Nema odsluženja kazne u Srpskoj

Osuđeni Srbi koji se nalaze u zatvorima u Federaciji BiH još će morati da sačekaju na mogućnost da kaznu odsluže u Republici Srpskoj. Ministarstvo pravde RS je uradilo sve što je u njegovoj moći, ali je u međuvremenu iz procedure usvajanja u federalnom parlamentu povučen novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija FBiH.

Bosna i Hercegovina 17.07.2018 | 07:51
Nema odsluženja kazne u Srpskoj
To su naveli iz Ministarstva pravde RS kao odgovor na pitanje poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS Dragomira Vasića. On se interesovao za sudbinu Srba osuđenih za ratne zločine koji kaznu izdržavaju u kazneno-popravnim ustanovama u FBiH i tamo trpe različite vrste torture.

U resoru pravde tvrde da su još prije 11 godina počeli da rešavaju ovo pitanje, imajući u vidu brojne probleme sa kojima se susreću srpski zatvorenici. U skladu s tim izmjenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija Srpske iz 2007. predvidjeli su mogućnost premještaja u kazneno-popravnu ustanovu drugog entiteta u kome osuđeno lice ima prebivalište, odnosno boravište, uz pribavljenu saglasnost ministarstva pravde entiteta u koji se osuđenik premješta.

– U nebrojeno slučajeva osuđena lica srpske nacionalnosti koja izdržavaju kaznu zatvora u Federaciji, a posebno u KPZ zatvorenog tipa u Zenici, obraćala su se molbama Ministarstvu pravde sa namjerom da se izvrši njihov premještaj na dalje izdržavanje kazne zatvora u neku od ustanova Republike Srpske. Kao razloge za premještaj obično su navodili diskriminaciju, psihičko i fizičko zlostavljanje po osnovu nacionalne pripadnosti – navodi se u odgovoru ministarstva koje vodi ministar Anton Kasipović.

Ministarstvo pravde RS je u saradnji sa Federalnim ministarstvom pravde početkom 2008. pokrenulo inicijativu za potpisivanje memoranduma koji bi regulisao uslove premještaja osuđenih lica.

Međutim, radna grupa nije formirana zbog opstrukcije tadašnjih pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji su memorandum nezvanično protumačili kao „način i sredstvo za stvaranje jednonacionalnih zatvora“. Kako navode, da bi se izbjegla bilo kakva zloupotreba i stvaranje etnički čistih zatvora, novim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija RS iz 2010. propisana je mogućnost premještanja osuđenika samo iz razloga bezbjednosti.

I Zakon BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera takođe predviđa mogućnost premještaja, ali samo onih koje je osudio Sud BiH. Međutim, zapelo je na Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija Federacije.

Izvor: SrpskaInfo

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

17.07.2018 05:59

I vi ANTONU u ruke dali da se bori, za srpske zatvorenike,haha,kao i Zeljki da vodi Vladu,ili sto je Beara bio bezbjednjak u Glavnom stabu..uz to jos i Guto predao jasenovacku arhivu..i taman je to za Srbe spas,...

ODGOVORITE