Новакова прва ГС титула послије 770 дана!

Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, освојио је први Гренд слем после више од две године, пошто је славио на Вимблдону против Кевина Андерсона.  Ђоковић претекао Емерсона, само су тројица испред! Српски тенисер Новак Ђоковић је претекао великана светског тениса Роја Емерсона по броју трофеја на највећим турнирима.

Тенис 15.07.2018 | 19:00
Новакова прва ГС титула послије 770 дана!
Ђоковићу је било потребно тачно 770 дана како би дошао до 13. титуле на највећим турнирима света.

Некада најбољи тенисер света у финалу Вимблдона победио је Јужноафриканца са 6:2, 6:2, 7:6 (3) – чиме је потврдио да се потпуно вратио.

Новак је последњу титулу на Гренд слему освојио на Ролан Гаросу 2016. године, када је комплетирао сва четири велика турнира.

После тога код српског тенисера дошло је до емотивног пражњења, али и повреде лакта која га је омела да се такмичи на највећем нивоу.

Ђоковић је до краја 2016. године изгубио прво места, потом се у 2017. мучио, да би се после Вимблдона прошле сезоне потпуно повукао. Српски тенисер вратио се на терен почетком године, међутим игра је била далеко од жељене.

Новак се одлучио за операцију почетком фебруара, након чега му је било потребно доста времена да се врати на ниво на којем је он навикао да игра.

Сада, Ђоковић поново игра на нивоу најбољих на свету што показује и титула на најпрестижнијем турниру на свету.

Новаков историјски #13, испред су само тројица! Памтиће се четврти Вимблдон! Ако нам није довољан генерални утисак, математичка призма може много тога да нам дочара.

Он је осовјио 13. Гренд слем титулу на Вимблдону победом Кевином Андерсоном у финалу 6:2, 6:2, 6:4.

Ђоковић је одиграо 22 финала ГС турнира и ово му је четврта титула на теренима "Ол Ингланд клаба".

Испред њега су по броју највећих титула само Пит Сампрас са 14, Рафаел Надал са 17, док је Роџер Федерер једини са 20 трофеја.

Уколико понови игре са Вимблдона, Ђоковић већ на УС Опену може да се изједначи са Сампрасом.

Ма, била је то рутина. Рутина великог мајстора који је навикао да игра велике мечеве. Новак Ђоковић је опет онај стари, опет је на месту на коме заслужује да буде. На врху. И ту треба да остане што је дуже могуће.

Ово је Новаков четврти освојени Вимблдон! Заиста огроман успех. После чекања од Ролан Гароса 2016. године Ђоковић је освојио свој први гренд слем у 31. години живота. За свако поштовање. Било је ово прво његово гренд слем финале након скоро две године тражења себе и своје игре. Можда ће му ова титула бити и међу најдражима. Дуго је чекао на овај моменат. И он је стигао на највећем Вимблдону.

Пронашао је Ђоковић ону своју чувену игру, а то је приметио и Рафаел Надал после оног страшног полуфинала.

Ђоковић је тако стигао до свог 13. освојеног гренд слем турнира у каријери (шест Аустралијан Опена, један Ролан Гарос, четири Вимблдона, два УС Опена).

И тиме је дошао до четвртог места на вечној листи освајача гренд слемова испред Роја Емерсона који је освојио 12 највећих турнира. Испред Ђоковића су на тој вечној листи Пит Сампрас са 14, Рафаел Надал са 17 иРоџер Федерер са неприкосновеном бројком од 20 освојених гренд слемова!

Ушао је Ђоковић у елиту са четири и више освојених пехара на Вимблдону, а више од њега имају само јошБјорн Борг (5), Пит Сампрас (6) и наравно Роџер Федерер (8).

Са четири освојена Вимблдона Ђоковић је стигао Рода Лејвера, Ентонија Вајлдинга и Региналда Дохертија. У самом је врху на свом омиљеном турниру. Иза себе је оставио имена као што су Борис Бекер, Фред Пери,Џон Мекинро, Рене Лакоста, Џими Конорс, Штефан Едберг, па и Рафаел Надал и Енди Мари.

На крају, додајмо и да је овим тријумфом над Андерсоном стигао и до награде од 2.250.000 фунти!

Најбоље од свега је што поново гледамо Ђоковића који игра као пре, поново је онај стари и делује да још има простора да напредује у односу на игру коју је приказао на овогодишњем Вимблдону. И то може да буде наговештај да ће у наставку сезоне, али и каријере, Ђоковић нападати нове гренд слемове. Тај параметар му је сигурно најважнији.

Видело се да је у правом ритму када је после онако тешког дуела са Надалом, добио два сета у финалу Вимблдона за нешто висе од сат времена. Као муња је деловао на терену. Андерсон није имао шансе.

Надамо се да ће такве шансе бити Ђоковићевим противницима у наставку његове каријере. Ово је велики подстрек!

Новак је опет у Топ 10! Почиње потера... У АТП трци је скочио на пето место!

Е то се зове повратак! Титула на Вимблдону и повратак међу 10 најбољих тениса на светској ранг листи...  

Новак Ђоковић се полако враћа тамо где му је место. У сам врх светског тениса. Освајањем четвртог Вимблдона у каријери, Новак је на АТП листи напредовао за чак 11 позиција. Са 21. места је скочио на 10. позицију! После 12. новембра је опет међу 10 најбољих. Баш на месту на којем је пре седам година први пут у каријери постао најбољи на свету.

Ђоковићев скок на 10. позицију је само залет за оно што нач очекује до краја године. Српски шампион не брани поене у наставку сезоне и врло је реално да га очекујемо у самом врху, а можда и у борби за прво место на свету. У скорије време можемо очекивати да престигне Тима и Изнера, потом и Чилића на седмом месту. Новак сада има 3.355 поена, а Чилић 3.905 поена.

Димитров има 4.605 поена, Андерсон 4.655, Дел Потро 5.395 поена, Зверев на трећем месту 5.665 поена. Ако Ђоковић настави овако, могао би да их престигне већ до УС Опена. А  пором следи потера заФедерером и Надалом. Швајцарац има 7.080 поена, а Шпанац 9.310 пеона. Велика тројка ће опет бити заједно...

Значајно је и што је Ђоковић у годишњој АТП трци скочио на пето место. Дакле, завршни Мастерс турнир не би требало да му измакне.

Извор: Б92/моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рус

15.07.2018 18:11

То брате нас

ОДГОВОРИТЕ