Коначно - Марез!

Манчестер Сити платио Лестеру нешто више од 67. 000. 000 евра. . . ! Ријад Махрез, алжирски фудбалер, појачаће редове актуелног првака Енглеске Манчестер Ситија, где ће прећи из бившег шампиона Премијер лиге Лестера.  Гвардиолин дрим-тим: Потписао и Махрез! Где ће их све уклопити сјајни менаџер Ситија? Сигурно има идеју. . .

Фудбал 11.07.2018 | 14:45
Коначно - Марез!
Сад и знамо и шта су радили све до 22.00! Просто, чекали су да се заврши први полуфинални меч Мундијала у Русији како би званично саопштили да су успели да купе Ријада Мареза!

Манчестер Сити објавио је на друштвеним мрежама и на свом сајту како је коначно завршио операцију "Марез". Колико је трајало? Делује годинама, али у клубу су убеђени да је вредело. У крајњем случају, само једна чињеница да су у последњих шест месеци успели да оборе цену за читавих 20.000.000 фунти - довољна је сама по себи да бисмо могли да кажемо да се чекање исплатило. Па још ако Марез оправда очекивања на терену...

Цифре су оне о којима се последњих недеља говорило. Лестеру је на рачун легло 60.000.000 фунти, односно нешто више од 67.000.000 евра, што је највећа продаја тог клуба. Марез ће се високо котирати и када су у питању Ситијеве куповине. Вреднији од њега у том смислу само је Кевин Де Брујне. За њега су Грађани Волфзбургу платили 76.000.000 евра.

Ако узмемо у обзир ово лето, а притом рачунамо званичан Мбапеов откуп - јер он се званично догодио тек 1. јула - Марезов трансфер је четврти највећи. Иза поменутог Мбапеа, Кристијана Роналда и Томе Лемара. 

Ријад Марез потписао је уговор на пет година. И задовољни су сви. Пре свега он сам:

"Одушевљен сам што сам коначно стигао у Сити. Радујем се сарадњи са Пепом Гвардиолом", изјавио је Алжирац. 

Лестер јесте изгубио сјајног играча, али како жалити када за некога кога сте платили око 500.000 евра добијете 67.000.000?

Први велики трансфер Ситија овог лета!

Оно што је било најављено пре седам дана - реализовано је у вечери у којој је пажња јавности била на трансферу Кристијана Роналда у Јувентус, односно на полуфиналном дуелу Мундијала у ком је Француска била боља од Белгије...

Ријад Махрез (27) постао је нови фудбалер Манчестер ситија у трансферу вредном 60 милиона фунти, односно "чистом" профиту од 59.500.000 фунти Лестеру који је Алжирца платио свега пола милиона Авру пре четири године.

Сити је Махреза "јурио" и у претходна два прелазна рока, али су се два клуба коначно договорила око откупне цене да би Алжирац узео дрес с бројем "26".

Овим трансфером Сити је "пробио" границу од пола милијарде фунти на довођење играча од доласка Пепа Гвардиола, а Махрез је надмашио цену која је дата за долазак Емерика Лапорта из Билбаоа, па је испред њега само Кевин де Брујне.

Прошле сезоне постигао је 12 голова и забележио 11 асистенција у Премијер лиги, а са Лестером је већ освајао титулу првака Енглеске.

Видећемо где га Гвардиола види у екипи пошто у свом саставу већ поседује неколико играча раскошног офанзивног талента попут Лироја Санеа, Бернарда Силве, Давида Силве, Кевина де Брујнеа, Рахима Стерлинга, Серхија Агуера, Габријела Жесуса...

Сага око Махреза и Ситија се коначно завршила, након што је тај играч још зимус био јако близу потписа са екипом из "плавог дела" Манчестера, али су се тада ствари изјаловиле.

27-годишњи Алжирац је прво појачање тима Пепа Гвардиоле у летњем прелазном року, после убедљивог освајања титуле Премијер лиге, а вредност трансфера гласи 60 милиона фунти.

Махрез је поднео захтев за трансфер после Лестеровог одбијања да га прода у јануарском прелазном року, а челници 'лисица' су сада потпустили и једног од најбољих офанзивних везиста ПЛ препустили ривалу за огроман новчани износ.

Ситију је ово најскупље појачање у историји клуба, одмах после дефанзивца Имерика Лапорта, који је у јануару 2018. године дошао из Атлетик Билбаа за 57 милиона фунти, како наводи ББЦ.

Махрез је у Лестер дошао 2014. из Ле Авра за суму од само 400.000 фунти, а сада је продат у 'грађане' за 150 пута већу цифру.

Он је минулу сезону завршио са контом од десет асистенција, а занимљиво је да су се испред њега нашла само четири фудбалера, а то су четири играча његове нове екипе – Сане, Де Брујне, Силва и Стерлинг.

Пеп Гвардиола је овим потезом осигурао добру ротацију у офанзивном делу везног реда, нешто што је од самог почетка сезоне 2017/18 хтео да уради, али није успео, јер га је одбио Алексис Санчес.

Италијански фудбалер Жоржињо, тренутно везиста Наполија, већ неко време је на помолу преласка у Сити, али се недавно у трку укључио и Челси, који би своје шансе за његово довођење значајно побољшао довођењем Мауриција Сарија на место шефа стручног штаба.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар