SP - finale: Francuska ili Hrvatska?

Fudbalske reprezentacije Francuske i Hrvatske sastaju se u Moskvi od 17 časova, u finalu Mundijala.  Danas na Mundijalu: Borba za najvažniji pehar! Čitav svet gledaće ka Moskvi i finalu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu. Za koga navijate? Moćni i(li) neuništivi? Timu Zlatka Dalića možda bi odgovaralo da ne uđe u nadigravanje s Francuzima, već da se opredeli na pozicionu igru. Bude li trke, teško da Domagoj Vida i Dejan Lovren mogu da stignu Mbapea i Grizmana. . .  Veličanstvenih 11 na "vatrenih" 11! Niko nije očekivao finale Francuska – Hrvatska u finalu Svetskog prvenstva, ali ono nam ne donosi sudar Davida i Golijata već spektakularan okršaj dva vrhunska tima.

Fudbal 15.07.2018 | 12:45
SP - finale: Francuska ili Hrvatska?
I dok su Francuzi bili među glavnim favoritima uoči Mundijala, Hrvatsku kladionice nisu svrstavale u potencijalne finaliste, ali sam pogled na imena igrača u ovom timu pokazuje da su ih debele potcenili.

Možda bi većina fudbalskih ljubitelja volela da su nekim slučajem do finala sa Francuzima stigli Belgijanci, Brazilci ili Argentinci (ne ovi što smo ih morali gledati).

U svakom slučaju, u 17 časona na terenu Lužnjikija u Moskvi gledaćemo duel 22 vrhunska igrača u kojem nema istinskog favorita, šta god kažu kladionice.

S jedne strane videćemo 11 "veličanstvenih": Igo Loris – Benžamen Pavar, Rafael Varan, Samjuel Umtiti, Lukas Hernandez – Ngolo Kante, Pol Pogba, Blez Matuidi* – Antoan Grizman, Kilijan Mbape, Olivije Žiru.

Tim koji će još dugo godina biti na okupu i koji bi mogao da vlada svetskim fudbalom u naredna možda čak i dva mundijalska ciklusa.

S druge strane videćemo 11 "vatrenih": Danijel Subašić – Ivan Strinić*, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko – Marcelo Brozović, Ivan Rakitić – Ivan Perišić*, Luka Modrić, Ante Rebić – Mario Mandžukić.

Francuska u finale ulazi kao favorit, izbacila je Argentinu (Hrvatska je pobedila u grupi 3:0), Urugvaj (2:0) i Belgiju (1:0) u nokaut fazi, dok je Hrvatska morala preko penala - Danska i Rusija, kao i posle produžetaka da eliminiše Englesku (2:1), a sada ima najteži izazov.

Hrvati su već ispali najveći uspeh, izabranici Zlatka Dalića nadmašili su bronzanu generaciju iz 1998. godine, ali se još uvek pamti tadašnji poraz u polufinalu baš od kasnijeg šampiona Francuske (2:1 uz dva gola Lilijana Tirama) protiv koje nikada nije slavila u pet medjusobnih duela.

"Ne zanima me statistika, ne zanima me protiv koga igramo. Ljudi, danas je finale i došli smo ovde da uživamo i damo svoj maksimum. Ovo je vreme koje smo zaslužili, ceo svet gleda Hrvatsku i većina navija za nas. Idemo u "fajt" i bacićemo se na glavu", rekao je Dalić.

S druge strane, Francuska juri drugu titulu šampiona sveta u drugom uzastopnom finalu, nakon što je poražena od Portigalije (1:0) pre dve godine za evropski tron.

"U finalu Evropskog prvenstva 2016. godine imali smo jedan pristup, drugačiji. Finale je uvek jedinstveno iskustvo i ekipe imaju bolji ili drugačiji pristup. Tri reči su dovoljne - pozitivnost, koncentracija i samopouzdanje", rekao je selektor Didije Dešan koji je kao igrač bio pobednik Mundijala.

A sad oni najbolji!

Samo su fudbalske reprezentacije Francuske i Hrvatske preostale na ovogodišnjem Mundijalu u Rusiji i ovog popodneva daće nam odgovor na pitanje koje zanima milijarde ljudi - ko će postati šampion sveta?

Meč se igra od 17 časova na prelepom stadionu "Lužnjiki" u Moskvi, a sudeći prema kladionicama blagi favorit su "trikolori" koji su već iskusili osećaj finalnih utakmica.

