Дјечацима пријете заразне болести

Након што је срећно окончана драма око проналаска и спасавања 12 тајландских дјечака и њиховог тренера, почиње процјена њиховог физичког и психичког стања.

Свијет 11.07.2018 | 10:59
Дјечацима пријете заразне болести
Подсјетимо, посљедња четири дјечака и њихов тренер извучени су из поплављене пећине на сјеверу Тајланда у уторак поподне. У акцији спасавања су учествовали специјално обучени рониоци из цијелог свијета, као и специјалне тајландске снаге "фоке".

Сви дјечаци и њихов тренер извучени су роњењем кроз лавиринте пећине и сви су прошли без повреда.

Од тренутка од када су пронађени и дјечаци и тренер су били под сталним надзором љекара и стручњака. А када су извучени у акцији која је трајала пар дана, превезени су хитно у болницу гдје се обављају детаљне претраге њиховог стања.

"Већина дјечака који су извучени из пећине изгубила је након 17 дана проведених тамо у просјеку по два килограма, али су доброг општег стања и не показују знаке стреса", изјавио је инспектор тајландског Министарства здравља Тонгчај Лертвилаиратанапонг, преноси Ројтерс.

Дјечаци су у карантину, односно не смију да контактирају са родитељима или члановима породице осим кроз заштитно стакло. Разлог за ту мјеру опрезности је бојазан љекара да би дјечаци можда могли бити изложени опасним болестима којима су могли да се заразе из прљаве воде и или животиња које живе у пећини.

Највише се сумња на пећинску болест, познату као хистоплазмоза, која се може добити удисањем спора гљивица, често пронађених у тлу од измета птица или слијепих мишева.

Друга болест од које би дјечаци могли да оболе је лептоспироза која се одбија од урина пацова. Такође, могућност постоји и од оболијевања од мелиодозе, тропске болести узроковане бактеријама које живе у влажном тлу и улазе у тијело кроз повреде и огреботине, али и од болести слијепих мишева.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар