Намирнице које су лоше за кости

Откријте које су то намирнице које "саботирају" складиштење калцијума.

Здравље 12.07.2018 | 08:47
Намирнице које су лоше за кости
1. Алкохол

Кажу да је чаша црног вина добра за здравље, али алкохол може бити главни кривац зашто ваше тело не добија добољно калцијума.
Претеран унос аклохола утиче на панкреас и омета апсорпцију калцијума и витамина Д, сем тога повећава производњу хормона кортизола који је потенцијално деструктиван за ваше кости. Ако уз пиће имате и навику да пушите, време је да престанете с овим навикама, јер ћете тако упропастити кости.

2. Газирано

Овог пута није проблем у мехурићима, већ у количини кофеина и фосфорне киселине присутне у неким од освежавајућих напитака, која уколико се конзумирају у већим количинама могу да ометају природну апсорпцију калцијума.

3. Со

Брига око претераног конзумирања шећера је толико узела маха, да понекад заборавимо колико кроз исхрану уносимо више соли него што нам је потребно. Со се крије скоро свуда, а утиче на апсорпцију калцијума тако што тело прави баланс. Сваки пут када се базна киселина у организму дестабилизује, наше тело ће настојати да обнови количину калцијума, а знамо да калцијума има највише у костима. Резултат су ослабљене и крте кости.

4. Превише протеина

Превеликим уносом намирница богатих протеинима може се пореметити пх вредност у организму, што пак утиче на количину калцијума. Савет је да покушате да не прелазите дневне дозе, што је око 45г протеина када су жене у питању.

5. Кофеин

Уколико се здраво и балансирано храните, неће вас угрозити испијање кафе с другарицама, али чувајте се акумулације кофеина у организму који на дуге стазе може бити опасан по ваше кости.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар