Косово поново "краде" струју

Дигитални сатови у неким европским земљама поново касне, а разлог томе је "крађа" струје од стране косовске компаније за електричну енергију (КОСТТ) са мреже "Континентална Европа", којој припадају још и Србија, Македонија и Црна Гора.

Србија 18.07.2018 | 15:30
Косово поново "краде" струју
На проблем, који се не јавља први пут, поново је указала Европске асоцијација оператора преносних система (ЕНТСО-Е), која је овог пута навела да постоји могућност и увођења санкција, уколико проблем не буде решен.

Наводе ЕНТСО-Е потврдила је и Електромрежа Србије (ЕМС), да је у претходном периоду дошло до нових девијација у синхроној области "Континентална Европа", које су довеле до временског одступања од једног минута у раду дигиталних сатова.

- И овог пута, разлог је био неовлашћено преузимање електричне енергије од стране КОСТТ, односно оператора преносног система за територији Косова и Метохије - наводе у ЕМС.

Како објашњавају у одговору "Блицу", то значи да КОСТТ није одржавао баланс између производње и потрошње електричне енергије на територији КиМ, већ је недостајући део струје за напајање потрошача, неовлашћено и без накнаде преузимао из интерконекције "„Континентална Европа“", односно од свих осталих оператора који чине ову синхрону област.

У ЕМС-у кажу и да су у вези са овом проблемом изнели низ конструктивних техничких предлога, и да су у сталном контакту са ЕНТСО-Е.

Критике Србији

Сличних проблема је већ било почетком марта, када се наводило да проблем са сатовим резултат спора између Србије и Косова. Последице су биле исте, с тим што је кашњење у мрежи било и до шест минута, али су у међувремену отклоњење.

До таквих тврдњи се дошло након изјаве заменика директора међународне енергетске заједнице „Енерџи комјунити“ Дирка Бушлеа који је рекао да Београд из политичких и финансијских разлога нема интереса да Косово постане самостална регулаторна зона.

- Јер, до сада су Срби убирали новац од продаје вишка струје Албанији, Македонији или Црној Гори, а та добит би заправо требало да иде надлежном оператеру, а то је КОСТТ - рекао је он.

У ЕМС, међутим, тврде наводе да "поједине активности званичника Енергетске заједнице Дирка Бушлеа не доприносе решавању ситуације, већ напротив могу довести до ескалације проблема услед његовог погрешног довођења у везу теме прихода од алокација капацитета и теме девијација у фреквенцији насталих због неовлашћеног преузимања електричне енергије од стране КОСТТ".

- Заузимање пристрасног става појединих званичника Енергетске заједнице такође може имати негативан ефекат када је реч о ефикасном изналажењу решења - наводи ЕМС.

Такође, у овој компанији наводе и да КОСТТ самостално врши регулацију своје подобласти, односно балансирања потрошње и производње, док је ЕМС одговоран за своју контролну област, која укључује и подобласт КОСТТ.

Као меру ублажавања последица некоректног рада КОСТТ, оператори преносних система из "Континенталне Европе" дефинисали су програм компензације који се аутоматски активира када временско одступање у мрежи премаши 60 секунди". У ЕМС-у кажу да се управо то и десило 6. јула, али и да је захваљујући примени овог програма временско одступање у мрежи враћено у нормалне оквире.

Санкције?

Иначе, ЕНТСО-Е је тада саопштио да је поново дошло до проблема на мрежи, и да разматра могућност увођења санкција уколико не дође до решења овог проблема, односно уколико се испостави да постоји намерна неспремност оператора преносних система да дођу до решења.

- Када је реч о наводима о евентуалним санкцијама, напомињемо да су по важећим уговорима и споразумима одлуке о покретању било каквих мера или поступака у оквиру ЕНТСО-Е у надлежности оператора преносних система европских земаља и могу се реализовати тек након утврђивања и доказивања чињеничног стања и директне одговорности - објашњавају у ЕМС-у.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

каква лакрдија

18.07.2018 14:48

Зна се ста се ради са онима који краду струју: искљуцис им је заувијек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

18.07.2018 16:12

Тако како су отели Косово тако отимају и струју. Па докле још ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ГАВРО

19.07.2018 05:04

Ти све вјерујеш што ти кажу Вучић и Додик.Хајде некад кроз своје коментаре мућни тинтаром и немој све прихватати буквалистички.