Konačno - Marez!

Mančester Siti platio Lesteru nešto više od 67. 000. 000 evra. . . ! Rijad Mahrez, alžirski fudbaler, pojačaće redove aktuelnog prvaka Engleske Mančester Sitija, gde će preći iz bivšeg šampiona Premijer lige Lestera.  Gvardiolin drim-tim: Potpisao i Mahrez! Gde će ih sve uklopiti sjajni menadžer Sitija? Sigurno ima ideju. . .

Fudbal 11.07.2018 | 14:45
Konačno - Marez!
Sad i znamo i šta su radili sve do 22.00! Prosto, čekali su da se završi prvi polufinalni meč Mundijala u Rusiji kako bi zvanično saopštili da su uspeli da kupe Rijada Mareza!

Mančester Siti objavio je na društvenim mrežama i na svom sajtu kako je konačno završio operaciju "Marez". Koliko je trajalo? Deluje godinama, ali u klubu su ubeđeni da je vredelo. U krajnjem slučaju, samo jedna činjenica da su u poslednjih šest meseci uspeli da obore cenu za čitavih 20.000.000 funti - dovoljna je sama po sebi da bismo mogli da kažemo da se čekanje isplatilo. Pa još ako Marez opravda očekivanja na terenu...

Cifre su one o kojima se poslednjih nedelja govorilo. Lesteru je na račun leglo 60.000.000 funti, odnosno nešto više od 67.000.000 evra, što je najveća prodaja tog kluba. Marez će se visoko kotirati i kada su u pitanju Sitijeve kupovine. Vredniji od njega u tom smislu samo je Kevin De Brujne. Za njega su Građani Volfzburgu platili 76.000.000 evra.

Ako uzmemo u obzir ovo leto, a pritom računamo zvaničan Mbapeov otkup - jer on se zvanično dogodio tek 1. jula - Marezov transfer je četvrti najveći. Iza pomenutog Mbapea, Kristijana Ronalda i Tome Lemara. 

Rijad Marez potpisao je ugovor na pet godina. I zadovoljni su svi. Pre svega on sam:

"Oduševljen sam što sam konačno stigao u Siti. Radujem se saradnji sa Pepom Gvardiolom", izjavio je Alžirac. 

Lester jeste izgubio sjajnog igrača, ali kako žaliti kada za nekoga koga ste platili oko 500.000 evra dobijete 67.000.000?

Prvi veliki transfer Sitija ovog leta!

Ono što je bilo najavljeno pre sedam dana - realizovano je u večeri u kojoj je pažnja javnosti bila na transferu Kristijana Ronalda u Juventus, odnosno na polufinalnom duelu Mundijala u kom je Francuska bila bolja od Belgije...

Rijad Mahrez (27) postao je novi fudbaler Mančester sitija u transferu vrednom 60 miliona funti, odnosno "čistom" profitu od 59.500.000 funti Lesteru koji je Alžirca platio svega pola miliona Avru pre četiri godine.

Siti je Mahreza "jurio" i u prethodna dva prelazna roka, ali su se dva kluba konačno dogovorila oko otkupne cene da bi Alžirac uzeo dres s brojem "26".

Ovim transferom Siti je "probio" granicu od pola milijarde funti na dovođenje igrača od dolaska Pepa Gvardiola, a Mahrez je nadmašio cenu koja je data za dolazak Emerika Laporta iz Bilbaoa, pa je ispred njega samo Kevin de Brujne.

Prošle sezone postigao je 12 golova i zabeležio 11 asistencija u Premijer ligi, a sa Lesterom je već osvajao titulu prvaka Engleske.

Videćemo gde ga Gvardiola vidi u ekipi pošto u svom sastavu već poseduje nekoliko igrača raskošnog ofanzivnog talenta poput Liroja Sanea, Bernarda Silve, Davida Silve, Kevina de Brujnea, Rahima Sterlinga, Serhija Aguera, Gabrijela Žesusa...

Saga oko Mahreza i Sitija se konačno završila, nakon što je taj igrač još zimus bio jako blizu potpisa sa ekipom iz "plavog dela" Mančestera, ali su se tada stvari izjalovile.

27-godišnji Alžirac je prvo pojačanje tima Pepa Gvardiole u letnjem prelaznom roku, posle ubedljivog osvajanja titule Premijer lige, a vrednost transfera glasi 60 miliona funti.

Mahrez je podneo zahtev za transfer posle Lesterovog odbijanja da ga proda u januarskom prelaznom roku, a čelnici 'lisica' su sada potpustili i jednog od najboljih ofanzivnih vezista PL prepustili rivalu za ogroman novčani iznos.

Sitiju je ovo najskuplje pojačanje u istoriji kluba, odmah posle defanzivca Imerika Laporta, koji je u januaru 2018. godine došao iz Atletik Bilbaa za 57 miliona funti, kako navodi BBC.

Mahrez je u Lester došao 2014. iz Le Avra za sumu od samo 400.000 funti, a sada je prodat u 'građane' za 150 puta veću cifru.

On je minulu sezonu završio sa kontom od deset asistencija, a zanimljivo je da su se ispred njega našla samo četiri fudbalera, a to su četiri igrača njegove nove ekipe – Sane, De Brujne, Silva i Sterling.

Pep Gvardiola je ovim potezom osigurao dobru rotaciju u ofanzivnom delu veznog reda, nešto što je od samog početka sezone 2017/18 hteo da uradi, ali nije uspeo, jer ga je odbio Aleksis Sančes.

Italijanski fudbaler Žoržinjo, trenutno vezista Napolija, već neko vreme je na pomolu prelaska u Siti, ali se nedavno u trku uključio i Čelsi, koji bi svoje šanse za njegovo dovođenje značajno poboljšao dovođenjem Mauricija Sarija na mesto šefa stručnog štaba.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar