Kosovo ponovo "krade" struju

Digitalni satovi u nekim evropskim zemljama ponovo kasne, a razlog tome je "krađa" struje od strane kosovske kompanije za električnu energiju (KOSTT) sa mreže "Kontinentalna Evropa", kojoj pripadaju još i Srbija, Makedonija i Crna Gora.

Srbija 18.07.2018 | 15:30
Kosovo ponovo "krade" struju
Na problem, koji se ne javlja prvi put, ponovo je ukazala Evropske asocijacija operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), koja je ovog puta navela da postoji mogućnost i uvođenja sankcija, ukoliko problem ne bude rešen.

Navode ENTSO-E potvrdila je i Elektromreža Srbije (EMS), da je u prethodnom periodu došlo do novih devijacija u sinhronoj oblasti "Kontinentalna Evropa", koje su dovele do vremenskog odstupanja od jednog minuta u radu digitalnih satova.

- I ovog puta, razlog je bio neovlašćeno preuzimanje električne energije od strane KOSTT, odnosno operatora prenosnog sistema za teritoriji Kosova i Metohije - navode u EMS.

Kako objašnjavaju u odgovoru "Blicu", to znači da KOSTT nije održavao balans između proizvodnje i potrošnje električne energije na teritoriji KiM, već je nedostajući deo struje za napajanje potrošača, neovlašćeno i bez naknade preuzimao iz interkonekcije "„Kontinentalna Evropa“", odnosno od svih ostalih operatora koji čine ovu sinhronu oblast.

U EMS-u kažu i da su u vezi sa ovom problemom izneli niz konstruktivnih tehničkih predloga, i da su u stalnom kontaktu sa ENTSO-E.

Kritike Srbiji

Sličnih problema je već bilo početkom marta, kada se navodilo da problem sa satovim rezultat spora između Srbije i Kosova. Posledice su bile iste, s tim što je kašnjenje u mreži bilo i do šest minuta, ali su u međuvremenu otklonjenje.

Do takvih tvrdnji se došlo nakon izjave zamenika direktora međunarodne energetske zajednice „Enerdži komjuniti“ Dirka Bušlea koji je rekao da Beograd iz političkih i finansijskih razloga nema interesa da Kosovo postane samostalna regulatorna zona.

- Jer, do sada su Srbi ubirali novac od prodaje viška struje Albaniji, Makedoniji ili Crnoj Gori, a ta dobit bi zapravo trebalo da ide nadležnom operateru, a to je KOSTT - rekao je on.

U EMS, međutim, tvrde navode da "pojedine aktivnosti zvaničnika Energetske zajednice Dirka Bušlea ne doprinose rešavanju situacije, već naprotiv mogu dovesti do eskalacije problema usled njegovog pogrešnog dovođenja u vezu teme prihoda od alokacija kapaciteta i teme devijacija u frekvenciji nastalih zbog neovlašćenog preuzimanja električne energije od strane KOSTT".

- Zauzimanje pristrasnog stava pojedinih zvaničnika Energetske zajednice takođe može imati negativan efekat kada je reč o efikasnom iznalaženju rešenja - navodi EMS.

Takođe, u ovoj kompaniji navode i da KOSTT samostalno vrši regulaciju svoje podoblasti, odnosno balansiranja potrošnje i proizvodnje, dok je EMS odgovoran za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT.

Kao meru ublažavanja posledica nekorektnog rada KOSTT, operatori prenosnih sistema iz "Kontinentalne Evrope" definisali su program kompenzacije koji se automatski aktivira kada vremensko odstupanje u mreži premaši 60 sekundi". U EMS-u kažu da se upravo to i desilo 6. jula, ali i da je zahvaljujući primeni ovog programa vremensko odstupanje u mreži vraćeno u normalne okvire.

Sankcije?

Inače, ENTSO-E je tada saopštio da je ponovo došlo do problema na mreži, i da razmatra mogućnost uvođenja sankcija ukoliko ne dođe do rešenja ovog problema, odnosno ukoliko se ispostavi da postoji namerna nespremnost operatora prenosnih sistema da dođu do rešenja.

- Kada je reč o navodima o eventualnim sankcijama, napominjemo da su po važećim ugovorima i sporazumima odluke o pokretanju bilo kakvih mera ili postupaka u okviru ENTSO-E u nadležnosti operatora prenosnih sistema evropskih zemalja i mogu se realizovati tek nakon utvrđivanja i dokazivanja činjeničnog stanja i direktne odgovornosti - objašnjavaju u EMS-u.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kakva lakrdija

18.07.2018 14:48

Zna se sta se radi sa onima koji kradu struju: iskljucis im je zauvijek!

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

18.07.2018 16:12

Тако како су отели Косово тако отимају и струју. Па докле још ?

ODGOVORITE
Name

Re GAVRO

19.07.2018 05:04

Ti sve vjeruješ što ti kažu Vučić i Dodik.Hajde nekad kroz svoje komentare mućni tintarom i nemoj sve prihvatati bukvalistički.