Највећи увозници америчког оружја

Иран и Либија били су међу највећим купцима америчког наоружања све до доласка на власт Рухолаха Хомеинија и Муамера ел Гадафија, када се та пракса прекида, показује статистика Међународног института за истраживање мира у Стокхолму.

Свијет 18.07.2018 | 11:35
Највећи увозници америчког оружја
Користећи се тим подацима, научник Вил Гири сачинио је мапу која показује гдје су све САД продавале оружје од 1950. године до данас.

САД су највећи извозници оружја на свијету, а највећи купци америчког оружја сада су европске земље, Канада, Јапан и Турска.

Посебно је занимљив податак да су шездесетих година прошлог вијека највише америчког оружја куповале Њемачка и Иран, који је тада био амерички савезник.

Велике количине оружја продаване су Ирану све до 1979. године, односно до исламске револуције, пада шаха Резе Пахлавија и доласка Хомеинија на власт.

Слична ситуација је и када је ријеч о Либији, у коју је стизала велика количина америчког наоружања све до доласка Гадафија на власт 1969. године.

Портали за политичку аналитику подсјећају да САД већ дуго настоје да промијене власт у Техерану, којем дугогодишње санкције Вашингтона сада обнавља предсједник Доналд Трамп, те да су америчке службе учествовале у свргавању Муамера ел Гадафија.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Занимљиво

18.07.2018 10:15

Знаци док купујес њихово орузје ниси опасан и ниси диктатор а кад престанес онда си опасност за свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буцо

18.07.2018 11:33

Наравно да је тако,Јапан мозе да производи осиромасени Уранијум за потребе Америке и он је легалан а Сјеверна Кореја не мозе ни за своје потребе.Јенкији иду на то да се нико не мозе бранити од њихове силе.

Name

Ре

18.07.2018 17:23

јавља СРНА

Name

ЗВ

18.07.2018 16:32

То је један од разлога зашто је разбијена СФРЈ, јер је била велики извозник наоружања.

ОДГОВОРИТЕ