O Tomiću i Zvezdinom timu za narednu sezonu...

Kako će izgledati crveno-beli pod novim strategom?

Košarka 14.07.2018 | 22:45
O Tomiću i Zvezdinom timu za narednu sezonu...
Kako će izgledati Crvena zvezda predstojeće sezone? To je pitanje koje se postavlja…

Da krenemo od onog osnovnog. Kao što smo najavili, Milan Tomić je sada i zvanično seo na klupu Crvene  zvezde i potpisao trogodišnji ugovor.  Sa njegovim dolaskom postavili su se uslovi da Crvena zvezda krene sa pravljenjem tima za narednu sezonu.

Ali, pre svega reč-dve o treneru. Koji je imao dug staž u Olimpijakosu pre dolaska među beogradske crveno-bele.

Kada je 2008. godine Panajotis Janakis postao prvi trener Olimpijakosa pozvao je Tomića u svoj tim. Od tada je je Tomić postao nezamenljiv član stručnog štaba i pored promena prvog trenera koje su se događale. Tokom 2014. godine bio je privremeno i glavni trener nakon odlaska Jorgosa Barcokasa, dok uprava nije imenovala Janisa Sferopulosa.

Baš zato što je skoro sve vreme bio pomoćni trener teško je pretpostaviti kakav bismo stil igre mogli da gledamo. Dugo je radio sa vrhunskim trenerima, imao je od koga da upija “fore i fazone”, tako da je ovo prava šansa da ih upotrebi na delu kao prvi trener. Sa dolaskom Dejvida Blata u Olimpijakos stigao je i novi stručni štab, tako da je to bio signal za Tomića da krene u potragu za poslom, a tu se otvorila šansa za Zvezdu i posao je realizovan.

U kratkom periodu kada je imao priliku da bude prvi trener, Tomić je bio uspešan i po zvaničnoj statistici ima četiri pobede u četiri meča u Evroligi. Igrao je konzervativno, sa snažnom odbranom koja je uvek krasila Olimpijakos i to je nešto na šta su navijači navikli još otkako je na čelu tima bio Dejan Radonjić. U napadu bez mnogo pametovanja. Ipak, konkretnije u njegov stil igre ćemo se tek uveriti i teško ga je nagovestiti u ovom momentu. To kažu i ljudi iz Grčke koje smo kontaktirali, a koji vrlo dobro poznaju stanje u Olimpijakosu. Ni oni nisu sigurni kakav bismo stil igre mogli da gledamo. Ali se provlači "jaka odbrana". To će se dopasti navijačima...

Tomić je u Olimpijakosu bio dosta zadužen za razgovor sa igračima. Bio je u stalnom kontaktu sa njima. Kada bi neki igrač izašao iz igre, išao bi na raport kod Tomića. Kažu da je striktan, ozbiljan i da ima čvrst karakter, što su svakako trenerski kvaliteti. Dosta je vodio vremena u razgovoru sa sudijama, pa biSferopulos bio dobri policajac, a Tomić onaj “loš”. Obično bi mu smetalo kada bi neki od igrača koji je ostajao sam razmišljao da li da šutira i zbog tih stvari nije štedeo glasne žice. Pitajte Nikolu Milutinova.

Rečeno nam je da Tomić veoma voli ulogu trenera i da će ta energija biti veoma bitna stvar za Crvenu zvezdu naredne sezone. Željan je rada. I može mnogo da pomogne svojim kontaktima u svakom smislu, pa i u dovođenju igrača.

A, na koga će od igrača Tomić moći da računa?

Važeće ugovore sa crveno-belima imaju Branko Lazić, Džejms Feldin, Nikola Jovanović, Stefan Janković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Aleksa Radanov, Matijas Lesor i Marko Kešelj.

Lesor  već dugo pregovara sa Olimpijakosom, ima ponude još nekih klubova i verovatno će otići. Zvezda traži 250.000 evra za njega, a dolaskom Zeka Ledeja možda ta opcija i otpada za Zvezdinog centra, koji gleda i druge varijante. Feldin ima ugovor na još godinu dana i kod njega stoji znak pitanja, kao i kodKešelja. Feldin je na kraju prošle sezone najavio da će se pojaviti na prozivci.

Zvezda iz FMP-a može da povuče i Stefana Lazarevića i Dragana Apića koji su počeli prošlu sezonu, kao  i Borišu Simanića, a od trenutnih igrača u redovima Pantera najzanimljiviji su Nemanja Nenadić i MajklOdžo. Kako čujemo, razmišlja se o prekomandi ovog dvojca u prvi sastav, mada je Nenadić bliži tome. Naravno, zavisiće mnogo od trenerovog izbora, ali i stanja na tržištu.

Tejloru Ročestiju, Peru Antiću, Alenu Omiću i Filipu Čoviću je istekao ugovor i sledeće sezone ne bi trebalo da ih gledamo u crveno-belom dresu, dok je Nemanja Dangubić pomalo misterija i postoji dobra šansa da napusti  klub jer je i njemu istekao ugovor. Bliži je mnogo odlasku nego ostanku u timu.

Videćemo i kakva će biti odluka za Antića i Čovića. Pogotovo Antića koji zna Tomića iz Olimpijakosa, pa bi tu moglo da dođe do produžetka saradnje, ako se Antić ne odluči za kraj karijere o čemu je već ranije I govorio. Čović ima opciju da se vrati u FMP.

Ročesti ima interesovanje iz Gran Kanarije, kao i Kine i Izraela. Za Omićasmo danas pisali da je bio na meti Varezea, ali taj tim nije imao novca da ga kupi. I za njega se kao moguća opcija pominjala Gran Kanarija.

Što se tiče dolazaka trenutno je tome najbliži Dušan Ristić i on bi mogao da bude prvo pojačanje Crvene zvezde pod Milanom Tomićem.

Pominjalo se da je opcija za mesto pleja Derek Nidam iz Mornara, mada se tome ne daju velike šanse. Gledajući trenutno stanje, najvažnija stvar za igru Zvezde biće da dovede (barem jednog) plejmejkera. Posle toga i peticu, pogotovo pokretljivu ako Odžo bude dobio prekomandu u prvi tim.Možda i neku mešavinu četvorke na peticu.

Sve u svemu, Zvezda će promeniti sastav, ima novog trenera i tek treba da vidimo kakve su njegove zamisli. Zvezda sada ima trenera, ima podlogu na kojoj može da gradi ekipu koja će napasti prvo mesto na Jadranu i što bolji rezultat u Evrokupu.

Kreće Tomićeva era!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar