Novakova prva GS titula poslije 770 dana!

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, osvojio je prvi Grend slem posle više od dve godine, pošto je slavio na Vimbldonu protiv Kevina Andersona.  Đoković pretekao Emersona, samo su trojica ispred! Srpski teniser Novak Đoković je pretekao velikana svetskog tenisa Roja Emersona po broju trofeja na najvećim turnirima.

Tenis 15.07.2018 | 19:00
Novakova prva GS titula poslije 770 dana!
Đokoviću je bilo potrebno tačno 770 dana kako bi došao do 13. titule na najvećim turnirima sveta.

Nekada najbolji teniser sveta u finalu Vimbldona pobedio je Južnoafrikanca sa 6:2, 6:2, 7:6 (3) – čime je potvrdio da se potpuno vratio.

Novak je poslednju titulu na Grend slemu osvojio na Rolan Garosu 2016. godine, kada je kompletirao sva četiri velika turnira.

Posle toga kod srpskog tenisera došlo je do emotivnog pražnjenja, ali i povrede lakta koja ga je omela da se takmiči na najvećem nivou.

Đoković je do kraja 2016. godine izgubio prvo mesta, potom se u 2017. mučio, da bi se posle Vimbldona prošle sezone potpuno povukao. Srpski teniser vratio se na teren početkom godine, međutim igra je bila daleko od željene.

Novak se odlučio za operaciju početkom februara, nakon čega mu je bilo potrebno dosta vremena da se vrati na nivo na kojem je on navikao da igra.

Sada, Đoković ponovo igra na nivou najboljih na svetu što pokazuje i titula na najprestižnijem turniru na svetu.

Novakov istorijski #13, ispred su samo trojica! Pamtiće se četvrti Vimbldon! Ako nam nije dovoljan generalni utisak, matematička prizma može mnogo toga da nam dočara.

On je osovjio 13. Grend slem titulu na Vimbldonu pobedom Kevinom Andersonom u finalu 6:2, 6:2, 6:4.

Đoković je odigrao 22 finala GS turnira i ovo mu je četvrta titula na terenima "Ol Ingland klaba".

Ispred njega su po broju najvećih titula samo Pit Sampras sa 14, Rafael Nadal sa 17, dok je Rodžer Federer jedini sa 20 trofeja.

Ukoliko ponovi igre sa Vimbldona, Đoković već na US Openu može da se izjednači sa Samprasom.

Ma, bila je to rutina. Rutina velikog majstora koji je navikao da igra velike mečeve. Novak Đoković je opet onaj stari, opet je na mestu na kome zaslužuje da bude. Na vrhu. I tu treba da ostane što je duže moguće.

Ovo je Novakov četvrti osvojeni Vimbldon! Zaista ogroman uspeh. Posle čekanja od Rolan Garosa 2016. godine Đoković je osvojio svoj prvi grend slem u 31. godini života. Za svako poštovanje. Bilo je ovo prvo njegovo grend slem finale nakon skoro dve godine traženja sebe i svoje igre. Možda će mu ova titula biti i među najdražima. Dugo je čekao na ovaj momenat. I on je stigao na najvećem Vimbldonu.

Pronašao je Đoković onu svoju čuvenu igru, a to je primetio i Rafael Nadal posle onog strašnog polufinala.

Đoković je tako stigao do svog 13. osvojenog grend slem turnira u karijeri (šest Australijan Opena, jedan Rolan Garos, četiri Vimbldona, dva US Opena).

I time je došao do četvrtog mesta na večnoj listi osvajača grend slemova ispred Roja Emersona koji je osvojio 12 najvećih turnira. Ispred Đokovića su na toj večnoj listi Pit Sampras sa 14, Rafael Nadal sa 17 iRodžer Federer sa neprikosnovenom brojkom od 20 osvojenih grend slemova!

Ušao je Đoković u elitu sa četiri i više osvojenih pehara na Vimbldonu, a više od njega imaju samo jošBjorn Borg (5), Pit Sampras (6) i naravno Rodžer Federer (8).

Sa četiri osvojena Vimbldona Đoković je stigao Roda Lejvera, Entonija Vajldinga i Reginalda Dohertija. U samom je vrhu na svom omiljenom turniru. Iza sebe je ostavio imena kao što su Boris Beker, Fred Peri,Džon Mekinro, Rene Lakosta, Džimi Konors, Štefan Edberg, pa i Rafael Nadal i Endi Mari.

Na kraju, dodajmo i da je ovim trijumfom nad Andersonom stigao i do nagrade od 2.250.000 funti!

Najbolje od svega je što ponovo gledamo Đokovića koji igra kao pre, ponovo je onaj stari i deluje da još ima prostora da napreduje u odnosu na igru koju je prikazao na ovogodišnjem Vimbldonu. I to može da bude nagoveštaj da će u nastavku sezone, ali i karijere, Đoković napadati nove grend slemove. Taj parametar mu je sigurno najvažniji.

Videlo se da je u pravom ritmu kada je posle onako teškog duela sa Nadalom, dobio dva seta u finalu Vimbldona za nešto vise od sat vremena. Kao munja je delovao na terenu. Anderson nije imao šanse.

Nadamo se da će takve šanse biti Đokovićevim protivnicima u nastavku njegove karijere. Ovo je veliki podstrek!

Novak je opet u Top 10! Počinje potera... U ATP trci je skočio na peto mesto!

E to se zove povratak! Titula na Vimbldonu i povratak među 10 najboljih tenisa na svetskoj rang listi...  

Novak Đoković se polako vraća tamo gde mu je mesto. U sam vrh svetskog tenisa. Osvajanjem četvrtog Vimbldona u karijeri, Novak je na ATP listi napredovao za čak 11 pozicija. Sa 21. mesta je skočio na 10. poziciju! Posle 12. novembra je opet među 10 najboljih. Baš na mestu na kojem je pre sedam godina prvi put u karijeri postao najbolji na svetu.

Đokovićev skok na 10. poziciju je samo zalet za ono što nač očekuje do kraja godine. Srpski šampion ne brani poene u nastavku sezone i vrlo je realno da ga očekujemo u samom vrhu, a možda i u borbi za prvo mesto na svetu. U skorije vreme možemo očekivati da prestigne Tima i Iznera, potom i Čilića na sedmom mestu. Novak sada ima 3.355 poena, a Čilić 3.905 poena.

Dimitrov ima 4.605 poena, Anderson 4.655, Del Potro 5.395 poena, Zverev na trećem mestu 5.665 poena. Ako Đoković nastavi ovako, mogao bi da ih prestigne već do US Opena. A  porom sledi potera zaFedererom i Nadalom. Švajcarac ima 7.080 poena, a Španac 9.310 peona. Velika trojka će opet biti zajedno...

Značajno je i što je Đoković u godišnjoj ATP trci skočio na peto mesto. Dakle, završni Masters turnir ne bi trebalo da mu izmakne.

Izvor: B92/mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rus

15.07.2018 18:11

To brate nas

ODGOVORITE