Zakon će ubrzati rad institucija

Izmijenjeni Zakon o opštem upravnom postupku trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine. Njime je propisano da će građani i privrednici u Srpskoj manje čekati na rješavanje predmeta u lokalnim i republičkim institucijama što će olakšati njihov rad. Međutim, iz opozicije poručuju da Vlada prvo treba da riješi hiljade neriješenih slučajeva pa tek onda uvodi izmjene.

Republika Srpska 18.07.2018 | 21:56
Zakon će ubrzati rad institucija
Stupanjem na snagu Zakona o opštem upravnom postupku građani će već desetog dana poslije predaje zahtjeva biti obaviješteni o procesu rada na njihovom predmetu, ili o eventualnoj potrebi za dopunom dokumentacije.

Iz resornog ministarstva poručuju da je cilj stvoriti drugačiju administraciju od sadašnje i približiti je građanima.

„Ideja je bila da na ovaj način smanjimo i potencijalnu korupciju, jer građani neće više ići po kancelarijama i tražiti gdje je njihov dokument i tražiti način kako će to riješiti već će komunicirati sa službenikom u prostoriji namijenjenoj za to koja je pod video nadzorom“, kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave.

Potrudićemo se, poručuju iz ministarstva, da građani što prije osjete koristi novog zakona ali ipak priznaju da će za realizaciju plana trebati malo više vremena.

„Mi ćemo se ipak potruditi da do kraja godine ovo bude norma koja ćemo ispuniti u sto odsto kapaciteta jer nema razloga da ovo ne radimo. Postoje brojne lokalne zajednice koje su ovo uvele već i same od sebe i bez zakona na ovaj način komuniciraju cijenimo da je ovo sasvim prirodno i da se i na ovaj način okrenemo građanima i prema privredi“, ističe Rešić.

Možda će novi Zakon ubrzati procedure ali je potrebno da Vlada Srpske prvo riješi brojne neriješene slučajeve u upravnom postupku pa tek onda pojednostavljuje postupke, poručuju iz opozicije.

„Prije svega u Republičkoj geodetskoj upravi i Poreskoj upravi i u svim onim procesima u kojima građani treba da ostvare svoja prava i izvrše izvršnim ispravama da to okončaju pa onda pričaju o tome šta će biti u budućnosti. Dakle završite zaostale predmete, građani Srpske neka ostvare svoja prava i onda pričajte o budućnosti“, poručuje Adam Šukalo, poslanik PDP u NS RS.

U Vladi Srpske tvrde da je novim Zakonom o upravnom postupku predviđeno da se prava građana i privrednika u Srpskoj postave na prvo mjesto i da će se nadležni ograni prema njima tako i ophoditi.

(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

najbolje

18.07.2018 20:15

Prvo morate dovesti stručne a ne podobne članove da bi sistem funkcionisao,od kada ste na vlasti stručnost i diploma ne znač ništa,važna je samo partijska pripadnost vašoj sekti.Drugo tim vašim poslušnicima koji ne cijene ni sistem,ni godine drugih zaposlenih,ni radno iskustvo a ni životno jer su oni došli kao članovi vaše vladajuće sekte...

ODGOVORITE
Name

i da

18.07.2018 22:27

I da motor i čip ugradite oni su polu debili sa crvenim partijskim knjižicama

Name

Re

19.07.2018 05:56

Sudstvo je alat vlasti...od nezavisnosti i profesionalizma nema ništa.

Name

mile

19.07.2018 03:00

Čuj momlim te biće soba pod video nadzorom pa neće se moći uzimati pare pa koje lud kad je mito da daje pare u kancelariji na šalteru.Pa novac se nije nikad ni davao na šalterima . Kako ste mi pametni lijepi pred izbore ljubi vas vša majka.Omladina odlazi neznam kome pravite.

ODGOVORITE
Name

To

19.07.2018 05:51

ZIVJELI.SKOLOVANI.I.STRUCNI.A.PODOBNI.I.NESTRUCNI.MRS.BANDO.PRAVDA.ZA.DAVIDA

ODGOVORITE
Name

God

19.07.2018 07:07

Smanjiti korupciju,moze samo promjenom vlasti,promjenom zakona je besmisleno.

ODGOVORITE