Интервју - Терзић о Звездином прелазном року...

Марину смо нудили 1. 200. 000 евра, обећао је да ће играти за џабе! Код Кузмановића нисам видео страст! Ле Талек се уморио од фудбала у Србији, за Радоњића би на Маракани одбили и 15. 000. 000 евра, потанко о Дегенеку и свим новајлијама.

Фудбал 10.07.2018 | 22:30
Интервју - Терзић о Звездином прелазном року...
Решила је Црвена звезда да нападне Лигу шампиона као никад раније.

Указивале су се и пре овог лета шансе најтрофејнијем српском клубу, било је пространијих стаза, могућности да се на завршном степенику преко црте гурну кијевски Динамо или Глазгов Ренгџерс, али није вредело.

Сад, после прелазног рока у коме је довела двојицу играча бесплатно, остале платила збирно око 1.500.000 евра, утисак је да није све (само) до новца, већ и до амбијента на Маракани, који би могао да буде језичак на ваги кад на програму буду далеко важније утакмице од двомеча са Спартаксом из Јурмале, у првом квалификационом колу.

„Осећамо глас јавности, људи препознају да Црвена звезда много добро улази у циклус квалификација за Лигу шампиона. Организационо, финансијски и спортски. Пре свега, највећи наш капитал је што смо сачували тим од прошле сезоне. Нико, реално, осим Ле Талека није отишао. Имамо само једно упражњено место. Сачуван је стручни штаб, јер је с тренером Милојевићем потписан уговор на две године. Кад упоредимо овај и прошлогодишњи улазак у квалфикације, тим против Малтежана и онај који је завршио квалификације био је стваран кроз четири кола. Сад улазимо са комплетном екипом од прошле године, играчи знају захтеве тренера, физички су добро припремљени... Имамо озбиљан потенцијал“, уверава Звездан Терзић, генерални диеректор црвено-белих и интервјуу Куриру.

По освајању титуле, Звезду су напустили Урош Рачић, Лука Анџић и Абрахам Фримпонг. Од њихових трансфера клуб је зарадио око 3.300.000 евра, мада ће их све заједно надмашити Александар Пешић, чим реализује трансфер у Ал Итихад, вредан 4.200.000 евра. После чега се поставља питање да ли је потребно продавати још неке од носилаца игре, попут Радоњића, Борјана, Крстичића, Родића, Стојковића или Савића?

„За све које сте набројали имамо понуде, али нико од њих не може да иде док се не заврше квалификације за Лигу шампиона. Имали смо понуду на папиру 6.000.000 за Радоњића, усмено чак 8.000.000... То су озбиљни износи. Можда Радоњић вреди 12.000.000 или 14.000.000, тржиште одређује цену, просто није тајминг за продају. Можда ће крајем августа отићи за 6.000.000... Да ми сад понуде и 15.000.000 за Радоњића, не бих прихватио! Фокусирани смо на пласман у Лигу шампиона или Лигу Европе“.

С друге стране, Београд је без обештећења напустио Дамијан Ле Талек и отиснуо се у Монпеље. Део навијача се пита зашто није остао?

„Понудили смо му тако добре услове, да не могу да верујем шта сам му у разговору све изговорио, али је био уморан од ове лиге. Каже ми, живим за европске утакмице и дерби с Партизаном, све остало није мој живот. Каже ми, ту сам три године, тражим нови живот, не могу више. Није ствар новца, не могу да више играм ту лигу. Стрпљиво смо тражили замену за њега и нашли смо је у лику Милоша Дегенека“.

Репрезентативац Аустралије стигао је са префиксом штопера мундијалског калибра.

„Ле Талек је доведен као задњи везни и Звезда га је направила штопером. Нама је потребан дефанзивац компатибилан са Бабићем и Савићем, а то је неко ко је био везни, ко зна да игра. Неко ко зна да покрене игру, да изнесе лопту, а Дегенек је до пре две године био задњи везни. Таквог смо тражили. Дегенек је четири године млађи од Ле Талека, има добар карактер, српски пасош, долази из динарских крајева, из Книна је, уклапа се у све оно што смо тражили“.

Дегенек је, засад, последњи новајлија, а стигли су још Милан Јевтовић, Душан Јованчић, Зоран Поповић, Дејан Мелег, Никола Стоиљковић, Рашид Сумаила и Лоренцо Ебесилио.

„Сачували смо тим и тренера и довели играче који су нам били потребни. Имамо два идентична тима, на свакој позицији два добра решења. Прошле године смо одиграли 56 утакмица. Свесни смо да нас пакао чека и ове године. Без великог фонда играча, нећемо моћи да одговоримо захтеву свих такмичења. Остали су Борјан, Стојковић, Родић, Савић, Бабић, Крстичић, Родић, Радоњић, Бен... Недостајала је само „десетка“ и дошао је Ебисилио. Сви остали су дошли да појачају конкуренцију, пре свега Дегенек и Сумаила на позицији штопера, Јевтовић бочно, Мелег као „десетка“, Стојиљковић као шпиц, Јованчић као задњи везни. Све су то квалитетна решења. Плус Срнић, Милић, Павков, Гобељић... Компактан тим и што мене радује, то су играчи који имају карактер победника. Када смо доводили, хтели смо само оне који могу да раде под притиском“.

На том месту, Терзић је објаснио да је био у дуготрајним преговорима са Марком Марином из Олимпијакоса, као и да је други пут у две године желео да ангажује бившег репрезентативца Здравка Кузмановића. И не само њих.

„Са Кузмановићем смо причали, али код њега нисам видео страст да дође у Црвену звезду. Реално, каријера му је у паду. Било ме је страх, како ће момак рођен у Швајцарској, који је играо на великим стадионима и био члан Интера и Фјорентине, да се адаптира на терене наше лиге. Марко Марин је са друге стране имао велику жељу да дође у Црвену звезду. Разговарали смо доста пута, био је код мене кући, једно вече смо седели и дуго причали. Има 29 година, био је у великом раскораку између жеља и реалности. Понуде које је добио из америчке МЛС и Кине у вредности од 6.000.000 евра по сезони решавају његову животну егзистенцију. Ми смо опет због Марина били спремни да пробијемо све наше лимите. Понудили смо му 1.200.000 евра нето годишњу плату! Дупло више него наш најплаћенији играч. Толико смо га желели, а и он је хтео. На крају, дао је једно чврсто обећање, да ће да потпише за две године за Црвену звезду и то да игра за џабе“.

Минуле сезоне Црвена звезда се пробила не само у групну фазу Лиге Европе, већ и играла пролеће под капом УЕФА. Шта може ове?

„Нећу да улазим у квалификације за Лигу шампиона, а да размишљам о Лиги Европе. Нећу! Имам жељу да Црвена звезда уђе у Лигу шампиона! Е, сад, ако не уђемо, нећу да дозволим себи да изговарам, добра је и Лига Европе. Свестан сам да навијачима и јавности много значи Црвена звезда у Европи. Понављам, да би се остварио циљ, потребно је много среће. Као професионалци, све смо урадили што је до нас и мирно очекујемо квалификације. Боље од овога није могло“, додао је Звездан Терзић у интервјуу Куриру.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар