Mijat o SP: Hrvati su samo na terenu, Srbi i okolo!

Bivši reprezentativac Jugoslavije Predrag Mijatović analizirao Mundijal u Rusiji, uspeh Hrvata, neuspeh Srba, pričao i o Sergeju Milinkoviću Saviću i prognozirao ishod finala.

Fudbal 15.07.2018 | 16:00
Mijat o SP: Hrvati su samo na terenu, Srbi i okolo!
Proslavljeni as Predrag Mijatović zna kako se igraju veliki mečevi i velika takmičenja.

Mundijal u Rusiji je, kaže, bilo čudan, atipičan, zbog rane eliminacije favorita, ali i iznenađenja zvanog Hrvatska u finalu.

"Fudbal se promenio, jak tim sa dobrom atmosferom može da pobedi ekipu sa jednom, ili nekoliko velikih zvezda. Za ovakav rezultat potrebno je imati kvalitet, ali pre svega iskustvo igranja velikih takmičenja i kontinuitet. Hrvati gotovo da nisu propustili veliko takmičenje od 1998. Ova generacija je imala i uspone i padove, pre samo četiri godine su bili kritikovani zbog igara u Brazilu, ali su, generalno, sazreli za ovaj nivo. I ne treba zaboraviti da im je Rusija bila poslednja šansa da nešto urade. A, nisu hteli da je tek tako propuste", poručio je Mijatović u intervjuu za "Večernje novosti".

On je rekao da su samo najveći optimisti sanjali ovakav uspeh Hrvatske, ali da su igrači bili veoma "naoštreni" da naprave veliki rezultat.

"Ni u snovima nisu maštali o ovom uspehu, ali su u Rusiju stigli namereni da urade što više, da dođu i do trofeja ako im se ukaže prilika. Da, Hrvatska je htela ovo, znala je šta hoće od samog dolaska na SP. I kad su primili gol protiv Engleske znali su šta rade, šta žele. Pa, vratili su Kalinića sa Mundijala zbog nediscipline, što verujem niko ne bi uradio. Sve je bilo podređeno timu, jer uz kvalitetan igrački kadar moraš da imaš timski duh. Uz taj njihov izraženi nacionalni naboj, sklopile su se kockice za uspeh".

On je rekao da će borba za trofej sa Francuskom, koju je i pre početka Mundijala označio kao favorita, biti vrlo zanimljiva.

"Finale će svakako biti dobra utakmica, možda ne sa mnogo golova, ali na terenu će biti mnogo izvanrednih igrača na obe strane. Na papiru, mnogo je detalja koji Francusku čini favoritom. Mnogi potenciraju dan više odmora i umor Hrvatske koja je bukvalno odigrala ceo jedan meč više u produžecima. Ali, Hrvatska je dosanjala najluđe snove, adrenalin je tako jak da niko neće misliti na umor već samo kako da iskoriste šansu. Ovo su mečevi gde se ide preko granica trenutne mogućnosti. U svakom slučaju, biće interesantno", poručio je Mijatović.

Analizirao je i učinak Srbije.

"Srbija je na SP došla sa velikim hendikepom, jer osam godina nije bila na velikom takmičenju, a čini mi se i bez većih ambicija, jer su bili zadovoljni samim plasmanom. To može da se opravda samo činjenicom da dugo nije igrala na SP, ali kad već odeš, moraš da uradiš najviše što možeš. Da li je mogla više? Ne znam. Pitanje je. Međutim, video sam raskorak između onoga što može na terenu, i onoga što dolazi uticajem spoljnih faktora".

Mijatović je napravio poređenje šta to Hrvatska ima da stigne do uspeha, a Srbija nema.

"Mislim da igrači nisu bili 100 odsto koncentrisani na teren, već su se slušali razni komentari, ko šta priča... Tu je suštinska razlika u fokusu između Hrvatske i Srbije. Oni su gledali samo teren od prve utakmice, ostavili su sve probleme kod kuće, a svi znaju kakve su turbulencije imali i sa smenom selektora pred baraž. Srbija to nije uspela, a najbolji primer je dekoncentracija kod drugog gola Švajcarske u nadoknadi. Bio je to čist kiks iz dekoncentracije, ne jednog igrača, već celog tima".

A onda je bio još konkretniji.

"Talenta ima u obe selekcije, ali Hrvatska ima kontinuitet takmičenja i iskustvo, kvalitetne igrače koji igraju važnu ulogu u najvećim svetskim timovima, naviknute na pritisak da moraju da pobeđuju i osvajaju trofeje. Luka Modrić ima nekoliko Liga šampiona sa Realom, Rakitić sa Barselonom, Mandžukić iskustvo iz Bajerna, Atletiko Madrida i Juventusa. Srbija ima Nemanju Matića, zaista velikog asa, Aleksandar Kolarov je imao sjajnu sezonu u Romi, ali ni Junajted, ni Roma nisu na nivou Reala, Barselone, Atletiko Madrida, Juventusa, Intera".

Mijatović je izneo svoje mišljenje kojim putem Srbija treba da ide.

"Posle svakog takmičenja potrebno je napraviti detaljnu analizu. Ne samo urađenog na SP, već tokom celog kvalifikacionog ciklusa. Mnogo je tu faktora, od kvaliteta igre pa sve do sreće. Generalno, Srbija mora da napravi strategiju pojavljivanja na velikim takmičenjima u kontinuitetu. Tim mora da stiče iskustvo igrajući sa najjačima. Stižu nove generacije talenata koji moraju da prođu proces sazrevanja, da postanu igrači kalibra za velike klubove kako bi jednog dana Srbiji doneli uspeh poput ovog koji su napravili Hrvati. Možemo da imamo razne teorije, ali Hrvatska je dobar primer kako selekcija iz male države može do neslućenih visina", rekao je bivši reprezentativac.

"Slučaj SMS"

Predrag Mijatović prokomentarisao je i nastup Sergeja Milinkovića-Savića.

„Dečko nije bio pozivan u kvalifikacijama, a onda su mu natovarili neverovatan pritisak, da sve zavisi od njega. On to, očekivano, nije mogao da izdrži. Ne treba praviti euforiju bez pokrića. Sergej je izuzetno talentovan, pominju se basnoslovne cifre za njega. On tek treba da formira karijeru, jer je na početku. Od njega Srbija može nešto da očekuje u budućnosti“, naveo je Mijatović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar