Mjesečno dodatno zarade 5 miliona

Poskupljenjem litra goriva za pet feninga, koje se desilo prije par dana, naftaši u BiH će dnevno, na ovoj razlici, zaraditi oko 165. 000 KM.

Bosna i Hercegovina 15.07.2018 | 15:34
Mjesečno dodatno zarade 5 miliona
Naime, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da se u ovoj državi godišnje u saobraćaju potroši 1,2 milijarde, a dnevno oko 3,3 miliona litara goriva.

Ako u narednom periodu ne bude novih korekcija cijena, pumpadžije će samo za mjesec dana, na razlici od pomenutih pet feninga, za mjesec dana zaraditi čak pet miliona KM.

Podsjetimo, prošle sedmice je dizel poskupio sa 2,19 do 2,24 KM, a za ovaj iznos skočila je i cijena benzina 95.

Građani su, naravno, „na nož“ dočekali ovaj potez naftaša, uz objašnjenje da se vozačima svako, pa i najmanje poskupljenje nafte na svjetskoj berzi obilo o glavu.

"S druge strane, kad nafta pojeftini, pumpadžije uglavnom ne reaguju, odnosno koliko god mogu odugovlače sa snižavanjem cijena goriva na pumpama. Dakle, neozbiljne su njihove priče da se rukovode dešavanjima na svjetskom tržištu. Ono čime se oni jedino rukovode jeste ubiranje ekstraprofita. Jedva smo dočekali kakvo-takvo pojeftinjenje koje, međutim, nije trajalo ni mjesec dana", kaže Branko L. iz Banjaluke.

Podsjetimo, od 1. februara, kada je počeo da se primjenjuje izmjenjeni Zakona o akcizama, cijena goriva je povećana bar u šest-sedam navrata. Tačnije, litar je sa 1,9 skočio i do 2,31 KM.

Pod pritiskom javnosti, odnosno za vrijeme protesta nezadovoljnih vozača, polovinom juna je uslijedilo blago pojeftinjenje goriva za oko pet feninga. Ubrzo su cijene smanjene za još pet feninga, ali je pojeftinjenje, očigledno, bilo prekratkog daha.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnim derivatima RS saopštili su da distributeri rade po principu slobodnog tržišta i formiraju cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zoran

15.07.2018 16:20

U normalnoj drzavi se to nemoze desiti. Ali eto, mi imamo fukare na vlasti koji dijele piljen sa pumpasima pa je sve moguce

ODGOVORITE
Name

NN

15.07.2018 17:23

Drzava u drzavi, i onda bi na to jos jednu drzavu..dok fino ne poslazete kockice u drzavi nikad vam bolje nece biti kao danas, sutra vec gore..LP..

Name

bbq

15.07.2018 17:04

Gorivo da je skupo narod se ne bi vozio. Nikad vise vozila na cesti, a kao fol vam skupo. Besposlicari hoce da se voze. Na bicikla gospodo pa idite traziti posla. Pa vam nece biti skupo gorivo.

ODGOVORITE
Name

No

15.07.2018 17:59

I treba! Stoka se uvijek šibala po leđima da bolje vuče

ODGOVORITE
Name

Zoran

16.07.2018 08:51

Kakvi skupo. Evo u Doboji u razmaku od 100 metara 4 Benzinske pumpe i to najsavremenije. . Da nema zarade nebi se one otvarale svakodnevno.

ODGOVORITE