Brojke iza Novakovog trijumfa na Vimbldonu...

Atak na servis i nezapamćena dominacija sa osnovne linije! Đoković je na londonskom grend slemu imao neverovatnih 100 brejk prilika, ali ni to nije sve. . .

Tenis 17.07.2018 | 22:50
Brojke iza Novakovog trijumfa na Vimbldonu...
Jedan od novajlija u štabu Novaka Đokovića, Krejg Ošonesi, koji radi kao statističar za našeg asa, za internet stranicu ATP-a je napravio odlčnu analizu glavnih razloga uspeha srpskog tenisera. Šta se krije iza pomalo iznenađujućeg skoka u njegovoj formi i igri i kao se vidi iz priloženog, fudnament njegove dominacije stoji u rekaciju na servis protivnika.

100 BREJK PRILIKA

Brojke kažu da je Nole ove godine postao tek drugi teniser koji je na Vimbldonu od 1992. zabeležio trocifren broj brejk-prilika. Prvi je Australijanac Lejton Hjuit sa 110, a drugi i treći je Novak. Ove godine je 100 puta pripretio brejkovima, a 2013, kada je lako poražen u finalu od Endija Marija, u 96. navrata. Prošlog popodneva je bio neumoljiv proitv Kevina Andersona sa četiri brejk-prilike koje su sve prigrabljene. Daleko slabije, najslabije inače na ovom turniru za njega je bio susret sa Rafom, barem što se konverzije tiče. Jer da je bio mako ubedljiviji i ranije bi pobedio, ovako je 19 brejk-lopti iskoristio tek četiri, što je 21 %. Sveukupno na londonskom grend slemu imao je konverziju od 39 posto, što je nešto više od proseka (36), ali svakako nije fascinantno. Ali, kada se pogleda šira slika, a to je da je drugi na listi po broju prilika za brejk upravo Nadal, a imao ih je čak 31 manje, sve je jasnije. Dakle za skoro trećinu! Količina brejk-prilika koje je Đoković akumulirao bila je više nego dovoljna da ga dovede do trofeja. 

NAPAD NA SERVIS

Još jedan važan detalj uklopio se u njegov šampionski mozaik, a to je vraćanje serve u čemu je, on bez sumnje već godinama najbolji na svetu. Tako su mu i brojke na ovom Vimbldonu impresivne, te je drugi sa 36 posto osvojenih poena na prvi servis protivnika (189-519) i 34 posto osvojenih gemova na servis protivnika (39-116), peti je sa 74 % uspešnosti vraćanja servisa (574-777) i deveti po broju vinera iz reterna (10)...

NA LINIJI

Najveći teniseri sveta su uvek bili i fantastični u igri  na osnovnoj linij, ap je tako i Đokoviće jedan od najboljih u tom segmentu koji su se ikada dohvatili reketa. Kao i svuda gde igra ubbedljivo, tako je bilo i prošle dve sedmice u Londonu. Takav način igre je bazičan i većina poena, čak i na Vimbldonu dobija se iz nje. A Nole je ove godine sa 55,9 procenata dobijenih poena postavio istorijski rekord za osvajače ovog prestižnog turnira. Prethodno je najbolji bio sa 0,2 manjim procentom 2011.  kada se okrunio prvit put u Londonu, ujedno i na ATP listi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dr predrag

18.07.2018 15:08

Nole care

ODGOVORITE