Бројке иза Новаковог тријумфа на Вимблдону...

Атак на сервис и незапамћена доминација са основне линије! Ђоковић је на лондонском гренд слему имао невероватних 100 брејк прилика, али ни то није све. . .

Тенис 17.07.2018 | 22:50
Бројке иза Новаковог тријумфа на Вимблдону...
Један од новајлија у штабу Новака Ђоковића, Крејг Ошонеси, који ради као статистичар за нашег аса, за интернет страницу АТП-а је направио одлчну анализу главних разлога успеха српског тенисера. Шта се крије иза помало изненађујућег скока у његовој форми и игри и као се види из приложеног, фуднамент његове доминације стоји у рекацију на сервис противника.

100 БРЕЈК ПРИЛИКА

Бројке кажу да је Ноле ове године постао тек други тенисер који је на Вимблдону од 1992. забележио троцифрен број брејк-прилика. Први је Аустралијанац Лејтон Хјуит са 110, а други и трећи је Новак. Ове године је 100 пута припретио брејковима, а 2013, када је лако поражен у финалу од Ендија Марија, у 96. наврата. Прошлог поподнева је био неумољив проитв Кевина Андерсона са четири брејк-прилике које су све приграбљене. Далеко слабије, најслабије иначе на овом турниру за њега је био сусрет са Рафом, барем што се конверзије тиче. Јер да је био мако убедљивији и раније би победио, овако је 19 брејк-лопти искористио тек четири, што је 21 %. Свеукупно на лондонском гренд слему имао је конверзију од 39 посто, што је нешто више од просека (36), али свакако није фасцинантно. Али, када се погледа шира слика, а то је да је други на листи по броју прилика за брејк управо Надал, а имао их је чак 31 мање, све је јасније. Дакле за скоро трећину! Количина брејк-прилика које је Ђоковић акумулирао била је више него довољна да га доведе до трофеја. 

НАПАД НА СЕРВИС

Још један важан детаљ уклопио се у његов шампионски мозаик, а то је враћање серве у чему је, он без сумње већ годинама најбољи на свету. Тако су му и бројке на овом Вимблдону импресивне, те је други са 36 посто освојених поена на први сервис противника (189-519) и 34 посто освојених гемова на сервис противника (39-116), пети је са 74 % успешности враћања сервиса (574-777) и девети по броју винера из ретерна (10)...

НА ЛИНИЈИ

Највећи тенисери света су увек били и фантастични у игри  на основној линиј, ап је тако и Ђоковиће један од најбољих у том сегменту који су се икада дохватили рекета. Као и свуда где игра уббедљиво, тако је било и прошле две седмице у Лондону. Такав начин игре је базичан и већина поена, чак и на Вимблдону добија се из ње. А Ноле је ове године са 55,9 процената добијених поена поставио историјски рекорд за освајаче овог престижног турнира. Претходно је најбољи био са 0,2 мањим процентом 2011.  када се окрунио првит пут у Лондону, уједно и на АТП листи.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

др предраг

18.07.2018 15:08

Ноле царе

ОДГОВОРИТЕ