Ismail Morina pušten na slobodu!

Albanac Ismail Morina, koji je upravljao dronom na kome je bila zastava takozvane "velike Albanije" tokom utakmice između Albanije i Srbije u Beogradu, a čije je izručenje tražila Srbija, pušten je na slobodu.

Fudbal 11.07.2018 | 09:15
Ismail Morina pušten na slobodu!
Morina (36) je prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, prema nalogu za hapšenje koje je izdala Srbija, a ranije ove godine prebačen je u zatvor u Italiji, gde živi sa svojom suprugom Italijankom.

Albanac je na svom "Facebook" nalogu zahvalio albanskom konzulu u Bariju, koji je učestvovao u njegovom oslobađanju, a Italiji i Hrvatskoj je zahvalio za "nepristrasnost", javio je AP.

Na fudbalskoj utakmici u okviru kvalifikacija za evropsko prvenstvo u oktobru 2014. godine izbili su neredi nakon što je dron sa zastavom "velike Albanije" leteo iznad terena na stadionu u Beogradu.

Podsetite se kako je to izgledalo:Inače, Ministarstvo pravde Srbije uputilo je 18. aprila molbu Italiji za izručenje Morine, a uz molbu je italijanskim nadležnim organima poslata i prateća dokumentacija protiv Morine, rečeno je tada u Ministarstvu pravde.

Morina se našao u Italiji pošto je prethodno hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio da da saglasnost za njegovo izručenje Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

Morina je zbog toga iz Hrvatske prebačen u pritvor u Italiji, gde prema pisanju albanskih medija ima boravište.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji, Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar