"Идемо да освојимо злато, не да га бранимо!"

Испратише Срби девојке и момке на Европско ватерполо првенство у Барселону. "Делфини" иду по четврто узастопно европско злато. Филиповић поручујемо: "Идемо да освојимо злато, не идемо да га бранимо". Милош Ћук: "Нека они мисле о нама".

Остали спортови 10.07.2018 | 18:15
"Идемо да освојимо злато, не да га бранимо!"
Лепо је било видети ватерполисткиње и ватерполисте Србије како заједно позирају фоторепортерима, насмејани и жељни да на Европском првенству у Барселони направе добар резултат. 

Шта је добар резултат? За момке, свакако, борба за сам врх, за медаље. За девојке - свака утакмица ће бити финале, школа. Уосталом, ово је први пут да ће девојке играти Европско првенство ван Србије (до сада су два пута играле шампионате Старог континента и оба пута у Београду - 2006. и 2016. године).

"Први пут у последњих 10 година да се прави овако нешто и стварно све похвале Ватерполо савезу на организацији", рекао је селектор мушке репрезентације Дејан Савић, видно задовољан што је на базен "Милан Гале Мушкатировић" дошао велики број новинарских екипа, али и поклоника ватерпола да поздраве његове шампионе, али и девојке.

Мушкарци су у Групи Д са Русијом, Румунијом и Словачком (такмичење почиње 16. јула). Девојке ће имати много тежи задатак јер су у групи са Мађарском, Шпанијом, Русијом, Турском и Немачком (оне крећу од 14. јула).

Савић је девојкама пожелео пре свега добре утакмице и сматра да би успех био ако би ушле међу осам.
За очекивати је да српски мушки тим освоји прво место у групи и чека четвртфинални дуел са Мађарском или Италијом (како се прогнозира). Четвртфинале је Савић означио као "Дан Д", јер је познато да су четвртиналне утакмице најважније на турнирима.

"Условно речено та 'лака' група нам даје простора да продужимо припремни период и спремни дочекамо тај 'Дан Д'. Прва утакмица против Румуније је 'пробијање леда', Руси су непознаница, али мислим да могу да изненаде неког, сумњам да могу нас. Словаци су, објективно, најслабији противник. Од четвртфинала све је отворено, исти су фаворити из године у годину. Традиција српског ватерпола нам даје за право да размишљамо само о медаљама и надам се да ћемо се и овог пута вратити са неком", каже Савић.

А у четвртфиналу - Мађари или Италијани, ко је пожељнији ривал?

"Свеједно је. Спремни смо и за једне и за друге. Познато је да ми никад не калкулишемо", одговорио је Савић.

Филип Филиповић, који годинама уназад игра у Италији, сматра да Италијани имају бољи тим. Самим тим су и тежи ривал.

"Четвртфинале је такво да нема места за лош дан и зато се припремамо да покажемо најбољи ватерполо. Мислим да Италијани имају бољу екипу, али треба то показати и у води, јер и они имају притисак с обзиром на лошији резултат на прошлогоишњем Светском првенству (испали од Хрвата у четвртфиналу)", каже капитен српског тима.

Што се тиче очекивања, Филиповић није имао шта ново да каже. Исту изјаву смо могли цопy/пасте са ранијих окупљања. Јер, зна се шта је циљ и која су очекивања српских ватерполиста, који имају прилику да четврти пут УЗАСТОПНО постану европски прваци!

"Очекивања су увек иста, зна се шта би нас задовољило и да не размишљамо тако никада не бисмо остваривали успехе. Што се тиче притиска... ма, што смо имали притиска, имали смо, научили смо да се носимо са тим. Ми идемо на Европско првенство са жељом да га освојимо, а не да га бранимо. Сваке друге године ми идемо да се боримо да освојимо злато, тако је и овог пута", поручује Филиповић. 

Нови ватерполиста загребачке Младости Милош Ћук имао је кратку, али јасну поруку: "Спремни смо!".

"Припреме су биле кратке, али смо изузетно напорно радили. Имамо још следећу недељу када почне првенство, јер нам је група нешто лакша, па ћемо моћи додатно да се припремамо. Мислим да ћемо четвртфинале дочекати у правој форми, у неком зениту", каже Ћук за МОНДО.

Упитан кога би више волео у четвртфналу - Мађаре или Италијане, одговорио је:

"Не бих да кажем кога бих више волео, јер сам прошли пут рекао да бих више волео Хрвате па смо изгубили (на Светском првенству). Мађарска долази у нешто слабијем саставу, подмладила је репрезентацију, а и Италијани имају неких измена... Свеједно је ко буде био, они треба да гледају нас, а не ми њих. Четвртфинале је преломна утакмица или идеш даље или све пада у воду. Надам се да ће све бити како треба", каже Ћук, који је претходних година играо у мађарским клубовима и добро познаје ситуацију.

У ватерполо свету има коментара да Србија игра идентично, да нема новитета...

"Могуће је да покушавају да нас поремете пред велик такмичење, али огуглали смо на те приче и не би требало то да нас узнемири. Верујемо једни у друге, у тренера и нема простора за неку велику бригу", сталожен је као и увек Милош Ћук, који ће у наредној сезони носити капицу једног од најтрофејнијих европских клубова - Младости и пробати да помогне загребачком клубу да прекине доминацију дубровачког Југа.

"Одлучио сам да мало променим средину, да пробам нешто друго. Младост би требало да добије вајлд кард за играње у Лиги шампиона и то се поклапа са визијом да се врати на стазе старе славе, да се клуб стабилизује, прекине доминацију Југа... Видим то као нови изазов у каријери", рекао нам је Ћук.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА ДЕВОЈАКА:

1. КОЛО (14. јул) Србија - Немачка (18х)
2. КОЛО (15. јул) Србија - Русија (15.30х)
3. КОЛО (17. јул) Србија - Мађарска (15.30х)
4. КОЛО (19. јул) Србија - Шпанија (22х)
5. КОЛО (21. јул) Србија - Турска (14х)

четвртфинала су 23. јула, полуфинале 25. јула, финале 27. јула.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА МОМАКА:

1. КОЛО (16. јул) Србија - Румунија (20.30х)
2. КОЛО (18. јул) Србија - Русија (18.30х)
3. КОЛО (20. јул) Србија - Словачка (11х)

четвртфинала су 24. јула...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар