Мјесечно додатно зараде 5 милиона

Поскупљењем литра горива за пет фенинга, које се десило прије пар дана, нафташи у БиХ ће дневно, на овој разлици, зарадити око 165. 000 КМ.

Босна и Херцеговина 15.07.2018 | 15:34
Мјесечно додатно зараде 5 милиона
Наиме, подаци Агенције за статистику БиХ показују да се у овој држави годишње у саобраћају потроши 1,2 милијарде, а дневно око 3,3 милиона литара горива.

Ако у наредном периоду не буде нових корекција цијена, пумпаџије ће само за мјесец дана, на разлици од поменутих пет фенинга, за мјесец дана зарадити чак пет милиона КМ.

Подсјетимо, прошле седмице је дизел поскупио са 2,19 до 2,24 КМ, а за овај износ скочила је и цијена бензина 95.

Грађани су, наравно, „на нож“ дочекали овај потез нафташа, уз објашњење да се возачима свако, па и најмање поскупљење нафте на свјетској берзи обило о главу.

"С друге стране, кад нафта појефтини, пумпаџије углавном не реагују, односно колико год могу одуговлаче са снижавањем цијена горива на пумпама. Дакле, неозбиљне су њихове приче да се руководе дешавањима на свјетском тржишту. Оно чиме се они једино руководе јесте убирање екстрапрофита. Једва смо дочекали какво-такво појефтињење које, међутим, није трајало ни мјесец дана", каже Бранко Л. из Бањалуке.

Подсјетимо, од 1. фебруара, када је почео да се примјењује измјењени Закона о акцизама, цијена горива је повећана бар у шест-седам наврата. Тачније, литар је са 1,9 скочио и до 2,31 КМ.

Под притиском јавности, односно за вријеме протеста незадовољних возача, половином јуна је услиједило благо појефтињење горива за око пет фенинга. Убрзо су цијене смањене за још пет фенинга, али је појефтињење, очигледно, било прекратког даха.

Из Групације за промет нафте и нафтним дериватима РС саопштили су да дистрибутери раде по принципу слободног тржишта и формирају цијене у складу са својом пословном политиком.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоран

15.07.2018 14:20

У нормалној дрзави се то немозе десити. Али ето, ми имамо фукаре на власти који дијеле пиљен са пумпасима па је све могуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

15.07.2018 15:23

Дрзава у дрзави, и онда би на то јос једну дрзаву..док фино не послазете коцкице у дрзави никад вам боље неце бити као данас, сутра вец горе..ЛП..

Name

ббq

15.07.2018 15:04

Гориво да је скупо народ се не би возио. Никад висе возила на цести, а као фол вам скупо. Беспослицари хоце да се возе. На бицикла господо па идите тразити посла. Па вам неце бити скупо гориво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но

15.07.2018 15:59

И треба! Стока се увијек шибала по леђима да боље вуче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.07.2018 06:51

Какви скупо. Ево у Добоји у размаку од 100 метара 4 Бензинске пумпе и то најсавременије. . Да нема зараде неби се оне отварале свакодневно.

ОДГОВОРИТЕ