Podaci o broju migranata u BiH

Službi za poslove sa strancima prijavljen je 8. 081 nezakoniti migranat u BiH od 1. januara do 5. jula, a namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 7. 424 osoba, dok je njih 686 podnijelo taj zahtjev, navedeno je u informaciji o stanju u oblasti migracija koja je u posjedu Srne i koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici Savjeta ministara.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


U informaciji je istaknuto da u te brojke ne ulaze podaci Službe za poslove sa strancima koji su, kako je navedeno, nedostupni.

"Usljed velikih padavina 22. juna su poplavljene prostorije Službe za poslove sa strancima, kao i određeni broj servera na kojima su biometrijski podaci stranaca, operativna baza podataka i podaci sa službenih imejl adresa. Zbog nastalih tehničkih problema, nisu raspoloživi podaci Službe za poslove sa strancima od 22. juna", piše u informaciji.

U tekstu je navedeno da je otklanjanje tehničkih problema u toku, a da su dostupni podaci na dnevnoj osnovi koji se odnose na broj nezakonitih migranata koje prihvati Granična policija, i koje otkrije Služba za poslove sa strancima, te podaci o broju osoba koje su iskazale namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH.

"Od 28. juna do 5. jula Granična policija je evidentirala 723 nezakonita migranta. Značajan broj stranih državljana još boravi na otvorenim javnim površinama i objektima neuslovnim za stanovanje, tako da su se pojavili i humanitarni i bezbjednosni problemi u ovoj oblasti", piše u informaciji koju je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U informaciji je istaknuto da je potrebno, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, obezbijediti teren na području Unsko-sanskog kantona za postavljanje 50 specijalizovanih šatora doniranih iz Austrije.

Koordinaciono tijelo za pitanja migracija - Operativni štab zauzelo je stav da se i dalje insistira na objektu "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši u koji se može smjestiti 500 migranata, iako predstavnici EU osporavaju ulaganje finansijskih sredstava u taj objekat i smještaj migranata jer je objekat "Agrokomerca" preblizu granice sa Hrvatskom, a samim tim i EU, navedeno je u informaciji.

"Koordinaciono tijelo je stava da se na prostoru Unsko-sanskog kantona hitno uđe u objekte 'Agrokomerca`, te da u saradnji s Federalnom upravom civilne zaštite počne postavljanje šatora i bude formiran centar za smještaj oko 500 migranata.

Uspostavljanjem centra u Velikoj Kladuši jedan dio migranata s prostora Bihaća će biti smještan na ovoj lokaciji. Paralelno s tim aktivnostima IOM će sa međunarodnim partnerima raditi na osposobljavanju objekta hotela `Sedra` kao drugih potencijalnih lokacija za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona", istaknuto je u informaciji.

U informaciji piše da je sastanak članova Operativnog štaba i uprave "Agrokomerca" održan 29. juna u Sarajevu, te da je urađen nacrt dogovora o korišćenju zgrade "Agrokomerca" i da je usaglašavanje odredbi u toku.

Savjet ministara i Služba za zajedničke poslove organa FBiH su, za potrebe Ministarstva bezbjednosti BiH, 4. jula zaključili ugovor o regulisanju obaveza plaćanja naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture kasarne "Ušivak" u Hadžićima.

IOM će preuzeti plaćanje troškova za dospjeli račun u iznosu od 1.500 KM na ime pružene ljekarske pomoći migrantima na području Trebinja, ističe se u informaciji.

"Služba za poslove sa strancima treba imenovati dvije osobe koje će rukovoditi centrima `Ušivak` i `Agrokomerc`. U Protokol o saradnji u plaćanju troškova komunalnih usluga i održavanja infrastrukture i troškova smještaja i boravka u kasarni `Ušivak`, pored IOM-a, uključiti i UNHCR", navedeno je u informaciji.

U informaciji piše da je Koordinaciono tijelo za pitanja migracija - Operativni štab na sastanku održanom 4. jula zaključilo da na sastanke redovno treba pozivati i predstavnike Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika u BiH.

Akcioni plan hitnih mjera koji je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti BiH sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti. Proriteti su jačanje Granične policije, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za imigracije Ministarstva bezbjednosti, realizacija sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta, jačanje kapaciteta u oblasti azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migranata.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i gradonačelnih Bihaća Šuhret Fazlić oštro se protive planu zadržavanja i smještaja migranata na teriroriji tog kantona.

Fazlić je juče izjavio da je na sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da će zbog migrantske krize 26. jula biti održani protesti u Sarajevu.

Izvor: Srna

KOMENTARI12
POŠALJITE PORUKU

pa pustite ljude da prodju

18.07.2018 10:53

Neće hodati zrakom, ko još želi da se zadržava ovdje, IMAJU GDJE ŽELE DA IDU I NEKA IDU, kuda će proći kroz PM?! MORAJU PROĆI NEKUDA, A VI IH ZADRŽAVATE!

Ne zaustavlja njih BiH,Hrvatska i EU su zatvorili granicu.

Kolinda

18.07.2018 11:57

Odlicna politika nasih politicara na svim nivoima daje rezultate. Pogledaj sta stranih drzavljana dolazi u nasu drzavu.

Krava jaca od goveda

19.07.2018 20:32

Pustite Ih Neka Idu Na Zapad

18.07.2018 10:56

Molim vlast da ne dira one ljude koji ih svojim autom naravno za novac voze do zapadne granice.Pustite ljude da zarade a oni odose dalje i nisu teret drzavi da ih vodi u te centre.Drina je plitka ovih dana da je djete moze pregaziti na mjestima i otuda veci priliv.

Drina je plitka ovih dana,nakon ovoliko kiša?Prvo i prvo vodostaj Drine zavisi od brana hidrocentrala.Ako ima dovoljno dotoka u akumulacije hidrocentrale rade punom parom i vodostaj Drine je visok. Zato prestani sa laganjem.

Kolinda

18.07.2018 12:01

Otaharin

18.07.2018 10:58

To ni ptice ne znaju.....

petra

18.07.2018 10:59

Pa ti migranti koji podnesu zahtjev za azil tu i ostaju jer ni jedna zapadna zemlja ih ne uzima jer (AZIL) gde potraze budu vraceni u tu zemlju. Samo da se zna

Ko je ovde lud?

18.07.2018 11:02

Kakvi crni migranti, sve je ovo vojska. Jeste li vi ludi, koji vodite državu. Da li je moguće da imamo ovoliko izdajnika u vlasti? Svi znamo kako izgledaju izbjegnice, a ovdije ne vidim ni jednu ženu, sve sami regrut. Da se ja pitam, plinske komore bih obezbijedio im za smjestaj, ali na žalost ne pitam se.

Igor

18.07.2018 11:09

Eto vam skotovi malo problema . Prica se prica da Rusi dolaze ... Dolaze moj k...., nema ni Rusa ni Kineza a Boga mi ni bogatih arapa ,svi su zaobisli tamni vilajet. Jos malo da vam bagra skine i gace pa kad ostanete golih g... shvaticete da ste prespavali 20 godina slusajuci trojicu idiota. Kakav narod takva vlast , nisu oni pali sa Marsa narodi su sebi izabrali "čuvare".

Nikola

18.07.2018 11:51

Policija Republike Srpske namjerno pušta migrante,jer je to direktiva SNSD-a!? Migrantska kriza bi ih spasila slucaja PRAVDA ZA DAVIDA a i digla bi nacionalne tenzije što SNSD--u i te kako odgovara! Otkud sada najviše migranata u Bijeljini i Zvorniku!? Ovo mi miriše na dogovor Dodika i Vučića!?

100 % si u pravu! U Bijeljini je more migranata, naselje Bukres je kao divlji zapad, pokradose sto im na ruku dodje

Deba

19.07.2018 11:04

Igorr

18.07.2018 14:08

Da li neko poznaje Fatimu Yasin tako se predstavlja koaj trazi azil u Bijeljini stanuje blizu autobuske stanice, predstavlja se da je doktorka da li je to tacno i ko je ta osoba

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.