Baš preko Hrvatske 1998. godine, golovima Lilijana Tirama, stigli su do borbe za "zlatni globus", dok su "vatreni" morali da se zadovolje utakmicom za treće mesto. Ovoga puta napravili su korak napred i sigurno će maštati o osveti za generaciju od pre 20 godina...

Hrvatska nikada nije pobedila Francusku i u dosadašnjih pet duela ima tri poraza i dva remija - dok je poslednji meč odigran 2011. i završen je bez pobednika.

Od igrača koji bi mogli da istrče ovog popodneva na teren, tada su u sastavu Francuske bili Blez Matuidi i Ugo Loris sa jedne strane, dok je sa druge strane mnogo više imena: Ćorluka, Lovren, Modrić, Subašić, Badelj, Rakitić, Vida, Perišić i Strinić.

Upravo oko poslednje dvojice najviše glavobolje ima selektor Zlatko Dalić pošto su osetili male povrede u duelu protiv Engleske, ali hrvatski mediji uveravaju da će zaigrati.

Francuska, koja je slavila u pet od šest mečeva na Mundijalu u 90 minuta, nema značajnih problema sa sastavom i očekuje se istih 11 kao i protiv Belgije, s specijalnim zadatkom za Matuidija koji bi uz Kantea trebalo da zaustavi fenomenalni vezni red Hrvatske.

"Vatreni" su tri puta igrali produžetke i praktično su odigrali meč više od Francuske na ovom Mundijalu, ali im motiva ne manjka.

Opak neki čovek Lilijan Tiram.

Tim rečima je Božo Sušec pre ravno 20 godina opisao preokret Francuske u polufinalu Mundijala (2:1), zamerivši desnom beku Parme što je postigao prva i jedina dva gola u reprezentativnom dresu baš za „poništavanje“ vođstva Hrvatske i put Trikolora na megdan Brazilcima u kome je zablisto Zinedin Zidan.

Danas će na Lužnjikiju (17.00) u novom međusobnom sudaru obe selekcije imati priliku da upišu istoriju: Francuzi da postanu drugi put prvaci sveta ili da se dogodi ono u šta je malo ko verovao pre početka turnira, da Vatreni nadmaše i sebe i očekivanja javnosti i osvoje Mundijal.

Ako takav status uopšte postoji u finalnim okršajima, blagim favoritom se može smatrati tim Didijea Dešana. Reč je o ekipi koja drži balans i bez obzira na to što se verovalo da joj je napad glavna snaga, mečevi u Rusiji pokazali su da imaju adute i u defanzivnom delu tima. Štoperi Rafael Varan i Samuel Umtiti utabali su stazu ka pobedama u četvrtfinalu i polufinalu, na prvoj stepenici nokaut faze sjajan utisak ostavio desni bek Benžaman Pavar, njegov parnjak s leve strane Lukas Ernandes drži konstantu ceo turnir, a golman Igo Loris je s nekoliko vanserijiskih parada održavao tim u životu, posebno protiv Urugvaja i Belgije.

ŽIRUOVI PROMAŠAJI I DEŠANOVE NOĆNE MORE

Još kad se tome doda fenomenalna uloga Engola Kantea na sredini terena, postaje jasno da napad Trikolora – to njihovo najmoćnije oružje – mora pre ili kasnije da rani protivnika. Antoan Grimzan i Kilijan Mbape sa po tri gola pozicionirali su se kao udarni štihovi, međutim, veliki posao kako saigračima u ofanzivi, tako i u defanzivnom prekidu pravi Olivije Žiru. Taj učinak je na prvi pogled nevidljiv i nije u skladu s njegovim osnovnim zadacima, jer napadač Čelsija za 425 minuta provedenih na terenu ne da nije dao gol, nego nije šutnuo u njegov okvir. Ali Francuzi se nadaju da bi mogao da proradi kad im bude najpotrebnije. U Moskvi.

Trikolori su već ispunili zahteve nacije. Došli su u poziciju da se bore za Zlatni globus, što se, imajući u vidu potencijal fudbalera i činjenicu da su van spiska ostala još dva, možda i tri tima, od njih očekivalo. Apetiti su na vrhuncu. Razumljivo. Sad se svi nadaju peharu, mada se pitaju ima li Didije Dešan dovoljno sposobnosti da se izbori s duhovima prošlosti, pošto je gubio dva finala velikih takmičenja. U Gelzenkirhenu je 2004. poražen s Monakom od Murinjovog Porta za titulu Lige šampiona, dok je pre dva leta na domaćem terenu u produžecima izgubio od Portugalije i ostao bez zlata na Evropskom prvenstvu. Opet, bio je šampion i planete i kontinenta, ali kao igrač.

