Dominatori: Velika trojka stigla do brojke od čak 50 GS titula!

Od Vimbldona 2003. samo 11 trofeja sa četiri najveća turnira u svetu tenisa nije završilo u vitrinama Federera, Nadala i Đokovića.

Tenis 18.07.2018 | 23:15
Dominatori: Velika trojka stigla do brojke od čak 50 GS titula!
Novak Đoković je uradio u nedelju isto ono što su i njegova dva najveća rivala uspela od početka 2017. godine. Prevazišao je sumnje u sebe i povrede i opet skinuo zvezvde osvajanjem četvrtog Vimbldona. Tim je po ko zna koji put, ali sada možda i krucijalni dokazao svima da je zasluženi član već proslavljene "velike trojke" belog sporta.

Zlatni period tenisa u kojem bez sumnje živimo, izdvojio je pet megazvezda sposobnih da pobede svakoga i da osvoje sve. Mada ne svi, pošto Sten Vavrinka i Endi Mari imaju "samo" po tri grend slema, te se "velika trojka" izdvaja sama po sebi. I Švajcarac i Španac i Srbin su uspeli da uzmu sva četiri najveća turnira, a sa ovim poslednjih, Novakovim londonskim stigli su do okrugle cifre od 50 trofeja. Najviše je naravno osvojio Fedeks, čak 20, od čega najviše Vimbldona u osam navrata. Rafa je 17 puta dizao jedan od četiri prestižna trofeja, ali ubedljivo najviše, čak 11 na "njegovom" Rolan Garosu. Njih dvojica su inače i najviše grend slem trofeja osvojili u istoriji muškog tenisa. Četvrti na večnoj listi, ispod Pita Samprasa sa 14 pehara je Nole koji je u nedelju u Londonu stigao do 13. pehara.

Dominacija tri neverovatna meštera kakva praktično nije zabeležena u istoriji tenisa, još je jasnija kada se pogledaju šta su ostali teniseri uradili u tom periodu. A od kako je Federer 2003. uzeo taj svoj prvi  grend slem trofej na Vimbldonu odigrano je, računajući i taj, ukupno 61 grend slem, a konkurencija velikoj četvorki je slavila na samo 11. Najuspešnji sa po tri pehara su bili Sten Vavrinka i Endi Mari, dok su se od tog momenta Endi Rodik,  Gaston Gaudio, Marat Safin, Huan Martin del Potro i Marin Čilić okrunili samo po jedanput.

Kad se pogledaju i grend slem finala tek onda postaje jasna razmera dominacije njih trojice jer je Rodžer Federer učestvovao na 30 borbi za grend slem titule, drugi na večnoj listi je Nadal sa 24, a treći Nole sa 22. Duplo više od Marija koji je 11. puta igra finala najvećih turnira.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action IMAGES

Komentari / 0

Ostavite komentar