Кажњено осам полицајаца у РС

Укупно осам полицајаца суспендовано је због повреде радне дужности или вођења кривичног поступка против њих за првих шест мјесеци ове години, потврдили су из Министарства унутрашњих послова РС.

Република Српска 12.07.2018 | 07:29
Кажњено осам полицајаца у РС
Из МУП-а кажу да је у првој половини 2018. године суспендовано осам полицијских службеника из три полицијске управе и Министарства унутрашњих послова у сједишту, те истичу да је највише било суспендованих управо у Министарству у сједишту.

Додају да је у прошлој години суспендовано девет полицијских службеника, и то пет из полицијских управа и Министарства у сједишту, док их је највише било из Полицијске управе Источно Сарајево.

"Полицијски службеници суспендовани су због повреде радне дужности или вођења кривичног поступка против њих, суспендовани су до окончања унутрашњег поступка, дисциплинског или кривичног поступка, те период суспензије зависи од дужине вођења поступка", појаснили су за "Независне" из Министарства унутрашњих послова РС.

Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност, такође и бивши министар унутрашњих послова РС, каже да Министарство унутрашњи послова РС има развијене органе, односно унутрашњу контролу, која прати законску радњу овлаштених припаданика полиције и свих других радника Министарства и додаје да је то сигурно организационо веома добро постављено.

"То што је у првих шест мјесеци ове године суспендовано скоро исто радника колико и прошле године не значи да је ове године појачана контрола рада полиције, већ је то једноставно стицај околности када ће неко направити прекршај и колико ће се озбиљно приступити томе", казао је Јовичић за "Независне".

Он сматра да је такав вид контоле рада потребан. Истиче да постоје и случајеви када се полицајци оглуше о закон, што остане неоткривено и неупраћено.

Према његовим ријечима, МУП је сигурно један од најважнијих државних органа који примјењује овлаштења која други органи немају и сигурно не би било добро када не би било унутрашње контроле.

"Постоји читава лепеза других институција које контролишу рад полиције, као што су спољашња контрола, Владина, парламентарна, судска и унутрашња, која је свакако најважнија јер прати рад полиције", истиче Јовичић.

Драгољуб Давидовић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине РС, истиче да у сваком послу постоје правила и сваки радник који се огријеши о та правила подвргнут је одговорности.

"Дисциплински органи раде свој посао, а полицајци су људи који раде јавни посао и ако се оглуше о закон треба да одговарају", казао је Давидовић.

Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС, истиче да је то немогуће коментарисати због чега су полицијски службеници суспендовани без увида у сваки појединачни случај.

(Независне новине)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

12.07.2018 05:48

Како то добро звуци...као у нека добра времена..медјутим,ово це се мало вртити и они це опет бити врацени на посао..наса посла,знам ја нас јебо ти насје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно

12.07.2018 09:40

Полицијска структура, мислим на комплетан МУП , је у последњих 10 година толико девастирана да овакве вијести изазивају подсмјех код упуцених. Јовициц износи неистине. Он покусава неосновано хвалисати стање коме је својом небригом доприњео у периоду док је он био одговоран. Сада покусава за мале паре добијене од власти створити лазну слику о стању у МУП-у. Муп је потпуно девастиран . У њему не ради ни један механизам за контролу и самоконтролу.Бар не ради по моралу и приципима законитости. Све је то једна полтронска пирамида у којој се свако свакоме увлаци и у глобалу ствара слику потпуне дезорјентисаности у односу МУП=>КРИМИНАЛ , а фактицки је и горе од тога и та слика је МУП=КРИМИНАЛ. Унутрасња контрола никако не ради и не постоји , у властима ја СНСД-ових странацких структура. Кадровска и консултативна политика је деструктивна по МУП и по Републику Српску . Намјерно се стварају могуцности контроле криминала над МУП-ом односно криминалних структура на МУП-ом. То погодује тренутној политицкој ситуацији ал по интересе МУП и Републике Српске је погубно. Кадровска политика је погубна , фаворизују се неструцни али политицарима послусни кадрови . Такви , без интегритета од муп-а стварају криминалну организацију. Дисциплинке комисије су у слузби странацких кадрова који управљају како радом комисије тако и разградјивањем МУП-а . Затаскавају се криминална дјела вредна по 100 милиона марака на тај нацин да се на одлуцујуца мјеста постављају кадрови који не раде по том питању ниста , слијепо слусају инструкције својих налогодаваца из партијских кругова , а за узврат им се дозвољава да ситно усицаре на диловању наркотика или утаљивањем и уцјенама привредних и економских преступника. Како сам информисан , у МУП-у је сада актуелно смањивање нелојаних кадрова , па се из МУП-а истјерују дојуцерасње колеге које као и остали имају фалсификоване или купљене дипломе . Питате се засто се истјерују ако имају исте дипломе као и ови сто остају. Одговор лези у партијској обојености диплома ,или у најгорем слуцају необојености .

Name

Вирус

12.07.2018 09:47

Ако казнис газду идес на прекоманду у крајњем слуцају дисциплинска

Name

Села

13.07.2018 15:17

А када це бити казњен министар Лукац и остали због обмањивања јавности у слуцају Драгицевиц?

Name

xyx

12.07.2018 05:54

Ко је бањалучки Аркан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре xyx

12.07.2018 11:48

Лукач министар

Name

Xxx

12.07.2018 14:15

Не петровацки, мисли се на бањалуцког.

Name

СМИЈЕШНО

12.07.2018 06:34

МОРА СЕ НА НЕКОМ КОПЉЕ СЛОМИТИ, УГЛАВНОМ МАЊЕ НЕДУЖНОМ А ОНИ ГЛАВНИ 100% КОЈИ СУ СЕ ОГРИЈЕШИЛИ О ЗАКОН ЊИМА ПУШТАЊЕ НА СЛОБОДУ И УНАПРЕЂЕЊЕ ТАКО ТИ ЈЕ ТО, УГЛАВНОМ ВЕЋ ДОКАЗАНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

12.07.2018 07:36

Најоцитији примјер је у УИО гдје директот само води дисциплинске поступке и суспендује раднике из друга два тора док се из његовог тора нитко не дира иако су осудјени или се воде кривицни поступци,а сто је по закону обавезујеце.

Name

Драго

12.07.2018 07:50

Па не пуста МУП на слободу, него СУД.

Name

Аа

12.07.2018 06:54

Казњавају људе који постенораде свој посао, нераднике и крииналце наградјују, погледајте те силне управе, знате ли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архандјело Михаило

12.07.2018 07:11

У сваком слуцају би трбало да у саставу мупа постоји унутрасња контрол

ОДГОВОРИТЕ
Name

допуна...

12.07.2018 07:38

И едукативни центар у коме би их научили како да се понашају,како да се облаче,како да примјењују прописе.У Лукавици заустављају иза ЕТФ-а у раскрсници (НА СРЕД ПУТА), код Дрвопромета на тротоар па кад заустави возило попне га на тротоар а господин полицајац стоји на пола пута...

Name

Драго

12.07.2018 07:49

У саставу МУП а постоји унутрасња контрола.

Name

Има сваста

12.07.2018 07:15

Какви имате неби им дао ни овце да цувају

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

12.07.2018 07:35

Риба с главе смрди. Што не кренете од главешина са смјеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта кажеш?

12.07.2018 08:25

Највише их у сједишту?! Ма не могу да вјерујем, па у сједишту сједе министар Лукач и директор Ћулум и брину се да све буде у складу са законом. Годинама већ... Дљак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Етикета

12.07.2018 08:26

Њихова имена не писете, само ове велике криминалце сто нису платили струју, рацуне, сто су остетили дрзаву за 300 км или тако несто....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрр мрр

12.07.2018 09:57

Само осам казњено ооо мајко па сваког другог треба казнит.Гдје су имена и презимена тих казњених полицајаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

12.07.2018 10:10

Вјероватно су суспендовани цасни И исправни полицајци .не одговарају лоповској багри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори

12.07.2018 11:22

Нико није суспендован то је предизборни мамац.

Name

Ммм

13.07.2018 18:16

Тако је пројатељу,преци им је одборника над-а него полицајац!!!!

Name

Qуqу

12.07.2018 11:21

Овај 'стручњак' није компетентан да прича о овој теми. О корупцији поготово. Једно може о томе како се по кратком, скраћеном, убрзаном курсу стиже до полицијских диплома ВШ и ВСС, магистарских, па и докторских, што да не. Кад се оће све се море. Све као на длану, на извол'те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свиће

13.07.2018 14:52

За објективно, Пријатељу, капа до пода на објективности! До задње ријечи потписујем твој коментар! Муп је препун улизица и полтрона,неспособних и корумпираних, са купљеним дипломама разноразних менаџмената,диф-а, само им фали дипломираних луткара и дипломираних Ди-џејева! Све сами поданици СНСД-а која је и створила овакав систем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУЗА

13.07.2018 17:39

Кад цете суспендовати Мандица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

15.07.2018 02:02

Суспендују људе који нису у мафиаској организацији Господина Лукаца И његовог газде једног од нај веци Балкански Мафијаса нама добро пизнатога Миле Ронхила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крстиц

15.07.2018 08:33

Кад цете суспендовати Крстица полицајца из зворника кои је уцестово у насиљу и плацки над малољетником .2003.г кад је од дјета отац умро

ОДГОВОРИТЕ