Прича: Боњоур, је м'аппелле Кyлиан Мбаппé...

Прегршт је пословица, умотворина и разних древних мудрости које нам говоре да бисмо требали увек да кренемо од себе, у жељи да нешто резонујемо или просто само изнесемо своје мишљење.

Фудбал 19.07.2018 | 23:40
Прича: Боњоур, је м'аппелле Кyлиан Мбаппé...
Управо тиме ћемо се и ми водити, па ћемо вас упитати да ли се сећате где сте били и шта сте радили када сте имали деветнаест година?

Јунак наше последње приче проглашен је најбољим младим играчем на Светском првенству.

Постигао је четири гола за 534 минута на терену, а био је прецизан и у великом финалу – оверивши титулу првака света репрезентације Француске.

У Русију је стигао са 19 и по година, као други најскупљи фудбалер у историји, пошто је Пари Сен Жермен прошлог лета за његову слободу платио невероватних 180.000.000 евра, и још једном нам недвосмислено указао да је рођен да буде планетарна звезда, играч на кога притисак, важност и 'величина' противника немају готово никакав негативан утицај, напротив – они га чине још бољим.

Током претходних месец дана показивао нам је зашто важи за једног од највећих талената од када је фудбала. Између осталог, надреалним трком у мечу против селекције Аргентине, спектакуларном петом у борби за велико финале са Белгијанцима и хладнокрвном егзекуцијом у доњи десни угао гола Данијела Субашића у недељу поподне.

Када је лопта завршила у мрежи постао је тек други тинејџер стрелац у финалима Мундијала после Едсона Арантеса до Насимента Пелеа, једног од најбољих играча свих времена, истовремено поставши део клуба у ком су, поред легендарног Бразилца, и Франц Бекенбауер, Роберт Просинечки, Мајкл Овен, Томас Милер, његов земљак Пол Погба...

Иако је још увек само дечак, колико је зрео и ван травнатог правоугаоника можда најбоље осликава податак да је сву зараду са Мундијала – нешто више од пола милиона евра – одлучио да донира у добротворне сврхе за помоћ деци ометеној у развоју.

Млади мајстор великог срца – Килијан Мбапе Лотин.

Килијан, као и већи део националне селекције 'Галских петлова', има афричке корене, а рођен је у предграђу Бонди, десетак километара од Париза – 20. децембра 1998. године. Тачно шест месеци пошто су Французи предвођени Зинедином Зиданом освојили једини 'Златни глобус'.

Отац Вилфирд је некадашњи интернационалац Заира, данашњег Конга, и фудбалски тренер, док је мајка Фајза Ламари бивша професионална рукометашица и млада репрезентативка Алжира.

Вилфрид и Фајза упознали су се недуго пошто је он избегао из ратом захваћене домовине, а убрзо су се и венчали, пре свега због држављанства.

Да све протекне у знаку 'бубамаре' у његовом одрастању побринуо се потпуно логично отац, па се већ са непуних шест година нашао у копачкама у дресу клуба из предграђа у ком је одрастао.

"Мој син је далеко страственији према фудбалу од мене, може се рећи и да је луд за фудбалом. Одувек ме је запањивала та његова посвећеност, притом имајте у виду да се ја бавим тренерским послом. По цео дан је у стању да гледа фудбал, није битно ко игра – често је то и четири, пет утакмица узастопно. Само мења канале...", каже Вилфрид, који је иначе и агент свом сину, али и тренер Бондија.

Део града у коме је рођен био је познат као један од најозлоглашенијих и најопаснијих у читавој земљи, најпре због насилних нереда 2005, али сви из Килијанове породице истичу да је он време на улици проводио искључиво на једном месту – бетонском фудбалском терену.

Толико је веровао да ће постати професионалац да је чак и школу запоставио, похађајући је већ од основног степена образовања на вандредној бази, да би га на буквално првом турниру, као седмогодишњака, запазили челни људи из академије Клерфонтејн. Надалеко чувене школе коју су прошли готово сви великани француског фудбала с краја прошлог и почетка новог миленијума.

"Први пут сам га извео на тренинг са шест година и већ тада сте могли да увидите да је другачији од остале деце. Могао је да уради невероватне ствари. Дриблинг му је већ тада био невероватан, пазите причамо о дечаку од шест година", открива поносни отац, а надовезује се председник клуба Атман Аруш:

"Поседовао је ниво технике који нису имали ни момци далеко старији од њега. Све је видео, као да има очи на глави. Ја то најбоље знам јер га гледам још из времена када је био беба. А, чак и тада га је занимала само лопта. Очи су му биле широм отворене, само је упијао и учио. Такође, никада није ни играо са вршњацима, просто – није било смисла јер је био толико бољи".

Како је напредовао и почео да наступа на све значајнијим турнирима, број скаута на трибинама се енормном брзином повећавао, пре него што је интересовање 'експлодирало' када је са једанаест година почео редовно да тренира у Клерфонтејну.

"Боље је да циљате на месец јер, уколико паднете, увек можете да се дочекате на облаке", рекао је Мбапе када су га упитали какве су му амбиције и шта мисли о мадридском Реалу, показивајући на костобране Кристијана Роналда испод штуцни.

Редом су, поред Реала, Челси, Ливерпул, Манчестер Сити, минхенски Бајерн и многи други великани покушавали да га доведу у своје редове.

Био је чак и на проби на Стамфорд Бриџу, као и на Сантјаго Бернабеуу, али су заинтересоване стране ипак одлучиле да желе још мало да сачекају, иако су могле да га доведу у своје редове за само неколико десетина хиљада евра.

