Подаци о броју миграната у БиХ

Служби за послове са странцима пријављен је 8. 081 незаконити мигранат у БиХ од 1. јануара до 5. јула, а намјеру за подношење захтјева за азил исказало је 7. 424 особа, док је њих 686 поднијело тај захтјев, наведено је у информацији о стању у области миграција која је у посједу Срне и која ће бити разматрана на данашњој сједници Савјета министара.

Босна и Херцеговина 18.07.2018 | 10:50
Подаци о броју миграната у БиХ
У информацији је истакнуто да у те бројке не улазе подаци Службе за послове са странцима који су, како је наведено, недоступни.

"Усљед великих падавина 22. јуна су поплављене просторије Службе за послове са странцима, као и одређени број сервера на којима су биометријски подаци странаца, оперативна база података и подаци са службених имејл адреса. Због насталих техничких проблема, нису расположиви подаци Службе за послове са странцима од 22. јуна", пише у информацији.

У тексту је наведено да је отклањање техничких проблема у току, а да су доступни подаци на дневној основи који се односе на број незаконитих миграната које прихвати Гранична полиција, и које открије Служба за послове са странцима, те подаци о броју особа које су исказале намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ.

"Од 28. јуна до 5. јула Гранична полиција је евидентирала 723 незаконита мигранта. Значајан број страних држављана још борави на отвореним јавним површинама и објектима неусловним за становање, тако да су се појавили и хуманитарни и безбједносни проблеми у овој области", пише у информацији коју је потписао министар безбједности БиХ Драган Мектић.

У информацији је истакнуто да је потребно, уз подршку Међународне организације за миграције /ИОМ/, обезбиједити терен на подручју Унско-санског кантона за постављање 50 специјализованих шатора донираних из Аустрије.

Координационо тијело за питања миграција - Оперативни штаб заузело је став да се и даље инсистира на објекту "Агрокомерца" у Великој Кладуши у који се може смјестити 500 миграната, иако представници ЕУ оспоравају улагање финансијских средстава у тај објекат и смјештај миграната јер је објекат "Агрокомерца" преблизу границе са Хрватском, а самим тим и ЕУ, наведено је у информацији.

"Координационо тијело је става да се на простору Унско-санског кантона хитно уђе у објекте 'Агрокомерца`, те да у сарадњи с Федералном управом цивилне заштите почне постављање шатора и буде формиран центар за смјештај око 500 миграната.

Успостављањем центра у Великој Кладуши један дио миграната с простора Бихаћа ће бити смјештан на овој локацији. Паралелно с тим активностима ИОМ ће са међународним партнерима радити на оспособљавању објекта хотела `Седра` као других потенцијалних локација за смјештај миграната на подручју Унско-санског кантона", истакнуто је у информацији.

У информацији пише да је састанак чланова Оперативног штаба и управе "Агрокомерца" одржан 29. јуна у Сарајеву, те да је урађен нацрт договора о коришћењу зграде "Агрокомерца" и да је усаглашавање одредби у току.

Савјет министара и Служба за заједничке послове органа ФБиХ су, за потребе Министарства безбједности БиХ, 4. јула закључили уговор о регулисању обавеза плаћања накнаде за комуналне услуге и одржавање инфраструктуре касарне "Ушивак" у Хаџићима.

ИОМ ће преузети плаћање трошкова за доспјели рачун у износу од 1.500 КМ на име пружене љекарске помоћи мигрантима на подручју Требиња, истиче се у информацији.

"Служба за послове са странцима треба именовати двије особе које ће руководити центрима `Ушивак` и `Агрокомерц`. У Протокол о сарадњи у плаћању трошкова комуналних услуга и одржавања инфраструктуре и трошкова смјештаја и боравка у касарни `Ушивак`, поред ИОМ-а, укључити и УНХЦР", наведено је у информацији.

У информацији пише да је Координационо тијело за питања миграција - Оперативни штаб на састанку одржаном 4. јула закључило да на састанке редовно треба позивати и представнике Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника у БиХ.

Акциони план хитних мјера који је сачинило Министарство безбједности БиХ садржи пет приоритета, 17 мјера и 73 активности. Проритети су јачање Граничне полиције, јачање капацитета Службе за послове са странцима и Сектора за имиграције Министарства безбједности, реализација споразума о реадмисији и јачање реадмисијских капацитета, јачање капацитета у области азила и интензивирање борбе против кријумчарења миграната.

Премијер Унско-санског кантона Хусеин Рошић и градоначелних Бихаћа Шухрет Фазлић оштро се противе плану задржавања и смјештаја миграната на терирорији тог кантона.

Фазлић је јуче изјавио да је на сједници Градског вијећа донесена одлука да ће због мигрантске кризе 26. јула бити одржани протести у Сарајеву.

Извор: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

па пустите људе да продју

18.07.2018 08:53

Неће ходати зраком, ко још жели да се задржава овдје, ИМАЈУ ГДЈЕ ЖЕЛЕ ДА ИДУ И НЕКА ИДУ, куда ће проћи кроз ПМ?! МОРАЈУ ПРОЋИ НЕКУДА, А ВИ ИХ ЗАДРЖАВАТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колинда

18.07.2018 09:57

Не зауставља њих БиХ,Хрватска и ЕУ су затворили границу.

Name

Крава јаца од говеда

19.07.2018 18:32

Одлицна политика насих политицара на свим нивоима даје резултате. Погледај ста страних дрзављана долази у насу дрзаву.

Name

Пустите Их Нека Иду На Запад

18.07.2018 08:56

Молим власт да не дира оне људе који их својим аутом наравно за новац возе до западне границе.Пустите људе да зараде а они одосе даље и нису терет дрзави да их води у те центре.Дрина је плитка ових дана да је дјете мозе прегазити на мјестима и отуда веци прилив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колинда

18.07.2018 10:01

Дрина је плитка ових дана,након оволико киша?Прво и прво водостај Дрине зависи од брана хидроцентрала.Ако има довољно дотока у акумулације хидроцентрале раде пуном паром и водостај Дрине је висок. Зато престани са лагањем.

Name

Отахарин

18.07.2018 08:58

То ни птице не знају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

18.07.2018 08:59

Па ти мигранти који поднесу захтјев за азил ту и остају јер ни једна западна земља их не узима јер (АЗИЛ) где потразе буду врацени у ту земљу. Само да се зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је овде луд?

18.07.2018 09:02

Какви црни мигранти, све је ово војска. Јесте ли ви луди, који водите државу. Да ли је могуће да имамо оволико издајника у власти? Сви знамо како изгледају избјегнице, а овдије не видим ни једну жену, све сами регрут. Да се ја питам, плинске коморе бих обезбиједио им за смјестај, али на жалост не питам се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.07.2018 09:09

Ето вам скотови мало проблема . Прица се прица да Руси долазе ... Долазе мој к...., нема ни Руса ни Кинеза а Бога ми ни богатих арапа ,сви су заобисли тамни вилајет. Јос мало да вам багра скине и гаце па кад останете голих г... схватицете да сте преспавали 20 година слусајуци тројицу идиота. Какав народ таква власт , нису они пали са Марса народи су себи изабрали "чуваре".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

18.07.2018 09:51

Полиција Републике Српске намјерно пушта мигранте,јер је то директива СНСД-а!? Мигрантска криза би их спасила слуцаја ПРАВДА ЗА ДАВИДА а и дигла би националне тензије што СНСД--у и те како одговара! Откуд сада највише миграната у Бијељини и Зворнику!? Ово ми мирише на договор Додика и Вучића!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

19.07.2018 09:04

100 % си у праву! У Бијељини је море миграната, насеље Букрес је као дивљи запад, покрадосе сто им на руку додје