Тужан крај хрватског сна - Француска је првак свијета!

Репрезентација Француске нови је шампион света пошто је у спектакуларном финалу Мундијала у Русији поразила Хрватску – 4:2 (2:1).  ФРАНЦУСКА је ШАМПИОН света - други пут! У финалу 21. Светског првенства "триколори" победили Хрватску. После 1998. Француска је опет шампион, у трећем финалу у последње 22 године.  Реално, најбољи су - Француска је првак света! Триколори у московском финалу победили Хрватску са 4:2.

Фудбал 15.07.2018 | 19:14
Тужан крај хрватског сна - Француска је првак свијета!
Француска је, ЗАСЛУЖЕНО, најбоља на свету!

"Триколори" су у великом финалу 21. Мундијала у Русији освојили другу титулу првака света, пошто су победили најпријатније изненађење Светског првенства - Хрватску.

Француска - Хрватска 4:2 (2:1)!

Гледали смо заиста спектакуларан дуел пред 78.000 гледалаца на стадиону Лужњики, уз чак шест голова, аутогол, употребу ВАР технологије, неколико спорних и контроверзних ситуација, а сваки љубитељ фудбала могао је апсолутно да ужива.

На крају, 'Галски петлови' су боље искористили своје шансе и, уз дозу среће, у свом трећем финалу светских првенстава стигли до друге титуле, прву после тачно две деценије.

С друге стране, 'Ватрени' су стали на корак до сна, али су успели да направе нови најбољи резултат у историји, пошто су надмашили учинак са споменутог Мундијала из Француске '98, када су их управо домаћини зауставили у полуфиналу, па су морали да се задовоље бронзом.

Француска је повела аутоголом Марија Манџукића у 18. минуту, изједначио је Иван Перишић сјајним ударцем тачно десет касније, али је онда – после игре руком Перишића – Антоан Гризман са беле тачке вратио предност на страну свог тима.

Били су Хрвати бољи током већег дела сусрета, имали су и већи посед (61-39), као и већи број шутева (15-9), али их је превише отворена и офанзивна игра скупо коштала. Пол Погба у 59. минуту повећава на 3:1, а Мбапе у 65. и дефинитивно отклања све дилеме око шампиона.

Све што је Хрватска успела да уради био је још један почасни погодак преко Манџукића, односно невероватног кикса Ига Лориса, који ипак није упропастио све што су његови саиграчи до тада урадили и велико славље могло је да почне!

Завршено је Светско првенство!

1998, 2006, 2018... После славља на свом Сент Денију против Бразила пре 22 године, Француска је поражена у финалу од Италије у Немачкој 2006. Данас су поново прваци света. Први пут са Дидијеом Дешаном као капитеном, а сада с истим човеком као селектором. Одличним селектором, вероватно бољим него што је био играч, а био је велики фудбалер! Сада је стао уз раме Марију Загалу и Францу Бекенбауеру, који су као играчи и селектори побеђивали са Бразилом и Немцима на светским првенствима.

Нголо Канте је на тек завршеном турниру био један од најбољих играча. Али, у финалу је пречесто испадао, није доносио предност Француској, да би га већ у 53. минуту Дешан заменио Стивеном Нзонзијем.

У том тренутку било је 2:1 за "триколоре", а у 65. - 4:1!

Хрватска је одиграла сат времена са две грешке. Пре тога је била беспрекорна на терену. Боља, агресивнија, опаснија. Селектор Златко Далић није имао проблем да мотивише и опорави играче који су на претходне три утакмице играли продужетке, а на чак две пуцали пенале. Не, "коцкасти" су изашли на терен да играју фудбал и играли су га. Доминирали, али су грешили. СКУПО!

Прво је Марио Манџукић постигао историсјки аутогол у финалима Мундијала, када је у 18. минуту после центаршута Антоана Гризмана окрзнуо лопту главом и преварио Данијела Субашића. Да би десет минута пошто је изједначио сјајним голом у 28, Иван Паеришић рефлексно играо руком, што је за судију Питану било довољно да погледа ВАР и преиначи одлуку у пенал.

Неумољив је био Гризман.

Наставили су Хрвати да атакују ка голу Француске, да стварају шансе, али и да примају голове. Једноствано, срећу су потрошили, а умор је учинио своје.

У 59. минуту Пол Погба је са 16 метара, из другог покушаја погодио десни угао, који је и гађао, а шест минута касније 19-годишњи Килијан Мбапе је са 17-18 метара погодио исти тај доњи десни угао и практично решио финале.

Наду Хрватима дао је Уго Лорис, када је у 69, минуту неуспешно дриблао Марија Манџукића испред свог гола - 4:2.

Француска је првак света! Триколори су други пут у историји освојили Мундијал, пошто су на на московском Лужњикију у једном од узбудљивијих финала савладали Хрватску са 4:2. 

Триколори су такмичење у Русији завршили са шест победа и само једним ремијем и дефинитивно су екипа која је била најконстантнија и најстабилнија на Мундијалу. У финалу су били довољно смирени и паметни, али имали су и дозу среће. Ипак, дилеме нема - Пол Погба, Антоан Гризман, Килијан Мбапе и голман Уго Лорис представљали су покретачку снагу Триколора у финалу и осовина коју Хрвати нису успели да сломе.

Ова генерација фудаблера Француске тако је потврдила невероватан потенцијал, искупила се за пораз у финалу првенства Европе од пре две године, али и најавила још блиставију будућност у годинама које долазе. Истовремено, донели су француској нацији радост на какву је чекала од 1998. године када је садашњи селекторе Дидије Дешан био капитен.

Гризман, Погба и Мбапе уписали су се у стрелце у великом финалу, као и Марио Манџукић, али по једном у обе мреже на његову жалост. Гол је дао и Иван Перишић, али је реално гледано, понео и епитет једног од трагичара Хрватске. 

Утакмица на стадиону Лужњики била је боља него што се очекивало с обзиром на улог, а већи дефинитивно не постоји у свету фудбала. Али, укратко речено, Француска је искористила своје шансе, стрпљиво их чекала и одрадила све по тактиковима и замислима селектора.

Французима се одмах исплатила чекалица, а може се рећи да су били и миљеници среће. Играо се 17. минут када је Гризман убацио лопту у казнени простор, а од свих играча у букету у казненом простору, главом ју је закачио Манџукић преварио свог голмана.

Ипак, супротно балканском менталитету тако типичном екипе са овдашњих простора, Хрватска није пала. Напротив, кренула је напред свим силама и десет минута после примљеног поготка имали су разлога да славе.

Лука Модрић је убацио лопту из слободњака, опет ју је закачио Манџукић, након тога дирао ју је и Вида, таман толико да је намести Перишићу који је са 15-ак метара испалио право топовско ђуле у мрежу одличногЛориса који је овај пут био заклоњен.  

Ипак, Перишић је испао трагичар јер је у 35. минуту играо руком и скривио пенал, мада је судији Питани било потребно да прегледа снимак више пута како би показао на белу тачку. Али, дилеме није било, Перишића је лопта ударила у руку само је питање да ли је постојала намера.

Антоан Гризман није имао милости из пенала и Триколори су тако практично без икакве игре, осим дефанзиве, дошли до вођства, а касније ће се испоставити да је то суштински одредили исход утакмице. Имали су један ударац ка противничком голу у првих 45 минута.

Ни на почетку другог полувремена ситуација се није значајније променила. Одбрана француске деловала је на моменте конфузно, испуцавали су лопте како су стигли, а притом је и Нголо Канте био оптерећен жутим картоном из првог полувремена.

И у 48. минуту Лорис је морао да вади кестење из ватре, када је Анте Ребић снажно шутирао под пречку, а голман Тотенхема парадом је избио у корнер.

Од тог тренутка Триколори су коначно почели да се буде и играју фудбал у складу са реномеом и квалитетном који несумњиво поседују. И у 52. минуту Килијан Мбапе први пут на мечу је побегао одбрани Хрватске, али је Данијел Субашић изашао као победник.

То као да је био сигнал за остале француске фудбалере да крену ка голу Хрватске. И тај позив прихватио јеПол Погба који је у 59. минуту прво изблокиран на ивици шеснаестерца, али је опет дошао до лопте и онда левом ногом, у стилу великих мастора, пласирао иза леђа скамењеног Субашића.

И рецимо да је ова ситуација означила почетак краја хрватским надањима. А со на рану шест минута касније сипао је сјајни Килијан Мбапе који је послао ракету у мрежу коцкастих за 4:1.

Трачак наде хрватским навијачима вратио је Марио Манџукић, када је искористио глупост до тада веома доброг Лориса.

На крају, чини се, најзаслужнији редослед: Француска, Хрватска, Белгија...

Финале Светског првенства 2018. године:

Француска – Хрватска 4:2 (2:1)
Манџукић 18 (аг), Гризман 39(п), Погба 59, Мбапе 65 - Перишић 28, Манџукић 69

Стадион: Лужњики, Москва

Гледалаца: 78.000

Арбитри: Нестор Питана, Ернан Маидана, Хуан Пабло Белати (Аргентина)

ВАР: Масимилијано Ирати, Карлос Астроса, Мауро Виљано, Дени Макели

Састави:

Француска (4-2-3-1): Лорис – Павар, Варан, Умтити, Хернандез – Погба, Канте (од 55' Н'Зонзи), Матуиди – Гризман, Мбапе, Жиру

Селектор: Дидије Дешан

Хрватска (4-2-3-1): Субашић – Стринић, Ловрен, Вида, Врсаљко – Брозовић, Ракитић – Модрић, Перишић, Ребић – Манџукић

Селектор: Златко Далић

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сретен

15.07.2018 17:21

Браво за Насе драге комсије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

15.07.2018 17:43

У Хрватској је весело, какви тужно. Испред Хрватске је само једна репрезентација, а иза... их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

15.07.2018 18:40

Други на свјету нема обарања носова главу горе браво момци

ОДГОВОРИТЕ