MOZAK MODRIĆ, MOGU LI VIDA I LOVREN S BRZANJCIMA?

Za razliku od Francuske, Hrvati su morali da utroše daleko više snage u Rusiji. Posle izvanrendih izdanja u grupi (sve tri pobede) igrali su produžetke na svakom susretu nokaut faze. I pokazali vrlinu nekarakterističnu za selekcije s ovdašnjeg podneblja. Vraćali su se. Okretali. Protiv Danaca odmah (za tri minuta), u sudaru s Rusima im je trebalo duplo duže (osam minuta), sa Englezima je potrajalo do duže od sata (63 minuta), međutim, prilično su raznovrsni i ne zavise samo od jednog igrača, pa su izjednačujuće golove davali Mario Mandžukić, Andrej Kramarić i Ivan Perišić. Čak je krilni napadač Intera najbolji strelac reprezentacije u Rusiji.

Iza te pokretne sile u napadu deluje mozak ekipe i definitivno najbolja svetska „desetka“ u ovom času,Luka Modrić. As Reala je prevazišao psiholšku barijeru s kojom je došao na turnir jer su mu u Hrvati zamerali da ne igra za selekciju kao za klub, ali ih je partijama u Rusiji ubedio da je lider i sad mu veruju. Njegov duel s Kanteom bi mogao da bude ključ za ishod finala, uz napomenu da i Kockasti imaju za nijansku kreativnijeg drugog igrača na sredini terena od Francuza (Rakitić - Pogba). Ko se nametne...

Timu Zlatka Dalića, prilično potcenjenog stručnjaka, možda bi odgovaralo da ne uđe u nadigravanje s Francuzima, već da se opredeli na pozicionu igru. Bude li trke, teško da Domagoj Vida i Dejan Lovrenmogu da stignu Mbapea i Grizmana, ali ako Hrvati puste destruktivce da vode napade, kao što su pametno dali loptu engleskim štoperima, možda odbrana izdrži i dovede Danijela Subašića do penala. A tamo...

BORBA ZA NAJBOLJEG IGRAČA TURNIRA I NOVČANE NAGRDE

Polufinalnim porazima Belgije i Engleske ostali su, praktično, bez šansi Eden Azar i Hari Kejn da se bore za status najboljeg igrača Mundijala. Iako je na Prvenstvu sveta u Brazilu FIFA dodelila nagradu Lionelu Mesiju (a Nemačka pobedila u finalu) bilo bi previše da napravi još jedan presedan i za najboljeg proglasi nekog ko ne igra makar u finalu.

Zato su obektivni kandidati samo još Kilijan Mbape, Antoan Grizman i Luka Modrić. Na osnovu svega prikazanog dosad nijanse će odlučivati. Ili sponzori. No, to je već drugi padež. Ako ćemo fudbalski, logično je da pobednička reprezentacija izrodi i pojedinca kog će svet pamtiti.

Svoj trojici to će biti ekstra motiv. Mbapeu pogotovo jer nije bio ni rođen 1998. kad je Didije Dešanpodigao Zlatni globus ili Modriću, da osveti generaciju Ćira Blaževića za onaj poraz u Sen Deniju...

Kada govorimo o novcu FIFA je za ovaj turnir probila sve granice. Šampionu sveta pripašće 38.000.000 evra, a poraženom u finalu okruglo 25.000.000. 

Samo jedan kapiten može da podigne trofej, sjajni francuski golman Ugo Ljoris ili kandidat za najboljeg fudbalera turnira Luka Modrić?

Odgovor će biti poznat posle utakmice koja počinje u 17 sati na moskovskom Lužnjikiju pred 80.000 gledalaca.

FRANCUSKA - HRVATSKA (17.00)

Moskva
Stadion: Lužnjiki
Kapacitet: 81.000 sedišta
Sudija: Nestor Pitana (Argentina)

Francuska (4-2-3-1): Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez - Kante, Matuidi - Embape, Grizman, Pogba - Žiru.

Hrvatska (4-3-3): Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović, Modrić, Rakitić - Rebić, Mandžukić, Perišić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar