Мијат о СП: Хрвати су само на терену, Срби и около!

Бивши репрезентативац Југославије Предраг Мијатовић анализирао Мундијал у Русији, успех Хрвата, неуспех Срба, причао и о Сергеју Милинковићу Савићу и прогнозирао исход финала.

Фудбал 15.07.2018 | 16:00
Мијат о СП: Хрвати су само на терену, Срби и около!
Прослављени ас Предраг Мијатовић зна како се играју велики мечеви и велика такмичења.

Мундијал у Русији је, каже, било чудан, атипичан, због ране елиминације фаворита, али и изненађења званог Хрватска у финалу.

"Фудбал се променио, јак тим са добром атмосфером може да победи екипу са једном, или неколико великих звезда. За овакав резултат потребно је имати квалитет, али пре свега искуство играња великих такмичења и континуитет. Хрвати готово да нису пропустили велико такмичење од 1998. Ова генерација је имала и успоне и падове, пре само четири године су били критиковани због игара у Бразилу, али су, генерално, сазрели за овај ниво. И не треба заборавити да им је Русија била последња шанса да нешто ураде. А, нису хтели да је тек тако пропусте", поручио је Мијатовић у интервјуу за "Вечерње новости".

Он је рекао да су само највећи оптимисти сањали овакав успех Хрватске, али да су играчи били веома "наоштрени" да направе велики резултат.

"Ни у сновима нису маштали о овом успеху, али су у Русију стигли намерени да ураде што више, да дођу и до трофеја ако им се укаже прилика. Да, Хрватска је хтела ово, знала је шта хоће од самог доласка на СП. И кад су примили гол против Енглеске знали су шта раде, шта желе. Па, вратили су Калинића са Мундијала због недисциплине, што верујем нико не би урадио. Све је било подређено тиму, јер уз квалитетан играчки кадар мораш да имаш тимски дух. Уз тај њихов изражени национални набој, склопиле су се коцкице за успех".

Он је рекао да ће борба за трофеј са Француском, коју је и пре почетка Мундијала означио као фаворита, бити врло занимљива.

"Финале ће свакако бити добра утакмица, можда не са много голова, али на терену ће бити много изванредних играча на обе стране. На папиру, много је детаља који Француску чини фаворитом. Многи потенцирају дан више одмора и умор Хрватске која је буквално одиграла цео један меч више у продужецима. Али, Хрватска је досањала најлуђе снове, адреналин је тако јак да нико неће мислити на умор већ само како да искористе шансу. Ово су мечеви где се иде преко граница тренутне могућности. У сваком случају, биће интересантно", поручио је Мијатовић.

Анализирао је и учинак Србије.

"Србија је на СП дошла са великим хендикепом, јер осам година није била на великом такмичењу, а чини ми се и без већих амбиција, јер су били задовољни самим пласманом. То може да се оправда само чињеницом да дуго није играла на СП, али кад већ одеш, мораш да урадиш највише што можеш. Да ли је могла више? Не знам. Питање је. Међутим, видео сам раскорак између онога што може на терену, и онога што долази утицајем спољних фактора".

Мијатовић је направио поређење шта то Хрватска има да стигне до успеха, а Србија нема.

"Мислим да играчи нису били 100 одсто концентрисани на терен, већ су се слушали разни коментари, ко шта прича... Ту је суштинска разлика у фокусу између Хрватске и Србије. Они су гледали само терен од прве утакмице, оставили су све проблеме код куће, а сви знају какве су турбуленције имали и са сменом селектора пред бараж. Србија то није успела, а најбољи пример је деконцентрација код другог гола Швајцарске у надокнади. Био је то чист кикс из деконцентрације, не једног играча, већ целог тима".

А онда је био још конкретнији.

"Талента има у обе селекције, али Хрватска има континуитет такмичења и искуство, квалитетне играче који играју важну улогу у највећим светским тимовима, навикнуте на притисак да морају да побеђују и освајају трофеје. Лука Модрић има неколико Лига шампиона са Реалом, Ракитић са Барселоном, Манџукић искуство из Бајерна, Атлетико Мадрида и Јувентуса. Србија има Немању Матића, заиста великог аса, Александар Коларов је имао сјајну сезону у Роми, али ни Јунајтед, ни Рома нису на нивоу Реала, Барселоне, Атлетико Мадрида, Јувентуса, Интера".

Мијатовић је изнео своје мишљење којим путем Србија треба да иде.

"После сваког такмичења потребно је направити детаљну анализу. Не само урађеног на СП, већ током целог квалификационог циклуса. Много је ту фактора, од квалитета игре па све до среће. Генерално, Србија мора да направи стратегију појављивања на великим такмичењима у континуитету. Тим мора да стиче искуство играјући са најјачима. Стижу нове генерације талената који морају да прођу процес сазревања, да постану играчи калибра за велике клубове како би једног дана Србији донели успех попут овог који су направили Хрвати. Можемо да имамо разне теорије, али Хрватска је добар пример како селекција из мале државе може до неслућених висина", рекао је бивши репрезентативац.

"Случај СМС"

Предраг Мијатовић прокоментарисао је и наступ Сергеја Милинковића-Савића.

„Дечко није био позиван у квалификацијама, а онда су му натоварили невероватан притисак, да све зависи од њега. Он то, очекивано, није могао да издржи. Не треба правити еуфорију без покрића. Сергеј је изузетно талентован, помињу се баснословне цифре за њега. Он тек треба да формира каријеру, јер је на почетку. Од њега Србија може нешто да очекује у будућности“, навео је Мијатовић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар