Усвојен закон о правима бораца

Посланици Представничког дом Парламента Федерације БиХ једногласно су вечерас усвојили Закон о правима демобилисаних бораца и правима њихових породица.

Босна и Херцеговина 10.07.2018 | 21:55
Усвојен закон о правима бораца
Законом је, како преносе федерални медији, дефинисано укупно 15 права која ће остваривати демобилисани борци, као што је право на новчану накнаду, здравствена заштита, предност при запошљавању, право на лијечење.

Законом, који је усвојен уз бројне амандмане, је предвиђено и јавно објављивање регистра демобилисаних бораца.

Влада ФБиХ је на хитној сједници усвојила неколико амандмана, од понуђених 38, међу којима је и обавеза објављивања регистра бораца у року од 60 дана од дана ступања овог закона на снагу.

Посланици Представничког дома Парламента ФБиХ усвојили су и Приједлог закона о борачким удружењима од посебног друштвеног интереса.

Сједници нису присуствовали посланици ХДЗ-а БиХ који су свој недолазак образложили усвајањем Закона о изборним јединицама и броју мандата у Парламенту ФБиХ.

Да би оба закона ступила на снагу морају у истовјетном тексту бити усвојени и у Дому народа Парламента ФБиХ.

Демобилисани борци окупљени испред зграде Парламента ФБиХ аплаузом су поздравили усвајање закона након чега су се разишли.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ин

10.07.2018 21:23

А наси суте док власт писа по њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петља

11.07.2018 06:29

Борци ФБиХ су показали да имају петљу и у рату и у миру. Једноставно се дигну пред институције или блокирају саобраћајнице, углавном су успјели и добили тразене, какве такве привилегије, постоје, имају права, нису на дну. Ови наши сједе и шуте, згурани у ћошкове, већина једва презивљава, као и РВИ, обесправљени, омаловазени, сатјерании на маргину друства, потцијењени, углавном од дезертера. За то вријеме Борачко руководство и ови дугогодишњи канцеларјски мишеви шуте, имају добре и редовне плате, њима ниста не фали, не боре се за борачка права што би требали, дакле не таласају. Бивши борци немају никаква примања, па и борачки додатак, иако мизеран-касни мјесецима. Шта се десило са храбрим људима са првих линија фронта, као хипнотисани, у мозак убијени. Стидим се од ових погнутих глава, а руководство Борс-а РС постоји само формално, добро ушушкано, нека их је срамота и погинулих и рањених и демибилисаних.

Name

Директ

10.07.2018 21:39

Док наси борци цуте као заливени, а кад неко од истих и покрене ово питање, одмах га оптузе друге његове "колеге" да се бави политиком и политицарењем. Као да је то забрањено и као да осим дневне политике не постоји нека друга политика попут политике борбе за своја права или за права групације којој припадас. Јос смо ми друство у коме влада диктатура, за разлику од Федерације од које имамо много ста да науцимо сто се тице остваривања борацких права. Ста реци када код њих двије у рату зарацене војске данас заједно протестују док борци код нас унутар властитих редова су подијељени и то до те мјере да своју партијску припадност гурају и у БО тако сто једни уцуткују друге. Ту неби смјела да буде политика, барем не на тај нацин (политика уцуткивања). Борци треба да се уједине и избаце из цланства ове сто тјерају друге борце на закон цутања јер ко це да се бори за права бораца, ако неце сами борци јер ванземаљци, моја покојна баба и комсијин пас сигурно неце. То је једина политика коју борци треба да слиједе, а не политику партијске послусности, од које користи има само најузи круг цланова исте док 99 одсто бораца је на губитку због тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јохн дое

10.07.2018 23:56

Смањити примања (плате,еxтра дневнице и остале додатке) политицарима којих је на пасја прескакала и било би пара и за потребе других..овако само политицари и њихов узи круг купе кајмак...ал' док је оваца бице и вуне..је ли доста висе сутње и страха беспотребног кад год додицк загалами 'српска нам у опасности а ови издајници потплацени да ровасхе и дизу буну...је ли доста додицкове демагогије и угрозености републике..од кога је угрозена ? ко је издајник ?па народ који се буни за своја права..додо повуце србовање и угрозеност и зна да само треба наострити маказе и даље схисхати овце..

Name

Нокаут

11.07.2018 04:14

Слажем се у потпуности са написаним. Ни један Закон у ФБиХ не може бити усвојен ако га њихове борачке организације не подржавају. Наша борачка организација не представља борце, већ само странке које су на власти или у опозицији, а бране само интересе југо официра који поред добрих пензија из Србије заузимају радна мјеста незапосленим борцима.

Name

Дире Страитс

11.07.2018 06:52

Најједноставније и најкраће објашњење стања и положаја бораца у РС: Борачка организација нема своје борце, него их има свака политичка партија. За лош положај борачких категорија искључиво су криви борци који су разједињени и који су због својих интереса/ситних/ окренули леђа Борачкој организацији и својим саборцима, те пригрлили детзертере и људе сумњивог морала из политичких партија.

Name

Зоо Цувар

11.07.2018 18:23

потребно је одмах јос висе смањити ова јадна права бораца у Републици Српској. Борацки додатак и годисњи и мјесецни преполовити, борце који су запослени отпустити, укинути инвалиднине...Само тако насе борце мозес ујединити и натјерати их да несто ураде за себе и своје породице..

ОДГОВОРИТЕ