Podaci o broju migranata u BiH

Službi za poslove sa strancima prijavljen je 8. 081 nezakoniti migranat u BiH od 1. januara do 5. jula, a namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 7. 424 osoba, dok je njih 686 podnijelo taj zahtjev, navedeno je u informaciji o stanju u oblasti migracija koja je u posjedu Srne i koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici Savjeta ministara.

Bosna i Hercegovina 18.07.2018 | 10:50
Podaci o broju migranata u BiH
U informaciji je istaknuto da u te brojke ne ulaze podaci Službe za poslove sa strancima koji su, kako je navedeno, nedostupni.

"Usljed velikih padavina 22. juna su poplavljene prostorije Službe za poslove sa strancima, kao i određeni broj servera na kojima su biometrijski podaci stranaca, operativna baza podataka i podaci sa službenih imejl adresa. Zbog nastalih tehničkih problema, nisu raspoloživi podaci Službe za poslove sa strancima od 22. juna", piše u informaciji.

U tekstu je navedeno da je otklanjanje tehničkih problema u toku, a da su dostupni podaci na dnevnoj osnovi koji se odnose na broj nezakonitih migranata koje prihvati Granična policija, i koje otkrije Služba za poslove sa strancima, te podaci o broju osoba koje su iskazale namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH.

"Od 28. juna do 5. jula Granična policija je evidentirala 723 nezakonita migranta. Značajan broj stranih državljana još boravi na otvorenim javnim površinama i objektima neuslovnim za stanovanje, tako da su se pojavili i humanitarni i bezbjednosni problemi u ovoj oblasti", piše u informaciji koju je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U informaciji je istaknuto da je potrebno, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, obezbijediti teren na području Unsko-sanskog kantona za postavljanje 50 specijalizovanih šatora doniranih iz Austrije.

Koordinaciono tijelo za pitanja migracija - Operativni štab zauzelo je stav da se i dalje insistira na objektu "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši u koji se može smjestiti 500 migranata, iako predstavnici EU osporavaju ulaganje finansijskih sredstava u taj objekat i smještaj migranata jer je objekat "Agrokomerca" preblizu granice sa Hrvatskom, a samim tim i EU, navedeno je u informaciji.

"Koordinaciono tijelo je stava da se na prostoru Unsko-sanskog kantona hitno uđe u objekte 'Agrokomerca`, te da u saradnji s Federalnom upravom civilne zaštite počne postavljanje šatora i bude formiran centar za smještaj oko 500 migranata.

Uspostavljanjem centra u Velikoj Kladuši jedan dio migranata s prostora Bihaća će biti smještan na ovoj lokaciji. Paralelno s tim aktivnostima IOM će sa međunarodnim partnerima raditi na osposobljavanju objekta hotela `Sedra` kao drugih potencijalnih lokacija za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona", istaknuto je u informaciji.

U informaciji piše da je sastanak članova Operativnog štaba i uprave "Agrokomerca" održan 29. juna u Sarajevu, te da je urađen nacrt dogovora o korišćenju zgrade "Agrokomerca" i da je usaglašavanje odredbi u toku.

Savjet ministara i Služba za zajedničke poslove organa FBiH su, za potrebe Ministarstva bezbjednosti BiH, 4. jula zaključili ugovor o regulisanju obaveza plaćanja naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture kasarne "Ušivak" u Hadžićima.

IOM će preuzeti plaćanje troškova za dospjeli račun u iznosu od 1.500 KM na ime pružene ljekarske pomoći migrantima na području Trebinja, ističe se u informaciji.

"Služba za poslove sa strancima treba imenovati dvije osobe koje će rukovoditi centrima `Ušivak` i `Agrokomerc`. U Protokol o saradnji u plaćanju troškova komunalnih usluga i održavanja infrastrukture i troškova smještaja i boravka u kasarni `Ušivak`, pored IOM-a, uključiti i UNHCR", navedeno je u informaciji.

U informaciji piše da je Koordinaciono tijelo za pitanja migracija - Operativni štab na sastanku održanom 4. jula zaključilo da na sastanke redovno treba pozivati i predstavnike Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika u BiH.

Akcioni plan hitnih mjera koji je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti BiH sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti. Proriteti su jačanje Granične policije, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za imigracije Ministarstva bezbjednosti, realizacija sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta, jačanje kapaciteta u oblasti azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migranata.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i gradonačelnih Bihaća Šuhret Fazlić oštro se protive planu zadržavanja i smještaja migranata na teriroriji tog kantona.

Fazlić je juče izjavio da je na sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da će zbog migrantske krize 26. jula biti održani protesti u Sarajevu.

Izvor: Srna

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

pa pustite ljude da prodju

18.07.2018 08:53

Neće hodati zrakom, ko još želi da se zadržava ovdje, IMAJU GDJE ŽELE DA IDU I NEKA IDU, kuda će proći kroz PM?! MORAJU PROĆI NEKUDA, A VI IH ZADRŽAVATE!

ODGOVORITE
Name

Kolinda

18.07.2018 09:57

Ne zaustavlja njih BiH,Hrvatska i EU su zatvorili granicu.

Name

Krava jaca od goveda

19.07.2018 18:32

Odlicna politika nasih politicara na svim nivoima daje rezultate. Pogledaj sta stranih drzavljana dolazi u nasu drzavu.

Name

Pustite Ih Neka Idu Na Zapad

18.07.2018 08:56

Molim vlast da ne dira one ljude koji ih svojim autom naravno za novac voze do zapadne granice.Pustite ljude da zarade a oni odose dalje i nisu teret drzavi da ih vodi u te centre.Drina je plitka ovih dana da je djete moze pregaziti na mjestima i otuda veci priliv.

ODGOVORITE
Name

Kolinda

18.07.2018 10:01

Drina je plitka ovih dana,nakon ovoliko kiša?Prvo i prvo vodostaj Drine zavisi od brana hidrocentrala.Ako ima dovoljno dotoka u akumulacije hidrocentrale rade punom parom i vodostaj Drine je visok. Zato prestani sa laganjem.

Name

Otaharin

18.07.2018 08:58

To ni ptice ne znaju.....

ODGOVORITE
Name

petra

18.07.2018 08:59

Pa ti migranti koji podnesu zahtjev za azil tu i ostaju jer ni jedna zapadna zemlja ih ne uzima jer (AZIL) gde potraze budu vraceni u tu zemlju. Samo da se zna

ODGOVORITE
Name

Ko je ovde lud?

18.07.2018 09:02

Kakvi crni migranti, sve je ovo vojska. Jeste li vi ludi, koji vodite državu. Da li je moguće da imamo ovoliko izdajnika u vlasti? Svi znamo kako izgledaju izbjegnice, a ovdije ne vidim ni jednu ženu, sve sami regrut. Da se ja pitam, plinske komore bih obezbijedio im za smjestaj, ali na žalost ne pitam se.

ODGOVORITE
Name

Igor

18.07.2018 09:09

Eto vam skotovi malo problema . Prica se prica da Rusi dolaze ... Dolaze moj k...., nema ni Rusa ni Kineza a Boga mi ni bogatih arapa ,svi su zaobisli tamni vilajet. Jos malo da vam bagra skine i gace pa kad ostanete golih g... shvaticete da ste prespavali 20 godina slusajuci trojicu idiota. Kakav narod takva vlast , nisu oni pali sa Marsa narodi su sebi izabrali "čuvare".

ODGOVORITE
Name

Nikola

18.07.2018 09:51

Policija Republike Srpske namjerno pušta migrante,jer je to direktiva SNSD-a!? Migrantska kriza bi ih spasila slucaja PRAVDA ZA DAVIDA a i digla bi nacionalne tenzije što SNSD--u i te kako odgovara! Otkud sada najviše migranata u Bijeljini i Zvorniku!? Ovo mi miriše na dogovor Dodika i Vučića!?

ODGOVORITE
Name

Deba

19.07.2018 09:04

100 % si u pravu! U Bijeljini je more migranata, naselje Bukres je kao divlji zapad, pokradose sto im na ruku dodje