Да ли из револта или из просто спортских разлога, одлучује да са петнаест година потпише за Монако, иако је и овога пута заинтересованих било на претек, упоредо настављајући школовање на локалном универзитету.

Већ следеће године, са тачно 16 година и 347 дана старости постаје најмлађи дебитант у историји 'Кнежева', оборивши рекорд никога другог до – Тјерија Анрија, човека као чијег га наследника виде, постављен пре више од две деценије.

Ускоро је страдао још један рекорд играча који важи за једног од најбољих икада у Француској, када је потврдио победу против Трое и постао и најмлађи стрелац тима са Азурне обале.

Међутим, ни то није било довољно да Леонардо Жардим почне да користи његове атрибуте кроз тим, остављајући га у већини случајева на клупи. Отац није могао више да ћути, сматрајући да његовог сина не поштују довољно, па је отворено у интервјуу за 'Л'Еqуипе' најавио Килијанов одлазак.

На срећу свих навијача Монака, водећи људи црвено-белих успели су да смире страсти, повукавши апсолутно најбољи могући потез. Мбапе је напокон добио константну минутажу и експресно је искористио, истовремено узвративши на указаном поверењу на начин који нико није ни сањао.

Постао је сензација за само неколико месеци, везао је два хет-трика, пре пунолетства затресао је мрежу и у Лиги шампиона, а готово савршена сезона завршена је у нестварном маниру.

Био је један од најзаслужнијих појединаца за пласман у полуфинале елитног такмичења, где их је на крају зауставио Јувентус, али је награда ипак дошла непуних месец дана касније.

На огромно изненађење фудбалског света, Монако је успео да одоли свим налетима моћног Пари Сен Жермена и да после седамнаест година врати титулу на стадион 'Луј ИИ'. Мбапе је сезону завршио са импозантним учинком – 44 утакмице, 26 голова, 14 асистенција.

У последњим тренуцима прошлог летњег прелазног рока, истом оном у ком су Нејмара да Силву Барселони платили 222.000.000 евра, шеици на челу 'Светаца' објавили су да су постигли договор о преласку млађаног нападача на 'Парк принчева'.

Један део својих навијача је разочарао, пошто је општа оцена била да је могао било где другде, а не у тим коме је 'узео' титулу, али је ваљда и он на време схватио да се борба против 'арапског новца' превише и не исплати, барем у Лиги 1.

Позорница је била знатно већа, притисак може се рећи и ненормалан, конкуренција два пута јача... Он је само наставио тамо где је стао, постепено додајући 'гас'. Оборио је и први рекорд у Лиги шампиона, јер је поново најбрже стигао до двоцифреног броја погодака, да би судбоносно лето дочекао са првом триплом круном у каријери.

Иако је на први поглед само још један обичан дечак, коме је идол Кристијано Роналдо, снови управо његово место на фудбалској позорници и највећи трофеји, Килијан Мбапе је све само не то – обичан. Али не због урођеног талента, сјајне технике, доброг шута или изузетне брзине, већ због начина на који се суочио са свим оним што га је чекало, још као дете, као и оним што тек следи...

Од првог дана слушајући шта је најбоље за њега и даљи, правилан развој каријере, иако је и те како свестан шта значи када те неко плати практично петину милијарде 'нечега'.

Ниједног тренутка није дозволио да га сумануте цифре поремете, остао је исти онај дечак из Бондија, не дозволивши им да му угрозе оно што воли највише на целом свету – фудбалску лопту.

Кренуо је гигантским кораком, истим оним који су чинили Пеле, Дијего Армандо Марадона и многи други, освојио 'трофеј свих трофеја' и већ као тинејџер златним словима уписао своје име у заоставштину најважније споредне ствари на свету. Претећи да једног дана надмаши све оне који су ту историју писали када ни његов отац није био рођен

А знате ли где је сада, ни три дана пошто је постао шампион света? Па у свом Бондију, игра мали фудбал са клинцима на терену који је изградио. Опет, то није ништа чудно јер је он заиста само то – клинац.

Клинац који опасно игра фудбал...



Мбапе има осам година млађег брата Итана, члана подмлатка Пари Сен Жермена, али и полубрата Жиреса Кемба-Екока.

Тридесетогодишњак тренутно наступа за Бурсаспор, а каријеру је такође почео у Бондију. На молбу свог некадашњег саиграча, Жиресовог оца (учесника Мундијала 1974), преузео је бригу о његовом сину, увео га у свет фудбала и на крају постао и његов правни старатељ.

Жирес и Килијан имају изванредан однос и сматрају један другог рођеном браћом, а, како то обично бива, управо му је старији брат био и први идол.

Упоредо са феноменалним партијама у клубу, огроман потенцијал потврдио је и наступом на Европском првенству за играче до 19 година 2016. године.

У стрелце се уписивао пет пута у исто толико утакмица на путу до титуле и 'натерао' Дидијеа Дешана да га у марту прошле године начини делом најбољег тима.

Посебна, највећа инспирација и мотивација му је без икакве дилеме дечак коме је он идол – најмлађи од браће Итан.

"На главу ми је сео док га нисам извео са мном на утакмицу Лиге шампиона. Недељама ми је досађивао, али сам му на крају, као и увек, испунио жељу да изађе са мном на терен. Био је пресрећан", испричао је Килијан и онда објаснио зашто баш онако прославља голове:

"И то исто има везе с њим. Јер, сваки пут када ме осрамоти и победи у партији на видео игри ФИФА... Остави џојстик, прекрсти руке и крене да се шепури по кући".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар