Путин: Односи у тешком стању

Руски председник Владимир Путин оценио је у Хелсинкију, након разговора са америчким председником Доналдом Трампом, да су односи Русије и САД "у тешком стању", али се нада да се две стране сада боље разумеју. Трамп истиче да односи двеју земаља никада нису били гори, али да се после данашњих разговора "све променило".

Свијет 16.07.2018 | 18:15
Путин: Односи у тешком стању
Конференција двојице председника одржана је после разговора и радног ручка америчке и руске делегације у Хелсинкију, преноси финска државна телевизија ЈЛЕ.



Владимир Путин је истакао да се са Трампом током разговора није сагласио око свих ствари и додао да су разговарали и о Сирији.

"Задовољни смо разговорима. Јасно, остали су неки изазови. Надам се да сада боље разумемо једни друге", рекао је руски председник.

Једна од тема било је и мешање у америчке председничке изборе 2016. године, указао је Путин и поновио да се Русија никада није мешала и да се никада неће ни мешати.

Према речима руског председника, нови проблеми повезани су са тероризмом и светском финансијском ситуацијом.

"Као највеће нуклеарне силе одговорни смо за нуклеарно наоружање", рекао је Путин, подсећајући да је Хладни рат одавно завршен.

Како се наводи, осим Путина и Трампа на конференцији су присутни сви чланови делегација две земље, као и Трампова супруга Меланија.

Трамп: Морају се пронаћи начини за сарадњу 



Амерички председник Доналд Трамп рекао је на конференцији да конструктиван дијалог са Русијом отвара нов пут ка миру.

Трамп је рекао да је данашњи састанак почетак једног дугог процеса, уз снажни дијалог са Русијом.

"Наш однос никад није био гори него сада", рекао је Трамп, наводећи да се сада, после четворосатних разговора у Хелсинкију, све променило.

Оценио је да је данашњи дан био веома конструктиван и да је са Путином договорено да се разговори наставе у будућности.

"Путин је добар ривал и то је комплимент", рекао је Трамп, истичући да даје предност дипломатији и ангажману, а не конфликту и непријатељству.

Истакао је да се морају пронаћи начини за сарадњу како би се делили заједнички проблеми.

Говорећи о односима са Русијом, рекао је да су се променили и да су за актуелни статус билатералних односа одговорне обе земље.

Навео је и да је са Путином разговарао о наводном мешању у америчке изборе.

Према његовим речима, америчка истрага о руском мешању је "катастрофа" за САД, преноси Ројтерс.

"Лако сам победио Хилари Клинтон", рекао је Трамп и додао да није било дослуха.

Верује и да су Путин и Русија желе да окончају проблем који се тиче забране нуклеарног оружја.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

оро горо

16.07.2018 18:07

Чудим се како нема Баје па да буде трилатерални састанак, Баја би ту изгладио ситуацију, он је велики државник и дипломата, Баја има палату, возни парк од 43 аутомобила, има 250 људи као послуга, има зракомлат-а 2-3 ком....има човјек сасо манге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гррр

16.07.2018 18:48

Наш Миле из оправданих разлога није могао да ућествује на састанку , али је зато данас, како је пренијела његова резервна телевизија - АТВ, јавно похвалио двојицу водећих свјетских лидера.

Name

хаха

16.07.2018 20:10

КАО ДА ПУТИН НЕ ЗНА КО ЈЕ ОН! Па чита га ко БУКВАР!

Name

Qуqу

16.07.2018 21:39

Није могао. Ено га на ћирилици. Све је објаснио око Трампа. И још много тога. Лупа ли лупа..

Name

Стратегија ОНЕ

17.07.2018 04:48

Сваки даљи напредак УСА у Русије зависи од тога коме це Бајо уступити дио стратески везне територије. Израдјен је метод притиска на Русију - ако не буде слусала нема извоза јабука из РС-а. Итд., итд.