Пад производње свињског меса

Повећан увоз свињског меса из источне Европе уназад пар мјесеци задао је велики ударац домаћој производњи, која је десеткована у поређењу са прошлом годином.

Република Српска 13.07.2018 | 10:20
Пад производње свињског меса
На ово упозоравају домаћи свињари, који наглашавају да је из појединих земаља, у којима су регистровани случајеви афричке свињске куге, свињетина преусмјеравана у БиХ.

То се, како кажу, аутоматски одразило на квантитет домаће производње, која је протеклих мјесеци у драстичном паду.

И званична статистика потврђује да је за пет мјесеци 2018, у поређењу са истим периодом лане, у клаоницама у Српској заклано 10.700 свиња мање, односно да је у овом периоду произведено чак 655 тона свињског меса мање.

С друге стране, у току марта, априла и маја ове године број закланих свиња у просјеку је био мањи за преко 20 одсто.

У Удружењу узгајивача свиња Српске наглашавају да је увоз меса већ одавно главна кочница домаћој производњи, али да је проблем посебно постао изражен уназад пар мјесеци.

"Када се у појединим државама западне Европе појавила афричка куга свиња, из њих је категорички забрањен извоз у остале европске земље. И код нас је формално постојала забрана увоза, али је чињеница да су протеклих мјесеци на домаће тржиште стизале далеко веће количине меса него раније. Самим тим, производња је падала, и то не за неки безначајан проценат. Не кажем да смо увозили заражено месо, али је увоз драстично повећан. Увоз нам, генерално, задаје велику муку и дотјерао нас је до саме ивице опстанка", каже председник овог удружења Мишо Маљчић.

Према његовим ријечима, највећи проблем је што увозници из Европе константно умањују вриједност меса коју пласирају на наше тржиште.

"Самим тим, мања им је пореска основица и ПДВ. Наравно да у таквим условима могу да иду са нижим цијенама, што нама ствара велике проблеме, јер не можемо да будемо конкурентни. Наиме, килограм живе ваге товљеника у РС кошта максимално 2,5 КМ, а рентабилна цијена би била најмање 2,7 КМ без ПДВ. Такође, требају нам далеко строже контроле квалитета на границама, јер је чињеница да нам из Европе стиже фуш храна. Кад се у обзир узме све наведено, не чуди што људи одустају од узгоја свиња, којих ће на тржишту бити све мање", поручује Маљчић.

То потврђује и ситуација пред прошли Уксрс, када су се грађани Српске нашли на великој муци јер на тржишту готово да није било прасића. Том приликом наши саговорници су потврдили да је немогућа мисија наћи прасе до 20 килограма, те да је ранијих година била далеко боља ситуација, односно да је понуда прасића на тржишту била кудикамо већа.

Свињари су објаснили да је то последица чињенице да је понуда у константном паду, јер узгајивачи не проширују производне капацитете. Тачније, да им се, због проблема са којима се суочавају, то не исплати.

А поред увоза, неки од проблема су слаби подстицаји, који су далеко мањи него у Европској унији, слаба заштићеност домаће производње, лоша организација тржишта. Проблем је и то што свињског меса код нас нема довољно, те што је домаћа свињетина за око 50 одсто скупља од увозне.

У Републици Српској се годишње утови око 100.000 свиња, иако су капацитети три пута већи, показује анализа Удружења узгајивача свиња РС.

"Домаћим произвођачима је неопходно да се са нешто више од 20 одсто домаћег тржишта, које тренутно покривају, врате на 50 одсто. Тек тада ћемо моћи да размишљамо о неком извозу, а до тада нам је приоритет како да опстанемо. У цијелој БиХ је пријављено око 350.000 товних свиња, што је некад чинило половину производње на само једној фарми. Јасно је у каквој се ситуацији налази свињогојство", поручује Маљчић.

Повећан увоз

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је у прошлој години  увоз свињског меса у ову државу повећан за 4,7 милиона КМ. Наиме, укупно је увезено свињског меса у вриједности од 62,8 милиона КМ, а свињетина је на наше тржиште углавном стизала из Њемачке, Холандије, Аустрије, Хрватске и Мађарске.

С друге стране, из Српске је лане извезено свињског меса у вриједности од непуних 22.000 КМ, док је вриједност увоза износила скоро 34 милиона КМ.

(Српска.инфо) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

13.07.2018 08:54

И ово је потврда да се број Хрисцана у БИХ смањује...иронична сала,наравно,али је ово реалност да све мање људии могу си себи приуштити новца за месо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

13.07.2018 09:23

Да куку нама с нама, јер сами себи стетимо. Добар дан, одакле је месо? Из Пољске. има ли домацег? Нема. Довидјења. Као потросаци носимо одговорност за насе пољопривреднике. Увијек се залити на увоз нема смисла. Потребно је људима објаснити сто цине када купују увозну храну, јер је домаца еколоски и економски увијек исплативија. Једи мање меса, али једи домаце.

Name

Игор

13.07.2018 10:47

Добар дан, одакле је месо ? Домаце . Дај килограм. ( А јесам га за.. месо из Пољске ) .

Name

Декларација

14.07.2018 05:38

Месо у регистрованим продавницама мора имати декларацију на којој поред уобичајних података мора да стоји земља поријекла и то да продавац одговара за неисправност. У том случају не треба добар дан, одакле је месо. Али, ми смо ми.

Name

Има још..

14.07.2018 06:24

И не само из Пољске. И Румунија шаље.

Name

ГЛИГОР

13.07.2018 10:13

Наши узгајивачи свиња су проклети и безобразни. Пред празнике дижу цијене преко 6 КМ по кг живе вага,а када се увезе месо из других земаља кукају на сав глас. формирајте реалне цијене па нећете имати проблема са пласманом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

13.07.2018 10:24

Потпуно се слажем да треба куповати домаће производе али кад нема увоза наши произвођачи толико подигну цијену да је немогуће купити месо па за божић цијена прасића живе ваге 7 км јел то уреду, товљеници пред зиму 4- 4.5 км и опет и тад кажу нема рачуна хранити свиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

13.07.2018 11:10

Е па пријатељу ако ти је скупо ти себи храни товљенике ако мислис да је јефтиније

Name

Пунто

13.07.2018 13:10

Е мој Вуце.због таквих као ти ја вец годинама не купујем рањенике одем у трзне центре купим готово месо.царско месо све то фино упајцам па у пусницу.и не занима ме ко га је произвео.а то тови коме оцес мени висе нецес

Name

Роки

13.07.2018 12:43

А јој како гледају прасићи, ово сликано пред Божић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

13.07.2018 16:14

Здраво се хрнимо,само воце и повце.