Dječacima prijete zarazne bolesti

Nakon što je srećno okončana drama oko pronalaska i spasavanja 12 tajlandskih dječaka i njihovog trenera, počinje procjena njihovog fizičkog i psihičkog stanja.

Svijet 11.07.2018 | 10:59
Dječacima prijete zarazne bolesti
Podsjetimo, posljednja četiri dječaka i njihov trener izvučeni su iz poplavljene pećine na sjeveru Tajlanda u utorak popodne. U akciji spasavanja su učestvovali specijalno obučeni ronioci iz cijelog svijeta, kao i specijalne tajlandske snage "foke".

Svi dječaci i njihov trener izvučeni su ronjenjem kroz lavirinte pećine i svi su prošli bez povreda.

Od trenutka od kada su pronađeni i dječaci i trener su bili pod stalnim nadzorom ljekara i stručnjaka. A kada su izvučeni u akciji koja je trajala par dana, prevezeni su hitno u bolnicu gdje se obavljaju detaljne pretrage njihovog stanja.

"Većina dječaka koji su izvučeni iz pećine izgubila je nakon 17 dana provedenih tamo u prosjeku po dva kilograma, ali su dobrog opšteg stanja i ne pokazuju znake stresa", izjavio je inspektor tajlandskog Ministarstva zdravlja Tongčaj Lertvilairatanapong, prenosi Rojters.

Dječaci su u karantinu, odnosno ne smiju da kontaktiraju sa roditeljima ili članovima porodice osim kroz zaštitno staklo. Razlog za tu mjeru opreznosti je bojazan ljekara da bi dječaci možda mogli biti izloženi opasnim bolestima kojima su mogli da se zaraze iz prljave vode i ili životinja koje žive u pećini.

Najviše se sumnja na pećinsku bolest, poznatu kao histoplazmoza, koja se može dobiti udisanjem spora gljivica, često pronađenih u tlu od izmeta ptica ili slijepih miševa.

Druga bolest od koje bi dječaci mogli da obole je leptospiroza koja se odbija od urina pacova. Takođe, mogućnost postoji i od obolijevanja od meliodoze, tropske bolesti uzrokovane bakterijama koje žive u vlažnom tlu i ulaze u tijelo kroz povrede i ogrebotine, ali i od bolesti slijepih miševa.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar