Стрес је узрок и проблема са зубима

Уколико постоје предиспозиције за болести десни или инфекцију у усној дупљи, тегобе могу да се погоршају уколико свакодневно пролазимо кроз стресне ситуације.

Здравље 18.07.2018 | 10:47
Стрес је узрок и проблема са зубима
МОЖДА звучи невероватно, поготово у контексту све дужег списка болести за које се окривљује стрес, али и многи стоматолошки проблеми узроковани су нервозом и стресом.

Уколико постоје предиспозиције за болести десни или инфекцију у усној дупљи, тегобе могу да се погоршају уколико свакодневно пролазимо кроз стресне ситуације.

Постоји неколико најчешћих проблема са зубима, за које се ретко помисли да имају везе са психичким стањем пацијента, а заправо су и те како повезани:

Шкргутање зубима

Најчешће се ради несвесно и током сна. Уколико приметите да се зубе све више скраћују и "провиде" на одређеним местима, највероватније је потребна гума или фолија којом ће се шкргутање онемогућити.

Гризете унутрашњу страну образа

За неке људе ова навика је развијена као начин за суочавање са стресом. Акупунктура или хипноза су третмани који се могу употребити за опуштање и спречавање ове навике.

Крварење десни

Ово је највероватније знак болести десни (гингивитис или периодонтоза) које је изазвано или погоршано стресом.

Честе оралне инфекције (афте и фистуле)

Стрес такође може бити изазивач, јер онемогућава телу да се бори против инфекција. Овде могу да помогну антибиотици и детаљно лечење.

Бол у зглобовима вилице

У појединим случајевима потребан је третман за вилицу, попут специјалног сплинта или ботокса, како би се мишић опустио.

Проблем са каналима у корену зуба

Овде је стрес такође узрочник, јер се овај проблем често јавља код људи који шкргућу зубима и којима су зубни нерви изложени. Чишћење канала је обавезно.

Лош задах

Стомачне киселине се могу нагомилати када сте константно под стресом и довести до рефлукса који изазивају лош задах.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар