О Томићу и Звездином тиму за наредну сезону...

Како ће изгледати црвено-бели под новим стратегом?

Кошарка 14.07.2018 | 22:45
О Томићу и Звездином тиму за наредну сезону...
Како ће изгледати Црвена звезда предстојеће сезоне? То је питање које се поставља…

Да кренемо од оног основног. Као што смо најавили, Милан Томић је сада и званично сео на клупу Црвене  звезде и потписао трогодишњи уговор.  Са његовим доласком поставили су се услови да Црвена звезда крене са прављењем тима за наредну сезону.

Али, пре свега реч-две о тренеру. Који је имао дуг стаж у Олимпијакосу пре доласка међу београдске црвено-беле.

Када је 2008. године Панајотис Јанакис постао први тренер Олимпијакоса позвао је Томића у свој тим. Од тада је је Томић постао незаменљив члан стручног штаба и поред промена првог тренера које су се догађале. Током 2014. године био је привремено и главни тренер након одласка Јоргоса Барцокаса, док управа није именовала Јаниса Сферопулоса.

Баш зато што је скоро све време био помоћни тренер тешко је претпоставити какав бисмо стил игре могли да гледамо. Дуго је радио са врхунским тренерима, имао је од кога да упија “форе и фазоне”, тако да је ово права шанса да их употреби на делу као први тренер. Са доласком Дејвида Блата у Олимпијакос стигао је и нови стручни штаб, тако да је то био сигнал за Томића да крене у потрагу за послом, а ту се отворила шанса за Звезду и посао је реализован.

У кратком периоду када је имао прилику да буде први тренер, Томић је био успешан и по званичној статистици има четири победе у четири меча у Евролиги. Играо је конзервативно, са снажном одбраном која је увек красила Олимпијакос и то је нешто на шта су навијачи навикли још откако је на челу тима био Дејан Радоњић. У нападу без много паметовања. Ипак, конкретније у његов стил игре ћемо се тек уверити и тешко га је наговестити у овом моменту. То кажу и људи из Грчке које смо контактирали, а који врло добро познају стање у Олимпијакосу. Ни они нису сигурни какав бисмо стил игре могли да гледамо. Али се провлачи "јака одбрана". То ће се допасти навијачима...

Томић је у Олимпијакосу био доста задужен за разговор са играчима. Био је у сталном контакту са њима. Када би неки играч изашао из игре, ишао би на рапорт код Томића. Кажу да је стриктан, озбиљан и да има чврст карактер, што су свакако тренерски квалитети. Доста је водио времена у разговору са судијама, па биСферопулос био добри полицајац, а Томић онај “лош”. Обично би му сметало када би неки од играча који је остајао сам размишљао да ли да шутира и због тих ствари није штедео гласне жице. Питајте Николу Милутинова.

Речено нам је да Томић веома воли улогу тренера и да ће та енергија бити веома битна ствар за Црвену звезду наредне сезоне. Жељан је рада. И може много да помогне својим контактима у сваком смислу, па и у довођењу играча.

А, на кога ће од играча Томић моћи да рачуна?

Важеће уговоре са црвено-белима имају Бранко Лазић, Џејмс Фелдин, Никола Јовановић, Стефан Јанковић, Огњен Добрић, Дејан Давидовац, Алекса Раданов, Матијас Лесор и Марко Кешељ.

Лесор  већ дуго преговара са Олимпијакосом, има понуде још неких клубова и вероватно ће отићи. Звезда тражи 250.000 евра за њега, а доласком Зека Ледеја можда та опција и отпада за Звездиног центра, који гледа и друге варијанте. Фелдин има уговор на још годину дана и код њега стоји знак питања, као и кодКешеља. Фелдин је на крају прошле сезоне најавио да ће се појавити на прозивци.

Звезда из ФМП-а може да повуче и Стефана Лазаревића и Драгана Апића који су почели прошлу сезону, као  и Боришу Симанића, а од тренутних играча у редовима Пантера најзанимљивији су Немања Ненадић и МајклОџо. Како чујемо, размишља се о прекоманди овог двојца у први састав, мада је Ненадић ближи томе. Наравно, зависиће много од тренеровог избора, али и стања на тржишту.

Тејлору Рочестију, Перу Антићу, Алену Омићу и Филипу Човићу је истекао уговор и следеће сезоне не би требало да их гледамо у црвено-белом дресу, док је Немања Дангубић помало мистерија и постоји добра шанса да напусти  клуб јер је и њему истекао уговор. Ближи је много одласку него останку у тиму.

Видећемо и каква ће бити одлука за Антића и Човића. Поготово Антића који зна Томића из Олимпијакоса, па би ту могло да дође до продужетка сарадње, ако се Антић не одлучи за крај каријере о чему је већ раније И говорио. Човић има опцију да се врати у ФМП.

Рочести има интересовање из Гран Канарије, као и Кине и Израела. За Омићасмо данас писали да је био на мети Варезеа, али тај тим није имао новца да га купи. И за њега се као могућа опција помињала Гран Канарија.

Што се тиче долазака тренутно је томе најближи Душан Ристић и он би могао да буде прво појачање Црвене звезде под Миланом Томићем.

Помињало се да је опција за место плеја Дерек Нидам из Морнара, мада се томе не дају велике шансе. Гледајући тренутно стање, најважнија ствар за игру Звезде биће да доведе (барем једног) плејмејкера. После тога и петицу, поготово покретљиву ако Оџо буде добио прекоманду у први тим.Можда и неку мешавину четворке на петицу.

Све у свему, Звезда ће променити састав, има новог тренера и тек треба да видимо какве су његове замисли. Звезда сада има тренера, има подлогу на којој може да гради екипу која ће напасти прво место на Јадрану и што бољи резултат у Еврокупу.

Креће Томићева ера!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар