Исмаил Морина пуштен на слободу!

Албанац Исмаил Морина, који је управљао дроном на коме је била застава такозване "велике Албаније" током утакмице између Албаније и Србије у Београду, а чије је изручење тражила Србија, пуштен је на слободу.

Фудбал 11.07.2018 | 09:15
Исмаил Морина пуштен на слободу!
Морина (36) је прошле године ухапшен у Хрватској, према налогу за хапшење које је издала Србија, а раније ове године пребачен је у затвор у Италији, где живи са својом супругом Италијанком.

Албанац је на свом "Фацебоок" налогу захвалио албанском конзулу у Барију, који је учествовао у његовом ослобађању, а Италији и Хрватској је захвалио за "непристрасност", јавио је АП.

На фудбалској утакмици у оквиру квалификација за европско првенство у октобру 2014. године избили су нереди након што је дрон са заставом "велике Албаније" летео изнад терена на стадиону у Београду.

Подсетите се како је то изгледало:



Иначе, Министарство правде Србије упутило је 18. априла молбу Италији за изручење Морине, а уз молбу је италијанским надлежним органима послата и пратећа документација против Морине, речено је тада у Министарству правде.

Морина се нашао у Италији пошто је претходно хрватски министар правде Дражен Бошњаковић одбио да да сагласност за његово изручење Србији, иако је хрватско правосуђе још у септембру прошле године утврдило да су испуњени законски услови за његову екстрадицију Београду.

Морина је због тога из Хрватске пребачен у притвор у Италији, где према писању албанских медија има боравиште.

Правоснажну одлуку о испуњености услова за изручење Морине Србији, Врховни суд Хрватске донео је 5. септембра, након чега су списи предмета прослеђени министру Бошњаковићу.

Србија тражи Морину због кривичног дела изазивање верске, расне и националне мржње.

Од почетка екстрадиционог поступка Морина се противио изручењу, док су албанске дипломате и политичари вршили притисак да се оно одбије.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар