Велика обећања: Све за гласове

Након сједнице Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српској, којој је присуствовала и премијерка Српске Жељка Цвијановић, одлучено је да ће у Републици Српској у наредном периоду бити издвојено 12,1 милион марака за запошљавање више од двије хиљаде лица.

Република Српска 10.07.2018 | 18:10
Велика обећања: Све за гласове
У првој фази нових запошљавања, кроз пројекат „Заједно до посла“ биће запослено 1606 лица за које ће се издвојити 8,5 милиона марака. Биће обухваћено 115 активних тражилаца посла као и 909 приправника у двије категорије у коју спада и 147-оро дјеце погинулих бораца.

„Донијели смо одлуку о запошљавању посебних циљних група гдје смо обухватили жене из руралног подручја, жене жртве породичног насиља и кроз овај програм запослиће се 115 лица. Донијели смо одлуку о запошљавању 38 Рома и кроз програм обука и доквалификација и преквалификација 358 лица“, каже Мирослав Вујичић, директор Завода за запошлавање РС. 

"Ми ћемо у наредном периоду у кратком времену кроз двије седмице довршити  ово што смо данас покрили и мислим да је овај акциони план реалан и да ће оправдати оно о чему стално говоримо а то је посвећеност Владе Српске младих људима и увођење људи који нису у радном статусу у радни однос“, истиче Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите РС.

У радни статус би требало још додатних 600 лица јер ће се из суфицита Завода за запошљавање издвојити додатних 3,6 милиона КМ за нова запослења. Премијерка Српске каже да се Република Српска креће у добром правцу јер се незапосленост смањује.

 „Ми смо прошле године остварили рекордну запосленост у 2017.годин, највећи број запослених од кад се биљеже макроекономски показатељи и наша је намјера да идемо даље узлазном линијом што значи да сваке године значајан број радних мјеста отворимо и исто тако да развијамо програме подршке запошљавању“, истиче Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС. 

Док из Владе тврде да се отварају нова радна мјеста, из опозиције поручују да власт понова манипулише јавношћу јер они и не знају какво је право стање на терену.

"Најбоља слика за све грађане РС, од Новог Града, Оштре Луке па Крупе на Уни, Приједора, Бањалуке, Градишке, Прњавора па скроз до Требиња нека одговоре у слици колико у протекле 4 године у свакој општини и граду је отворено нових инвестиција и нека то прикажу као параметар и показатељ а не да обмањују јавност и грађане РС лажним статистикама које они наручују“, сматра Адам Шукало, посланик у НС РС.

Иако је стручна јавност неколико пута указивала на неусклађеност образовног кадра с потребама тржишта, тај проблем још увијек није ријешен. Према посљедњим подацима, закључно са јуном ове године, на евиденцији Завода за запошљавање се налази 107 000 лица.



БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Хаха

10.07.2018 16:48

То зељка мисли на радна мјеста од оних сто су збрисали вани.2017 највисе их збрисало И за послило. Она то изгледа пребројава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

10.07.2018 19:44

Само неко ко је бескрајно безобразан, може тврдити да ће приватлук и приватно предузетништво да развије привреду, запосли народ, и да то исто може урадити страни инвеститор. И овде се сва политика заснива на причама и привлачћењу страних инвеститора и тиме што ће приватницима олакшати регистровање и отварање фирми. То су таква подметања, да то здрав разум не може поверовати Да политичар то нуду народу као програм. Приваницу су само руковиђени својом похлепом оријентисани на пљачку и отимачину, присвајање свега што се просвојити може, свих дртвених и државних ресурса. За старне инвеститоре је општепознато да они не граде нити развијају било какву привреду. Неће се овде направити и развити привреди систем, можан и интегрисан привредни систем тамо што ћемо се отворити за стране инвестиције. А шупља прича које је овде у оптицају да је само проблем корупција која не дозвољава да страни инвеститори дођум јер немају поверење, због превише криминала и корупције. Ето на то се своди сва политика политичара свих политичких субјеката у БиХ. Неће овде политичари, зато што су сви купљени и издајници никада променити политику, неће постојеће странке да изграде нови привредни систем у акционарском сувласништву државе, радника, и акционарских улагача - да изгради никакав интегрисан моћан привредни систем. Све до тада можемо даље срљати у све веће задуживање, пресипање из шупљег у празно. Сви они политчки субјекти који и даље инсистирају на томе да овде само треба сузбити ниво криминала и системске корупције да би се привукле стране инвестиције које ће овде изградити фабике су злонамерни, и треба против њих подићу тужбе и садити им, јер данас видимо резултате докле је таква еконоска политика довела.

Name

Опет дјеца погинулих бораца

10.07.2018 19:57

Немојте да лажете како ћете дати нешто дјеци погинулих бораца. Моја дјеца никад нису могла добити посао ни на једном конкурсу. Обоје имају факултете, а отац им дао живот као официр ВРС. Демагогије ми је преко главе. Дијете ми прије десет година завршило факултет и још никад није добило посао, већ радило све и свашта и никад пријављено није било. Опет предизборна обмањивања јавности. Никад се не оглашавам по порталима, али ово је дсад превршило сваку мјеру. На конкурсима вам пролазе само страначки послушници. Моја дјеца су тотално аполитична и неће у странку по цијену да немају посла. Молила сам их да се страначки активирају због посла и неће. Толико о бризи за дјецу погинулих бораца. Има биро и види се колико их има и колико дуго су на бироу. Нека ме демантују ако имају аргументе. Исто тако момак др наука дијете погинулог борца ради у производњи за 400,00 КМ. Гади ми се ваша брига за ову категорију. Ништа добро од вас нисмо осјетили.

Name

ре

10.07.2018 20:23

АЈДЕ ЗЕЉКА ОБЕЦАЈ ДА ЦЕ У ПЕНЗИЈУ СВИ КОЈИ СУ СТЕКЛИ УСЛОВЕ ЗА ИСТУ, А ДА СЕ ЗА НЕУПЛАЦЕНЕ ДОПРИНОСЕ НЕ КАЗЊАВАЈУ РАДНИЦИ КАО ДО САДА ЈЕР ОНИ ЗА ТО НИСУ НИ КРИВИ.МИ КОЈИ НЕ МОЗЕМО У ПЕНЗИЈУ ЗБОГ НЕУПЛАЦИВАЊА ОБАВЕЗА МОЗЕМО САМО ДА УМРЕМО ЦЕКАЈУЦИ ДА НАМ СЕ НЕКО СМИЛУЈЕ, А ТИ СИ НАЈКРИВЉА ЗА ТО.

Name

Пајо

10.07.2018 20:53

Браво Сукало.

Name

Дарио

10.07.2018 16:50

Они су висе него смијесни,болесни клептомани који хоце само да пљацкају,бахате се и растуре све цега се дохвате а то могу само кад су на власти,клан це урадити бас све само да остане на власти,јер они без власти су само моралне нуле које би биле на маргини друствене љествисе а то је бјекство или робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

10.07.2018 16:53

Ау,сунце ти јебем жарко....кад сад нисам слогирао...ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обецање

10.07.2018 17:25

Лудом радовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М да

10.07.2018 17:26

Вода теце тамо планина је вамо трава нице овдје а овце пасу траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

10.07.2018 17:34

Сви сте ви исти.Сад сте пред изборе навалили пљувати једни на друге.Сами себе гурате у пропаст.Није ни цудо сто свијет лосе мисли о вама.Заборавили сте на СССС спасава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зизи

10.07.2018 18:05

Не гурају они сами себе у пропаст, већ, нажалост гурају народ који насједа на њихова обећања. А што се тиче СССС, Србина може да спаси само памет.

Name

Бањалука Валтер

10.07.2018 17:47

Па ви нисте 1200 људи запослили за 20 година владавине осим вама лојалним и неспособним кадровима сиром јавних предузеца и установа...све је пропало гдје ви владате.....сами неспособњковици и нерадници на функцијама којима нису дорасли...у Титино вријеме не би данасњи директори и сефови могли бити ни пословодје или водје смјена......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

10.07.2018 18:15

Класицна обмана јавности, сада се сјетила да запосљава. Са њом нема напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Напријед

10.07.2018 19:35

Сад се сјетила да прича о запошљењу, не запошљава.

Name

Боба

10.07.2018 19:47

Ауууу зељка драга па гдје их запосљавас и од кредита им плату дајес а уууууу туга брате гдје су ти резултати твога рада пуста земља пусте куце опљацкана предузеца урусена институције партијско правосудје полиција и све друго подредјено партији а пропаст на све стране од здравства сколства па до врха и до дна нема даље дно дна.

Name

ПРОФА

10.07.2018 18:47

Ако Народ СВА ТА ОБЕЋАЊА поново прогута, онда није до Додика и Жељке, већ је ДО НАРОДА!!! Нека нам је Бог на помоћи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фа-ку

10.07.2018 18:51

А гдје ће радити,? премијерка запошљава, а гдје то, стаклара је пуна ко шипак, можда у жељезнице или на привремена измишљена радна мјеста на државној сиси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД+ДНС+Паја Патак

10.07.2018 19:06

Преговори око куповине папака поцињу. Пијаце са папцима су свуда отворене, лов на најутицајније примјерке мозе да поцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Мд

10.07.2018 19:32

Сви смо ми на овом Балкану исти. Сад да поставимо најпостеније људе из своје средине за годину су готови. Ником здраво неће рећи, а о бахаћењу и безобразлуку нема нам равних. То је као у војсци, они стари покваре ове сто дођу, обуче их у лоповлуку да их ти не процесуирају и тако годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

10.07.2018 21:33

Хајде бруко сути. Владате 20, година и сад се ти сјетила запосљавања и дјеце погинулих бораца срам те било марас , Зар стварно мислис да це ти неко повјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

10.07.2018 22:07

ОТВОРИЛИ СТЕ ПРИВАТНЕ ШКОЛЕ ГДЈЕ СУ РОДИТЕЉИ ДЕБЕЛО ТЕ ШКОЛЕ ПЛАТИЛИ, САДА ДА БУДУ СТОЛАРИ ШНАЈДЕРИ, ЗИДАРИ СВОЈИМ ПОЗНАНИЦУИМА ДАЈЕТЕ ПОСТИЦАЈЕ ДА СЕ ОНИ БОГАТЕ НА ЈЕФТИНОЈ РАДНОЈ СНАЗИ.А СВОЈУ ДЈЕЦУ СТЕ ЗАПОСЛИЛИ НА ДРЖАВНЕ ЈАСЛЕ И ТО СВИ ИЗ ВАШИХ ФАМИЛИЈА.ЛАЖЕТЕ НАРОД НЕКА ВАША ДЈЕЦА ТУ РАДЕ .БОГ ЋЕ ВАМ СУДИТИ.ПОЗДРАВ ШУКАЛУ.ИСТИНА ВАС БОЛИ.А НАЈВИШЕ ЋЕ ВАС ЗАБОЛИТИ ИСТИНА ЗА ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА.

ОДГОВОРИТЕ