"Idemo da osvojimo zlato, ne da ga branimo!"

Ispratiše Srbi devojke i momke na Evropsko vaterpolo prvenstvo u Barselonu. "Delfini" idu po četvrto uzastopno evropsko zlato. Filipović poručujemo: "Idemo da osvojimo zlato, ne idemo da ga branimo". Miloš Ćuk: "Neka oni misle o nama".

Ostali sportovi 10.07.2018 | 18:15
"Idemo da osvojimo zlato, ne da ga branimo!"
Lepo je bilo videti vaterpolistkinje i vaterpoliste Srbije kako zajedno poziraju fotoreporterima, nasmejani i željni da na Evropskom prvenstvu u Barseloni naprave dobar rezultat. 

Šta je dobar rezultat? Za momke, svakako, borba za sam vrh, za medalje. Za devojke - svaka utakmica će biti finale, škola. Uostalom, ovo je prvi put da će devojke igrati Evropsko prvenstvo van Srbije (do sada su dva puta igrale šampionate Starog kontinenta i oba puta u Beogradu - 2006. i 2016. godine).

"Prvi put u poslednjih 10 godina da se pravi ovako nešto i stvarno sve pohvale Vaterpolo savezu na organizaciji", rekao je selektor muške reprezentacije Dejan Savić, vidno zadovoljan što je na bazen "Milan Gale Muškatirović" došao veliki broj novinarskih ekipa, ali i poklonika vaterpola da pozdrave njegove šampione, ali i devojke.

Muškarci su u Grupi D sa Rusijom, Rumunijom i Slovačkom (takmičenje počinje 16. jula). Devojke će imati mnogo teži zadatak jer su u grupi sa Mađarskom, Španijom, Rusijom, Turskom i Nemačkom (one kreću od 14. jula).

Savić je devojkama poželeo pre svega dobre utakmice i smatra da bi uspeh bio ako bi ušle među osam.
Za očekivati je da srpski muški tim osvoji prvo mesto u grupi i čeka četvrtfinalni duel sa Mađarskom ili Italijom (kako se prognozira). Četvrtfinale je Savić označio kao "Dan D", jer je poznato da su četvrtinalne utakmice najvažnije na turnirima.

"Uslovno rečeno ta 'laka' grupa nam daje prostora da produžimo pripremni period i spremni dočekamo taj 'Dan D'. Prva utakmica protiv Rumunije je 'probijanje leda', Rusi su nepoznanica, ali mislim da mogu da iznenade nekog, sumnjam da mogu nas. Slovaci su, objektivno, najslabiji protivnik. Od četvrtfinala sve je otvoreno, isti su favoriti iz godine u godinu. Tradicija srpskog vaterpola nam daje za pravo da razmišljamo samo o medaljama i nadam se da ćemo se i ovog puta vratiti sa nekom", kaže Savić.

A u četvrtfinalu - Mađari ili Italijani, ko je poželjniji rival?

"Svejedno je. Spremni smo i za jedne i za druge. Poznato je da mi nikad ne kalkulišemo", odgovorio je Savić.

Filip Filipović, koji godinama unazad igra u Italiji, smatra da Italijani imaju bolji tim. Samim tim su i teži rival.

"Četvrtfinale je takvo da nema mesta za loš dan i zato se pripremamo da pokažemo najbolji vaterpolo. Mislim da Italijani imaju bolju ekipu, ali treba to pokazati i u vodi, jer i oni imaju pritisak s obzirom na lošiji rezultat na prošlogoišnjem Svetskom prvenstvu (ispali od Hrvata u četvrtfinalu)", kaže kapiten srpskog tima.

Što se tiče očekivanja, Filipović nije imao šta novo da kaže. Istu izjavu smo mogli copy/paste sa ranijih okupljanja. Jer, zna se šta je cilj i koja su očekivanja srpskih vaterpolista, koji imaju priliku da četvrti put UZASTOPNO postanu evropski prvaci!

"Očekivanja su uvek ista, zna se šta bi nas zadovoljilo i da ne razmišljamo tako nikada ne bismo ostvarivali uspehe. Što se tiče pritiska... ma, što smo imali pritiska, imali smo, naučili smo da se nosimo sa tim. Mi idemo na Evropsko prvenstvo sa željom da ga osvojimo, a ne da ga branimo. Svake druge godine mi idemo da se borimo da osvojimo zlato, tako je i ovog puta", poručuje Filipović. 

Novi vaterpolista zagrebačke Mladosti Miloš Ćuk imao je kratku, ali jasnu poruku: "Spremni smo!".

"Pripreme su bile kratke, ali smo izuzetno naporno radili. Imamo još sledeću nedelju kada počne prvenstvo, jer nam je grupa nešto lakša, pa ćemo moći dodatno da se pripremamo. Mislim da ćemo četvrtfinale dočekati u pravoj formi, u nekom zenitu", kaže Ćuk za MONDO.

Upitan koga bi više voleo u četvrtfnalu - Mađare ili Italijane, odgovorio je:

"Ne bih da kažem koga bih više voleo, jer sam prošli put rekao da bih više voleo Hrvate pa smo izgubili (na Svetskom prvenstvu). Mađarska dolazi u nešto slabijem sastavu, podmladila je reprezentaciju, a i Italijani imaju nekih izmena... Svejedno je ko bude bio, oni treba da gledaju nas, a ne mi njih. Četvrtfinale je prelomna utakmica ili ideš dalje ili sve pada u vodu. Nadam se da će sve biti kako treba", kaže Ćuk, koji je prethodnih godina igrao u mađarskim klubovima i dobro poznaje situaciju.

U vaterpolo svetu ima komentara da Srbija igra identično, da nema noviteta...

"Moguće je da pokušavaju da nas poremete pred velik takmičenje, ali oguglali smo na te priče i ne bi trebalo to da nas uznemiri. Verujemo jedni u druge, u trenera i nema prostora za neku veliku brigu", staložen je kao i uvek Miloš Ćuk, koji će u narednoj sezoni nositi kapicu jednog od najtrofejnijih evropskih klubova - Mladosti i probati da pomogne zagrebačkom klubu da prekine dominaciju dubrovačkog Juga.

"Odlučio sam da malo promenim sredinu, da probam nešto drugo. Mladost bi trebalo da dobije vajld kard za igranje u Ligi šampiona i to se poklapa sa vizijom da se vrati na staze stare slave, da se klub stabilizuje, prekine dominaciju Juga... Vidim to kao novi izazov u karijeri", rekao nam je Ćuk.

RASPORED UTAKMICA DEVOJAKA:

1. KOLO (14. jul) Srbija - Nemačka (18h)
2. KOLO (15. jul) Srbija - Rusija (15.30h)
3. KOLO (17. jul) Srbija - Mađarska (15.30h)
4. KOLO (19. jul) Srbija - Španija (22h)
5. KOLO (21. jul) Srbija - Turska (14h)

četvrtfinala su 23. jula, polufinale 25. jula, finale 27. jula.

RASPORED UTAKMICA MOMAKA:

1. KOLO (16. jul) Srbija - Rumunija (20.30h)
2. KOLO (18. jul) Srbija - Rusija (18.30h)
3. KOLO (20. jul) Srbija - Slovačka (11h)

četvrtfinala su 24. jula...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar