12,1 милион за запошљавање

У Републици Српској у наредном периоду биће издвојен 12,1 милион КМ за запошљавање више од 2. 000 лица, речено је данас на сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске.

Република Српска 10.07.2018 | 14:51
12,1 милион за запошљавање
На сједници је истакнуто да ће бити издвојено 8,5 милиона КМ за запошљавање 1.606 лица и додатних 3,6 милиона КМ за запошљавање 600 лица.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Влада Српске жели да сваке године отвори значајан број радних мјеста.

"Крећемо се у добром правцу и све су нам бољи резултати у области запошљавања", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након сједнице Управног одбора.

Она је подсјетила да је прошле године била рекордна запосленост у Српској која је износила више од 260.000 људи.

"Одлуке Владе Репбулике Српске од прије неколико година, када смо се одлучили да финансирамо Акциони програм за запошљавање, почео је да даје резултате и сваке године свједочимо рекордним резултатима", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, опредјељење Владе Српске јесте да развија додатне програме за подршку запошљавању, а биће и додатних мјера у циљу повећања броја запослених.

"Похвале и за пословање Завода за запошљавање и све људе које су се трудили у Управном одбору, као и Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, јер је уложено много труда и напора за ново запошљавање без кога нема развоја Републике. Хвала и послодавцима који су показали интерес за овако нешто да са нама учествују у креирању радних мјеста, али и онима који су предано радили да би била обезбијеђена средства за подршку, односно олакшање пословања послодавцима да би повећавали број запослених", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да данас није било разговора о реформи Завода за запошљавање.

"Те активности дефинисане су нашим стратешким документима и постоје министарства која су задужена. Мораћемо имати јаснију евиденцију, јер имамо огроман број људи који уопште нису тражиоци посла. Наши програми су усмјерени на поједине категорије, међу којима су борачке, затим оне које се односе на жене, а раније смо почели програм за оне који су мање конкурентни на тржишту радне снаге", подсјетила је Цвијановићева и навела да је Влада партнер са пословном заједницом.

Она је истакла да су квалитетни програми који се односе на запољшавање.

"Велику вриједност видим, за разилку од неких трендова из прошлости, да смо партнери са реалним сектором и подстичемо послодавце да буду ти који ће омогућити запошљавање, а ми смо ти који ће им ставити одређен новац на располагање, за шта је служио програм Свјетске банке. Разговарали смо данас и како спријечити спекулације приликом запошљавања, односно да се може отпустити радник, па примити други и казати да је то ново запошљавање", рекла је Цвијановићева и подсјетила да је годишње за запошљавање издвајано 15-16 милиона КМ, што се Републици враћало вишеструко.

Она вјерује да се овим иде на боље и истиче да у Српској нема финансијских проблема.

"И ако останемо без аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, није је никакав финансијски проблем. У претходних неколико година успјели смо да повучемо двије или три транше, а било је планирано више. Научили смо да функционишемо у ситуацији у којој свако жив покушава да вас блокира. Успјели смо се изборити и стабилно ћемо функционисати. До краја овог мандата имамо задатак да се још неке ствари послажу да би наредна Влада могла одмах да настави да ради све што смо договорили са социјалним партнерима, који знају наше кораке и имају сигурност шта ће бити реализовано од меморандума. Знамо како ће се кретати ствари у пољопривреди, социјалној сфери, а и пензионери знају шта ће бити", поновила је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да је Влада опредијељена да спроводи Стратегију запошљавања, те нагласио да је додатних 3,6 милиона КМ обезбијеђено из суфицита Завода за запошљавање Српске.

"Спровођењем акционих планова показујемо да смо посвећени запошљавању младих људи. Захваљујући суфициту у Заводу за запошљавање проширили смо број људи који треба да заснују радни однос", каже Савановић.

Директор Завода Мирослав Вујичић нагласио је да је спровођењем различитих пројеката смањен број лица на евиденцији незапослених и да их је у јуну било 107.000.

"Завршили смо веома одговоран и озбиљан посао. Донијели смо одлуку о пет програма, међу којима су `Заједно до посла`, којим је обухваћено 115 лица, а затим о запошљавању 909 приправника у двије категорије", навео је Вујичић.

Према његовим ријечима, предвиђено је да буде запослено 147 дјеце погинулих бораца, а донесена је и одлука о запошљавању 115 лица из посебних циљних група - жене из руралних подручја и жене жртве породичног насиља.

"Биће запослено и 38 Рома, а 358 лица ће добити посао посредством програма обуке, доквалификације и преквалификације", навео је Вујичић.

Он је напоменуо да је пет милиона КМ планирано за спровођење програма запошљавања посредством финансирања доприноса који се односи на реални сектор и биће обухваћено 2.300 радника.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

10.07.2018 13:06

А гдје да их упослите..на ледину...или је то оно да се паре дају,"угледним привредницима" ,а они сутну те запослене кад им се навије...СМАЊУЈТЕ РИБУ..ПОБИЦУ ДЈЕЦУ...виц,да небуде забуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИП

10.07.2018 14:38

У Геодетској управи-РУГИП су од 2012-2018 потрошили 1оо милиона КМ кредита Светске банке и св. донација за оснивање новог катастра, а они комисије плаћају по уговору о дјелу-без стажа и то зову запослење. Разлику потрошили ненамјенски/опрали.

Name

Радник

10.07.2018 20:10

Управо тако, а штас кад полуписмени одлучују. За успоставу катастра непокретности Србима треба минимум још 100 година Недао Бог да смо велики ко Русија, не би завршили ни за три вијека.

Name

Миле

10.07.2018 13:33

Белика корист од тих пара ви запошљавате на терет буђета у јавне институције.Трес дати подршку реалном сектору у записљавању а смањивати све бенифите у јавном сектосу.Врло једноставно се регулисе тржиште тамо гдје је вишак смањујес плате а гдје је мањак повецаваш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смањен број

11.07.2018 10:09

Незапосленост се смањује убрзано,...људи масовно бјезе преко, углавном младји људи до 45 год. Остају само стари, спирала пропасти, нестајемо.

Name

нн

10.07.2018 13:51

Јој ДРАГИ БОЗЕ па ста све неце обецати! Да сте тако радили МИ БИ САД МОРАЛИ УВОЗИТИ РАДНИКЕ! Теско да овај народ опет НАСЈЕДНЕ на васе прице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

10.07.2018 14:56

Аха лако запослити а нема плате ни зиви ту зар млади отисли бољи зивот овдје све висе пропало фирма где иде производи нико неце купи а немају пара понизио ради треба бољи дисе лаксе све висе сути у нервозне тепресије ово неваља ниста мајко мила помоз бозе.

Name

Октобар

10.07.2018 14:57

Ево их доносе и покрадене паре да их убаце за ко фол запошљавање.Бице ја теби ти пола мени и ствар легла.Све се сад пред изборе ради да се обезбиједи мандат а онда врацај све назад.Ако успију и сад да зајебу народ и купе изборе онда нам нема спаса. Мислим да је ово све џаба одлазе у прошлост и ту нема приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.07.2018 16:22

Субвенције за запосљавање, оволико колико Влада РС издваја за ту намјену, немају ама бас никаквог ефекта по економију тј. по раст броја запослених с обзиром на то да је 12 милиона КМ годисње довољно да се запосли 1200 радника док на посао цека 100-150 хиљада људи сто знаци да проблем свих економских проблема и не само економских (незапосленост) бице ријесен за једно увелико преко 100 година! У медјувремену на хиљаде и хиљаде људи годисње напусте вец постојеце послове тако да ова мјера не да нема никакав ефекат по раст броја запослених вец цак напротив, након овог губитак радних мјеста је јос веци јер народ оде неколико пута висе вани него сто ова мјера има ефекта. Имало би ефекта када би Влада РС за ову намјену нудила 100 милиона КМ годисње. Тад би за 10 година био ријесен проблем који генерисе све друге проблеме и били бисмо Европа само сто резиму оцигледно то није у интересу, осим декларативно, а од цега народ нема ниста, зато и одлази у све вецем броју. Влада РС за пољопривреду даје на десетине милиона КМ док на привреду милионе КМ. Адио памети. Када се субвенције за привреду изједнаце са субвенцијама за пољопривреду, тек тада моземо да оцекујемо некакав развој. До тада, сељаку-пољопривреднику остаје само да прода кукуруз, сљиву, псеницу итд. као сировину, а не као готов производ посто Влада РС неколико пута мање даје за оно сто треба да подрзи и нацини и саму пољопривреду одрзивом. Да се ја питам, пољопривреди би давао сваке године 100 милиона КМ и привреди 100 милиона КМ. То би за 5 година од Српске направило мали рај за своју велицину. Плате и пензије би скакале по 20 одсто годисње. Од система пред распадом до нове Словеније гдје малтене сви су запослени и просјецна плата би за мандат и кусур била 1600 КМ, ако не и веца с обзиром на то да плате расту толико и кад је мања стопа раста од те тако да то било и много висе од 2000 КМ. Гледам несто колико увозимо само цоколаде и пива. Само на та два артикла угрубо процјењено оде 100 милиона КМ ван. Наса родбина из иностранства нам посаље паре, а ми те паре потросимо на куповину роба из Србије и Хрватске и ЕУ. Само на основу та два артикла, на хиљаде радника мозе да се запосли, а то су само два артикла, од мноство истих. Производња је оно сто нам недостаје. Све зиво увозимо, а многе те ствари моземо и ми да произведемо и производимо их, али оцигледно недовољно, јер су такве субвенције. Алтернатива која је алтернатива ницему. Треба сто висе људи укљуцивати у систем и то у реални систем, зарад стварање нецег новог јер зивот се не само одрзава вец и ствара, без стварања нема будуцности. Дрзава мора да улазе у стварање. Пољопривреда је за људе средње доби, пензија за пензионере, а да би и једне и друге неко могао одрзавати треба исто тако улагати и у отварање нових радних мјеста како би се створила индустрија прераде, а која примарној производњи тј. цјелокупној економији увецава вриједност и пуни касу за пензије измедју осталог. Сто веца вриједност, то висе пара, сто висе пара, то веце плате, пензије, веци будзет за здравство, правосудје, просвјету итд. Без великих субвенција за привреду, млади це остати на терет пензионерима, родитељима, систему (прије свега бироу), друству итд. или це отици у иностранство у једном правцу, а сто многи и цине и то не само млади. Ово све писем као припадник генерације родјене послије или непосредно прије пада Берлинског зида. Хоцу да се скинем са бироа или да бијезим и никада се не вратим јер овдје немам услова, не за зивот, зивјети могу и кад би пасао траву, вец за нормалан зивот, да могу да одем у ресторан, биоскоп, на путовање и јос притом да ми остане за стедње. То је укратко дефиниција нормалног (економског) зивота. Без тога у много вецој колицини ово друство це .ебати језа у ледја кроз коју годину. Није довољно само реци да имано субвенције за запосљавање, да плате и пензије скацу, да цијена рада скаце јер ако све то скаце за 2-3 посто, то би било ОК да цовјек мозе да зиви просјецно 800 година умјесто 80, али јос дотле нисмо стигли, нити цемо икад, барем не у догледној будуцности. Једина власт гора од назадне је благо напредна власт. То је јос веца робија. Поготово када узмемо у обзир цињеницу да смо мала земља која има потенцијал да преко ноци мозе да направи економски бум с обзиром на велики неискористени потенцијал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.07.2018 09:41

Поштовање на исцрпној анализи и ставовима. Желим Вам само рећи да ја рдаим, примам хиљаду марака али нема говора о путовањима, ресторанима; једва се преживи. Знам да ово многим људима , који примају много мање од тога, звучи препотентно, али тако је. Ја их разумијем, сви смо свјени да нам треба производња и да ти људи требају бити награђени за свој рад. Јер, сви ми који примамо паре, знамо да оне нису зарађене. Што се тиче овог гомилања радника у канцеларије, гдје само један нешто ради , а остали ништа, то је медвјеђа услуга и тим људима и држави. Причали су ми да у некој канцеларији не могу отворити врата док једна радница не устане и склони се. Толико је натрпано.