Поразно стање у правосуђу БиХ

БиХ нема тужиоце ни на једном нивоу власти који се искључиво баве процесуирањем корупције у институцијама и систему.

Босна и Херцеговина 10.07.2018 | 07:30
Поразно стање у правосуђу БиХ
Наиме, у одговорима Европској комисији у упитнику бх. власти су признале да се тужиоци додјељују на ад хок основи када су у питању предмети системске корупције. У сва три највиша тужилаштва у земљи кажу да главни тужилац одреди којем тужиоцу ће дати да ради на одређеном предмету.

"Правилником о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ није прецизиран број тужилаца у Одјел за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ те он зависи од одлуке главног тужиоца", наведено је у одговорима.

Када је ријеч о Тужилаштву ФБиХ, истичу да је предвиђено постојање одјељења за сузбијање корупције, али да оно није успостављено јер нема новца.

"Овај одјел још није успостављен с обзиром на то да нису обезбијеђена материјална средства те с тим у вези нису именовани тужиоци нити запослено административно особље", наведено је у одговорима. Као и у државном тужилаштву, и овдје главни тужилац одређује тужиоце који ће радити на тим предметима на ад хок основи.

У дијелу одговора из РС истиче се да је 2016. године расформирано Посебно тужилаштво за сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала. Подсјећања ради, ово одјељење расформирано је јер није дало очекиване резултате.

Сада, како наводе, постоји Посебно одјељење за сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала при Републичком тужилаштву РС.

Као и у друга два, и у овом тужилаштву главни тужилац по свом нахођењу одређује који тужилац ће се бавити тим предметима.

"Правилником о унутрашњој организацији и пословању тужилаштава у РС није прецизиран број тужилаца у одјелу и он зависи од одлука главног тужиоца.

Високи судски и тужилачки савјет је у циљу успостављања одјела проширио систематизацију Републичког тужилаштва РС за седам позиција, од чега је једна позиција замјеника главног републичког тужиоца - специјални тужилац који руководи Посебним одјељењем", објашњено је у одговорима.

Иначе, занимљиво је да је за рад Посебно тужилаштво за сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала, које је расформирано због мршавих резултата, од 2011. до 2016. године потрошило 12 милиона марака. Посебно одјељење, које га је наслиједило, је у прошлој години на располагању имало 2,4 милиона марака.

Једна од примједаба ЕУ је да не постоји ни дефиниција "озбиљне корупције", а управо овај термин је употријебила Европска комисија у упитнику.

Осим тога, већина тужилаштава нису попуњена адекватним кадровима. Примјера ради, од 40 позиција предвиђених систематизацијом за Посебно одјељење за сузбијање корупције РС, попуњено је само 27, признали су у одговорима.

У извјештају ЕУ за БиХ за 2018. годину упозоравају да је политичка корупција веома раширена, а да је земља неспремна да се с њом избори.

"Иако постоји Етички кодекс за судије и тужиоце, не постоји формални механизам његовог спровођења нити овлаштења да се покрену дисциплински случајеви. Корупција у правосуђу мора се сузбијати енергичније", истакли су они.

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, није одговорио на наш упит до закључења овог броја.

Извор: НН

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Дејан

10.07.2018 06:10

"БиХ нема тужиоце ни на једном нивоу власти који се искључиво баве процесуирањем корупције у институцијама и систему." А ста ми па имамо да ради свој посао у оквиру закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

10.07.2018 06:57

Милан Тегелтија је ретард. Предсједник ВСТС катастрофа....

Name

Стратегија

10.07.2018 07:03

Судство, полиција, инспекције и медији...алати у служби политичко-тајкунске мафије, подржане од странаца и банака...они држе буџет и ресурсе, немилице узимају, а народу ни основно не дају.

Name

Ха ха ха

10.07.2018 15:07

А гдје ви видите правосудје.Дрзава фатаморгана.Правосудје фатаморгана.

Name

М. М.

10.07.2018 06:18

Овај текст ми личи на пјесмицу Корни групе " Трла баба лан". Зашто? У Тужилаштву БиХ је 58 тужилаца. Неки од њих су примљени само да раде корупцију. Да ли раде? То нико не зна. Специјално тужилаштво РС није расформирано. Добили су само веће плате и постали су републички. Шта раде? То зна само Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ММ

10.07.2018 07:09

Па ови “наши” специјалци из републицког су управо за то и основани. А посто нема корупције баве се зецом, мацком и осталом терористицком бандом.

Name

Катастрофа

10.07.2018 06:19

А госп Тегелтија изабран управо по други пут за предсједника ВСТС!!! Бице да је имао одлицне резултате у одрзавању хаоса у правосудју, па је наградјен. Гласало за њега 90% судија и тузилаца и цитав савјет. Јадни ми ко нас тузи и ко нам суди. Све то треба потјерати! Цаст изузецима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему ви

10.07.2018 06:38

Ре: катастрофа ... којих нема. Јер да има био бар један слуцај узимања мито љекара, неки тендер или несто слицно

Name

ВЕТЕРАН

10.07.2018 07:16

ТЕГЕЛТИЈА,,,ПОСЛУСНИК ЗВАЉО ,ТРЕБА КИСОБРАН КАД ПРИЦА,..јадни смо ми са оваквим правосудјем...

Name

Ђорђе

10.07.2018 07:32

Ово није правна држава. Ово се може назвати "Тест издржљивости грађана". Поздрав и лијеп дан свим читаоцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

10.07.2018 08:05

Додатек: Када неправда постане закон, ОТПОР је наша обавеза. Онако како можете, подржите протесте, гласајте за промјене, стичите нова знања учењем, а не куповином диплома и сл. . Поздрав и лијеп дан свим читаоцима...

Name

БОБА

10.07.2018 07:35

ОВА ЗЕМЉА ЈЕ СКРОЈЕНА ТАКО ДА ЈЕ ВРЛО ТЕШКО ДА ПОСТАНЕ УРЕЂЕНА .А ЈОШ КАД СЕ СКРОЈИЛА ПО КУРТИ И МУРТИ ШТА ОЧЕКИВАТИ.ОВО ЈЕ ЗЕМЉА НА ГУРАЊЕ ПОКРАДИ ГЛЕДАЈ У ОЧИ ВАРАЈ,ЛАЖИ .ЗАКОН ВАЖИ ЗА НЕ МОЋНЕ, ОЈАЂЕНЕ, ОБОЉЕЛЕ ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ГЛАДНИ ЗАТО ИМА ОНА ЈОШ ИЗ РАТА НЕ ОКРЕЋИ СЕ СИНЕ .НАКОН ТОЛИКО ГОДИНА ТА СЕ ПАРОЛА ПОЧЕЛА ПРИМЈЕЊИВАТИ КОД НАРОДА КОЈИ БИЈЕЖИ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА ЗНАЈУЋИ ДА ОВО НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ДРЖАВА ДОСЛИЈЕДНА НОРМАЛНОГ ЖИВОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линуx

10.07.2018 07:42

Нека ме неко подсјети када је процесуиран неки случај корупције. Код нас су тзв. успјешни приватници једино они који послују са државом преко намјештених тендера. Да није тога било би новца и за здравство, школство и све друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

10.07.2018 07:53

Имамо Тегелтију јос 4.године све це бити у реду без бриге,пакујте се и селите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

10.07.2018 19:28

А уууу Тегрлтија наградјен за јос 4 године !!! Народе бјези куда који мили моји!!!! Па људи и птице на грани виде да су тузиоци судије и сви редом у слузби криминалних политицара па ста даље са Тегрлтијом исто о бозе безвласце корупција криминал цвјетају а они као не виде ниста суде ситне лоповцице и стите политицаре и њијове послуснике и то је то фуј фуј фуј

Name

Боба

10.07.2018 19:33

Тоооо правосудјеее само напред у понор до дна Љди па је ли ово могуцееее!! Одо се паковати овдје зивота нема ево ни на годисњи одмор висе се не мозе овдје обо је дно дна какво добро правосудје за политицаре добар ститца за градјане нулааааа фуј фуј фуј...

Name

Игор

10.07.2018 08:03

А јест добро "у нас" у Европи . Хахахаххахах Какао вас ту карају и казу проблем овде радити 12 сати . Ма није 16 проблем како уредно плацају и како су викенди слободни и годисњи редован . Ускрси, Бозици , Краљицин родјендан, Дан побједе ... Зивио Бенелуx , у Србију и Босну само 3 пута годисње на јефтине кураве и гас назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

10.07.2018 09:00

Тоооо луткоооо...

Name

Исток

10.07.2018 08:33

Е ово је посебна прица. Ово је посебан "несој" у насем друштву. Ал да скратим и будем директан . "Куме , ја би да ми то кољемо!" Р.И.П. Милорад Мандић Манда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар Скочајић

27.11.2018 16:44

На основу мог случаја који траје више година а на основу бројних чињеница и доказа имам основану сумњу : - да је више очигледно корумпираних судија, почев од Опћинског, па преко Кантоналног суда у Мостару, (сада је код Врховног суда Фед. Б и Х, како сам открио спремају ми подвалу), које су очигледно биле повезане те су предмете рјешавале злоупотреблавајући свој положај, - да су штимовале доказе, да су директно кршиле Кривични Закон Фед. БиХ : чл. 383, ( Злоупотреба положаја или овлашћења), чл. 349. (Спречавање доказивања), чл. 357 (Кршење Закона од стране судије), и друге, а са намјером да се преко суда и лажираних Пресуда прибави незаконита корист одредјеној странци у поступку, у коју сврху су и корумпиране, - адвокат је била Адониса Дјулиман из Мостара - то молим странке које имају сумње у законитост поступања судија које су им пресудјивале у задњих неколико година за судије из Мостара : Медиха Боскаило-Веледар и Нада Хамовић-Ковачевић, Медиха Боскаило-Веледар (Опћински суд Мостар), Нада Хамовић-Ковачевић (Кантонални суд Мостар), Амра Хаџимустафић, Даница Шаин и Фатима Мрдовић, (Врховни суд Фед. Б и Х) и Мирсад Ћеман, Мато Тадић, Златко М. Кнежевић, Валерија Галић, Миодраг Симовић и Сеада Палаврић (Уставни суд Б и Х) и Предсједници судова из Мостара : Јасмина Рајковић, Дивна Бошњак и Марин Задрић, - да ми се обрате на емаил адресу судкоруп@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