СП - финале: Француска или Хрватска?

Фудбалске репрезентације Француске и Хрватске састају се у Москви од 17 часова, у финалу Мундијала.  Данас на Мундијалу: Борба за најважнији пехар! Читав свет гледаће ка Москви и финалу овогодишњег Светског првенства у фудбалу. За кога навијате? Моћни и(ли) неуништиви? Тиму Златка Далића можда би одговарало да не уђе у надигравање с Французима, већ да се определи на позициону игру. Буде ли трке, тешко да Домагој Вида и Дејан Ловрен могу да стигну Мбапеа и Гризмана. . .  Величанствених 11 на "ватрених" 11! Нико није очекивао финале Француска – Хрватска у финалу Светског првенства, али оно нам не доноси судар Давида и Голијата већ спектакуларан окршај два врхунска тима.

Фудбал 15.07.2018 | 12:45
СП - финале: Француска или Хрватска?
И док су Французи били међу главним фаворитима уочи Мундијала, Хрватску кладионице нису сврставале у потенцијалне финалисте, али сам поглед на имена играча у овом тиму показује да су их дебеле потценили.

Можда би већина фудбалских љубитеља волела да су неким случајем до финала са Французима стигли Белгијанци, Бразилци или Аргентинци (не ови што смо их морали гледати).

У сваком случају, у 17 часона на терену Лужњикија у Москви гледаћемо дуел 22 врхунска играча у којем нема истинског фаворита, шта год кажу кладионице.

С једне стране видећемо 11 "величанствених": Иго Лорис – Бенжамен Павар, Рафаел Варан, Самјуел Умтити, Лукас Хернандез – Нголо Канте, Пол Погба, Блез Матуиди* – Антоан Гризман, Килијан Мбапе, Оливије Жиру.

Тим који ће још дуго година бити на окупу и који би могао да влада светским фудбалом у наредна можда чак и два мундијалска циклуса.

С друге стране видећемо 11 "ватрених": Данијел Субашић – Иван Стринић*, Домагој Вида, Дејан Ловрен, Шиме Врсаљко – Марцело Брозовић, Иван Ракитић – Иван Перишић*, Лука Модрић, Анте Ребић – Марио Манџукић.

Француска у финале улази као фаворит, избацила је Аргентину (Хрватска је победила у групи 3:0), Уругвај (2:0) и Белгију (1:0) у нокаут фази, док је Хрватска морала преко пенала - Данска и Русија, као и после продужетака да елиминише Енглеску (2:1), а сада има најтежи изазов.

Хрвати су већ испали највећи успех, изабраници Златка Далића надмашили су бронзану генерацију из 1998. године, али се још увек памти тадашњи пораз у полуфиналу баш од каснијег шампиона Француске (2:1 уз два гола Лилијана Тирама) против које никада није славила у пет медјусобних дуела.

"Не занима ме статистика, не занима ме против кога играмо. Људи, данас је финале и дошли смо овде да уживамо и дамо свој максимум. Ово је време које смо заслужили, цео свет гледа Хрватску и већина навија за нас. Идемо у "фајт" и бацићемо се на главу", рекао је Далић.

С друге стране, Француска јури другу титулу шампиона света у другом узастопном финалу, након што је поражена од Портигалије (1:0) пре две године за европски трон.

"У финалу Европског првенства 2016. године имали смо један приступ, другачији. Финале је увек јединствено искуство и екипе имају бољи или другачији приступ. Три речи су довољне - позитивност, концентрација и самопоуздање", рекао је селектор Дидије Дешан који је као играч био победник Мундијала.

А сад они најбољи!

Само су фудбалске репрезентације Француске и Хрватске преостале на овогодишњем Мундијалу у Русији и овог поподнева даће нам одговор на питање које занима милијарде људи - ко ће постати шампион света?

Меч се игра од 17 часова на прелепом стадиону "Лужњики" у Москви, а судећи према кладионицама благи фаворит су "триколори" који су већ искусили осећај финалних утакмица.

