Доминатори: Велика тројка стигла до бројке од чак 50 ГС титула!

Од Вимблдона 2003. само 11 трофеја са четири највећа турнира у свету тениса није завршило у витринама Федерера, Надала и Ђоковића.

Тенис 18.07.2018 | 23:15
Доминатори: Велика тројка стигла до бројке од чак 50 ГС титула!
Новак Ђоковић је урадио у недељу исто оно што су и његова два највећа ривала успела од почетка 2017. године. Превазишао је сумње у себе и повреде и опет скинуо звезвде освајањем четвртог Вимблдона. Тим је по ко зна који пут, али сада можда и круцијални доказао свима да је заслужени члан већ прослављене "велике тројке" белог спорта.

Златни период тениса у којем без сумње живимо, издвојио је пет мегазвезда способних да победе свакога и да освоје све. Мада не сви, пошто Стен Вавринка и Енди Мари имају "само" по три гренд слема, те се "велика тројка" издваја сама по себи. И Швајцарац и Шпанац и Србин су успели да узму сва четири највећа турнира, а са овим последњих, Новаковим лондонским стигли су до округле цифре од 50 трофеја. Највише је наравно освојио Федекс, чак 20, од чега највише Вимблдона у осам наврата. Рафа је 17 пута дизао један од четири престижна трофеја, али убедљиво највише, чак 11 на "његовом" Ролан Гаросу. Њих двојица су иначе и највише гренд слем трофеја освојили у историји мушког тениса. Четврти на вечној листи, испод Пита Сампраса са 14 пехара је Ноле који је у недељу у Лондону стигао до 13. пехара.

Доминација три невероватна мештера каква практично није забележена у историји тениса, још је јаснија када се погледају шта су остали тенисери урадили у том периоду. А од како је Федерер 2003. узео тај свој први  гренд слем трофеј на Вимблдону одиграно је, рачунајући и тај, укупно 61 гренд слем, а конкуренција великој четворки је славила на само 11. Најуспешњи са по три пехара су били Стен Вавринка и Енди Мари, док су се од тог момента Енди Родик,  Гастон Гаудио, Марат Сафин, Хуан Мартин дел Потро и Марин Чилић окрунили само по једанпут.

Кад се погледају и гренд слем финала тек онда постаје јасна размера доминације њих тројице јер је Роџер Федерер учествовао на 30 борби за гренд слем титуле, други на вечној листи је Надал са 24, а трећи Ноле са 22. Дупло више од Марија који је 11. пута игра финала највећих турнира.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Коментари / 0

Оставите коментар