Usvojen zakon o pravima boraca

Poslanici Predstavničkog dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su večeras usvojili Zakon o pravima demobilisanih boraca i pravima njihovih porodica.

Bosna i Hercegovina 10.07.2018 | 21:55
Usvojen zakon o pravima boraca
Zakonom je, kako prenose federalni mediji, definisano ukupno 15 prava koja će ostvarivati demobilisani borci, kao što je pravo na novčanu naknadu, zdravstvena zaštita, prednost pri zapošljavanju, pravo na liječenje.

Zakonom, koji je usvojen uz brojne amandmane, je predviđeno i javno objavljivanje registra demobilisanih boraca.

Vlada FBiH je na hitnoj sjednici usvojila nekoliko amandmana, od ponuđenih 38, među kojima je i obaveza objavljivanja registra boraca u roku od 60 dana od dana stupanja ovog zakona na snagu.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog interesa.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici HDZ-a BiH koji su svoj nedolazak obrazložili usvajanjem Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

Da bi oba zakona stupila na snagu moraju u istovjetnom tekstu biti usvojeni i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Demobilisani borci okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH aplauzom su pozdravili usvajanje zakona nakon čega su se razišli.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

In

10.07.2018 21:23

A nasi sute dok vlast pisa po njima.

ODGOVORITE
Name

Petlja

11.07.2018 06:29

Borci FBiH su pokazali da imaju petlju i u ratu i u miru. Jednostavno se dignu pred institucije ili blokiraju saobraćajnice, uglavnom su uspjeli i dobili trazene, kakve takve privilegije, postoje, imaju prava, nisu na dnu. Ovi naši sjede i šute, zgurani u ćoškove, većina jedva prezivljava, kao i RVI, obespravljeni, omalovazeni, satjeranii na marginu drustva, potcijenjeni, uglavnom od dezertera. Za to vrijeme Boračko rukovodstvo i ovi dugogodišnji kancelarjski miševi šute, imaju dobre i redovne plate, njima nista ne fali, ne bore se za boračka prava što bi trebali, dakle ne talasaju. Bivši borci nemaju nikakva primanja, pa i borački dodatak, iako mizeran-kasni mjesecima. Šta se desilo sa hrabrim ljudima sa prvih linija fronta, kao hipnotisani, u mozak ubijeni. Stidim se od ovih pognutih glava, a rukovodstvo Bors-a RS postoji samo formalno, dobro ušuškano, neka ih je sramota i poginulih i ranjenih i demibilisanih.

Name

Direkt

10.07.2018 21:39

Dok nasi borci cute kao zaliveni, a kad neko od istih i pokrene ovo pitanje, odmah ga optuze druge njegove "kolege" da se bavi politikom i politicarenjem. Kao da je to zabranjeno i kao da osim dnevne politike ne postoji neka druga politika poput politike borbe za svoja prava ili za prava grupacije kojoj pripadas. Jos smo mi drustvo u kome vlada diktatura, za razliku od Federacije od koje imamo mnogo sta da naucimo sto se tice ostvarivanja borackih prava. Sta reci kada kod njih dvije u ratu zaracene vojske danas zajedno protestuju dok borci kod nas unutar vlastitih redova su podijeljeni i to do te mjere da svoju partijsku pripadnost guraju i u BO tako sto jedni ucutkuju druge. Tu nebi smjela da bude politika, barem ne na taj nacin (politika ucutkivanja). Borci treba da se ujedine i izbace iz clanstva ove sto tjeraju druge borce na zakon cutanja jer ko ce da se bori za prava boraca, ako nece sami borci jer vanzemaljci, moja pokojna baba i komsijin pas sigurno nece. To je jedina politika koju borci treba da slijede, a ne politiku partijske poslusnosti, od koje koristi ima samo najuzi krug clanova iste dok 99 odsto boraca je na gubitku zbog toga.

ODGOVORITE
Name

john doe

10.07.2018 23:56

Smanjiti primanja (plate,extra dnevnice i ostale dodatke) politicarima kojih je na pasja preskakala i bilo bi para i za potrebe drugih..ovako samo politicari i njihov uzi krug kupe kajmak...al' dok je ovaca bice i vune..je li dosta vise sutnje i straha bespotrebnog kad god dodick zagalami 'srpska nam u opasnosti a ovi izdajnici potplaceni da rovashe i dizu bunu...je li dosta dodickove demagogije i ugrozenosti republike..od koga je ugrozena ? ko je izdajnik ?pa narod koji se buni za svoja prava..dodo povuce srbovanje i ugrozenost i zna da samo treba naostriti makaze i dalje shishati ovce..

Name

Nokaut

11.07.2018 04:14

Slažem se u potpunosti sa napisanim. Ni jedan Zakon u FBiH ne može biti usvojen ako ga njihove boračke organizacije ne podržavaju. Naša boračka organizacija ne predstavlja borce, već samo stranke koje su na vlasti ili u opoziciji, a brane samo interese jugo oficira koji pored dobrih penzija iz Srbije zauzimaju radna mjesta nezaposlenim borcima.

Name

Dire Straits

11.07.2018 06:52

Najjednostavnije i najkraće objašnjenje stanja i položaja boraca u RS: Boračka organizacija nema svoje borce, nego ih ima svaka politička partija. Za loš položaj boračkih kategorija isključivo su krivi borci koji su razjedinjeni i koji su zbog svojih interesa/sitnih/ okrenuli leđa Boračkoj organizaciji i svojim saborcima, te prigrlili detzertere i ljude sumnjivog morala iz političkih partija.

Name

Zoo Cuvar

11.07.2018 18:23

potrebno je odmah jos vise smanjiti ova jadna prava boraca u Republici Srpskoj. Boracki dodatak i godisnji i mjesecni prepoloviti, borce koji su zaposleni otpustiti, ukinuti invalidnine...Samo tako nase borce mozes ujediniti i natjerati ih da nesto urade za sebe i svoje porodice..

ODGOVORITE