Нема одслужења казне у Српској

Осуђени Срби који се налазе у затворима у Федерацији БиХ још ће морати да сачекају на могућност да казну одслуже у Републици Српској. Министарство правде РС је урадило све што је у његовој моћи, али је у међувремену из процедуре усвајања у федералном парламенту повучен нови Закон о извршењу кривичних санкција ФБиХ.

Босна и Херцеговина 17.07.2018 | 07:51
Нема одслужења казне у Српској
То су навели из Министарства правде РС као одговор на питање посланика СДС у Народној скупштини РС Драгомира Васића. Он се интересовао за судбину Срба осуђених за ратне злочине који казну издржавају у казнено-поправним установама у ФБиХ и тамо трпе различите врсте тортуре.

У ресору правде тврде да су још прије 11 година почели да решавају ово питање, имајући у виду бројне проблеме са којима се сусрећу српски затвореници. У складу с тим измјенама Закона о извршењу кривичних санкција Српске из 2007. предвидјели су могућност премјештаја у казнено-поправну установу другог ентитета у коме осуђено лице има пребивалиште, односно боравиште, уз прибављену сагласност министарства правде ентитета у који се осуђеник премјешта.

– У небројено случајева осуђена лица српске националности која издржавају казну затвора у Федерацији, а посебно у КПЗ затвореног типа у Зеници, обраћала су се молбама Министарству правде са намјером да се изврши њихов премјештај на даље издржавање казне затвора у неку од установа Републике Српске. Као разлоге за премјештај обично су наводили дискриминацију, психичко и физичко злостављање по основу националне припадности – наводи се у одговору министарства које води министар Антон Касиповић.

Министарство правде РС је у сарадњи са Федералним министарством правде почетком 2008. покренуло иницијативу за потписивање меморандума који би регулисао услове премјештаја осуђених лица.

Међутим, радна група није формирана због опструкције тадашњих појединих представника међународне заједнице који су меморандум незванично протумачили као „начин и средство за стварање једнонационалних затвора“. Како наводе, да би се избјегла било каква злоупотреба и стварање етнички чистих затвора, новим Законом о извршењу кривичних санкција РС из 2010. прописана је могућност премјештања осуђеника само из разлога безбједности.

И Закон БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера такође предвиђа могућност премјештаја, али само оних које је осудио Суд БиХ. Међутим, запело је на Закону о извршењу кривичних санкција Федерације.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

17.07.2018 05:59

И ви АНТОНУ у руке дали да се бори, за српске затворенике,хаха,као и Зељки да води Владу,или сто је Беара био безбједњак у Главном стабу..уз то јос и Гуто предао јасеновацку архиву..и таман је то за Србе спас,...

ОДГОВОРИТЕ