Баш преко Хрватске 1998. године, головима Лилијана Тирама, стигли су до борбе за "златни глобус", док су "ватрени" морали да се задовоље утакмицом за треће место. Овога пута направили су корак напред и сигурно ће маштати о освети за генерацију од пре 20 година...

Хрватска никада није победила Француску и у досадашњих пет дуела има три пораза и два ремија - док је последњи меч одигран 2011. и завршен је без победника.

Од играча који би могли да истрче овог поподнева на терен, тада су у саставу Француске били Блез Матуиди и Уго Лорис са једне стране, док је са друге стране много више имена: Ћорлука, Ловрен, Модрић, Субашић, Бадељ, Ракитић, Вида, Перишић и Стринић.

Управо око последње двојице највише главобоље има селектор Златко Далић пошто су осетили мале повреде у дуелу против Енглеске, али хрватски медији уверавају да ће заиграти.

Француска, која је славила у пет од шест мечева на Мундијалу у 90 минута, нема значајних проблема са саставом и очекује се истих 11 као и против Белгије, с специјалним задатком за Матуидија који би уз Кантеа требало да заустави феноменални везни ред Хрватске.

"Ватрени" су три пута играли продужетке и практично су одиграли меч више од Француске на овом Мундијалу, али им мотива не мањка.

Опак неки човек Лилијан Тирам.

Тим речима је Божо Сушец пре равно 20 година описао преокрет Француске у полуфиналу Мундијала (2:1), замеривши десном беку Парме што је постигао прва и једина два гола у репрезентативном дресу баш за „поништавање“ вођства Хрватске и пут Триколора на мегдан Бразилцима у коме је заблисто Зинедин Зидан.

Данас ће на Лужњикију (17.00) у новом међусобном судару обе селекције имати прилику да упишу историју: Французи да постану други пут прваци света или да се догоди оно у шта је мало ко веровао пре почетка турнира, да Ватрени надмаше и себе и очекивања јавности и освоје Мундијал.

Ако такав статус уопште постоји у финалним окршајима, благим фаворитом се може сматрати тим Дидијеа Дешана. Реч је о екипи која држи баланс и без обзира на то што се веровало да јој је напад главна снага, мечеви у Русији показали су да имају адуте и у дефанзивном делу тима. Штопери Рафаел Варан и Самуел Умтити утабали су стазу ка победама у четвртфиналу и полуфиналу, на првој степеници нокаут фазе сјајан утисак оставио десни бек Бенжаман Павар, његов парњак с леве стране Лукас Ернандес држи константу цео турнир, а голман Иго Лорис је с неколико вансеријиских парада одржавао тим у животу, посебно против Уругваја и Белгије.

ЖИРУОВИ ПРОМАШАЈИ И ДЕШАНОВЕ НОЋНЕ МОРЕ

Још кад се томе дода феноменална улога Енгола Кантеа на средини терена, постаје јасно да напад Триколора – то њихово најмоћније оружје – мора пре или касније да рани противника. Антоан Гримзан и Килијан Мбапе са по три гола позиционирали су се као ударни штихови, међутим, велики посао како саиграчима у офанзиви, тако и у дефанзивном прекиду прави Оливије Жиру. Тај учинак је на први поглед невидљив и није у складу с његовим основним задацима, јер нападач Челсија за 425 минута проведених на терену не да није дао гол, него није шутнуо у његов оквир. Али Французи се надају да би могао да проради кад им буде најпотребније. У Москви.

Триколори су већ испунили захтеве нације. Дошли су у позицију да се боре за Златни глобус, што се, имајући у виду потенцијал фудбалера и чињеницу да су ван списка остала још два, можда и три тима, од њих очекивало. Апетити су на врхунцу. Разумљиво. Сад се сви надају пехару, мада се питају има ли Дидије Дешан довољно способности да се избори с духовима прошлости, пошто је губио два финала великих такмичења. У Гелзенкирхену је 2004. поражен с Монаком од Мурињовог Порта за титулу Лиге шампиона, док је пре два лета на домаћем терену у продужецима изгубио од Португалије и остао без злата на Европском првенству. Опет, био је шампион и планете и континента, али као играч.

МОЗАК МОДРИЋ, МОГУ ЛИ ВИДА И ЛОВРЕН С БРЗАЊЦИМА?

За разлику од Француске, Хрвати су морали да утроше далеко више снаге у Русији. После изванрендих издања у групи (све три победе) играли су продужетке на сваком сусрету нокаут фазе. И показали врлину некарактеристичну за селекције с овдашњег поднебља. Враћали су се. Окретали. Против Данаца одмах (за три минута), у судару с Русима им је требало дупло дуже (осам минута), са Енглезима је потрајало до дуже од сата (63 минута), међутим, прилично су разноврсни и не зависе само од једног играча, па су изједначујуће голове давали Марио Манџукић, Андреј Крамарић и Иван Перишић. Чак је крилни нападач Интера најбољи стрелац репрезентације у Русији.

Иза те покретне силе у нападу делује мозак екипе и дефинитивно најбоља светска „десетка“ у овом часу,Лука Модрић. Ас Реала је превазишао психолшку баријеру с којом је дошао на турнир јер су му у Хрвати замерали да не игра за селекцију као за клуб, али их је партијама у Русији убедио да је лидер и сад му верују. Његов дуел с Кантеом би могао да буде кључ за исход финала, уз напомену да и Коцкасти имају за нијанску креативнијег другог играча на средини терена од Француза (Ракитић - Погба). Ко се наметне...

Тиму Златка Далића, прилично потцењеног стручњака, можда би одговарало да не уђе у надигравање с Французима, већ да се определи на позициону игру. Буде ли трке, тешко да Домагој Вида и Дејан Ловренмогу да стигну Мбапеа и Гризмана, али ако Хрвати пусте деструктивце да воде нападе, као што су паметно дали лопту енглеским штоперима, можда одбрана издржи и доведе Данијела Субашића до пенала. А тамо...

БОРБА ЗА НАЈБОЉЕГ ИГРАЧА ТУРНИРА И НОВЧАНЕ НАГРДЕ

Полуфиналним поразима Белгије и Енглеске остали су, практично, без шанси Еден Азар и Хари Кејн да се боре за статус најбољег играча Мундијала. Иако је на Првенству света у Бразилу ФИФА доделила награду Лионелу Месију (а Немачка победила у финалу) било би превише да направи још један преседан и за најбољег прогласи неког ко не игра макар у финалу.

Зато су обективни кандидати само још Килијан Мбапе, Антоан Гризман и Лука Модрић. На основу свега приказаног досад нијансе ће одлучивати. Или спонзори. Но, то је већ други падеж. Ако ћемо фудбалски, логично је да победничка репрезентација изроди и појединца ког ће свет памтити.

Свој тројици то ће бити екстра мотив. Мбапеу поготово јер није био ни рођен 1998. кад је Дидије Дешанподигао Златни глобус или Модрићу, да освети генерацију Ћира Блажевића за онај пораз у Сен Денију...

Када говоримо о новцу ФИФА је за овај турнир пробила све границе. Шампиону света припашће 38.000.000 евра, а пораженом у финалу округло 25.000.000. 

Само један капитен може да подигне трофеј, сјајни француски голман Уго Љорис или кандидат за најбољег фудбалера турнира Лука Модрић?

Одговор ће бити познат после утакмице која почиње у 17 сати на московском Лужњикију пред 80.000 гледалаца.

ФРАНЦУСКА - ХРВАТСКА (17.00)

Москва
Стадион: Лужњики
Капацитет: 81.000 седишта
Судија: Нестор Питана (Аргентина)

Француска (4-2-3-1): Лорис - Павар, Варан, Умтити, Ернандез - Канте, Матуиди - Ембапе, Гризман, Погба - Жиру.

Хрватска (4-3-3): Субашић - Врсаљко, Ловрен, Вида, Стринић - Брозовић, Модрић, Ракитић - Ребић, Манџукић, Перишић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар