Porazno stanje u pravosuđu BiH

BiH nema tužioce ni na jednom nivou vlasti koji se isključivo bave procesuiranjem korupcije u institucijama i sistemu.

Bosna i Hercegovina 10.07.2018 | 07:30
Porazno stanje u pravosuđu BiH
Naime, u odgovorima Evropskoj komisiji u upitniku bh. vlasti su priznale da se tužioci dodjeljuju na ad hok osnovi kada su u pitanju predmeti sistemske korupcije. U sva tri najviša tužilaštva u zemlji kažu da glavni tužilac odredi kojem tužiocu će dati da radi na određenom predmetu.

"Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH nije preciziran broj tužilaca u Odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH te on zavisi od odluke glavnog tužioca", navedeno je u odgovorima.

Kada je riječ o Tužilaštvu FBiH, ističu da je predviđeno postojanje odjeljenja za suzbijanje korupcije, ali da ono nije uspostavljeno jer nema novca.

"Ovaj odjel još nije uspostavljen s obzirom na to da nisu obezbijeđena materijalna sredstva te s tim u vezi nisu imenovani tužioci niti zaposleno administrativno osoblje", navedeno je u odgovorima. Kao i u državnom tužilaštvu, i ovdje glavni tužilac određuje tužioce koji će raditi na tim predmetima na ad hok osnovi.

U dijelu odgovora iz RS ističe se da je 2016. godine rasformirano Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Podsjećanja radi, ovo odjeljenje rasformirano je jer nije dalo očekivane rezultate.

Sada, kako navode, postoji Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu RS.

Kao i u druga dva, i u ovom tužilaštvu glavni tužilac po svom nahođenju određuje koji tužilac će se baviti tim predmetima.

"Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju tužilaštava u RS nije preciziran broj tužilaca u odjelu i on zavisi od odluka glavnog tužioca.

Visoki sudski i tužilački savjet je u cilju uspostavljanja odjela proširio sistematizaciju Republičkog tužilaštva RS za sedam pozicija, od čega je jedna pozicija zamjenika glavnog republičkog tužioca - specijalni tužilac koji rukovodi Posebnim odjeljenjem", objašnjeno je u odgovorima.

Inače, zanimljivo je da je za rad Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje je rasformirano zbog mršavih rezultata, od 2011. do 2016. godine potrošilo 12 miliona maraka. Posebno odjeljenje, koje ga je naslijedilo, je u prošloj godini na raspolaganju imalo 2,4 miliona maraka.

Jedna od primjedaba EU je da ne postoji ni definicija "ozbiljne korupcije", a upravo ovaj termin je upotrijebila Evropska komisija u upitniku.

Osim toga, većina tužilaštava nisu popunjena adekvatnim kadrovima. Primjera radi, od 40 pozicija predviđenih sistematizacijom za Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije RS, popunjeno je samo 27, priznali su u odgovorima.

U izvještaju EU za BiH za 2018. godinu upozoravaju da je politička korupcija veoma raširena, a da je zemlja nespremna da se s njom izbori.

"Iako postoji Etički kodeks za sudije i tužioce, ne postoji formalni mehanizam njegovog sprovođenja niti ovlaštenja da se pokrenu disciplinski slučajevi. Korupcija u pravosuđu mora se suzbijati energičnije", istakli su oni.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, nije odgovorio na naš upit do zaključenja ovog broja.

Izvor: NN

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Dejan

10.07.2018 06:10

"BiH nema tužioce ni na jednom nivou vlasti koji se isključivo bave procesuiranjem korupcije u institucijama i sistemu." A sta mi pa imamo da radi svoj posao u okviru zakona

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

10.07.2018 06:57

Milan Tegeltija je retard. Predsjednik VSTS katastrofa....

Name

Strategija

10.07.2018 07:03

Sudstvo, policija, inspekcije i mediji...alati u službi političko-tajkunske mafije, podržane od stranaca i banaka...oni drže budžet i resurse, nemilice uzimaju, a narodu ni osnovno ne daju.

Name

Ha ha ha

10.07.2018 15:07

A gdje vi vidite pravosudje.Drzava fatamorgana.Pravosudje fatamorgana.

Name

M. M.

10.07.2018 06:18

Ovaj tekst mi liči na pjesmicu Korni grupe " Trla baba lan". Zašto? U Tužilaštvu BiH je 58 tužilaca. Neki od njih su primljeni samo da rade korupciju. Da li rade? To niko ne zna. Specijalno tužilaštvo RS nije rasformirano. Dobili su samo veće plate i postali su republički. Šta rade? To zna samo Dodik.

ODGOVORITE
Name

Re MM

10.07.2018 07:09

Pa ovi “naši” specijalci iz republickog su upravo za to i osnovani. A posto nema korupcije bave se zecom, mackom i ostalom teroristickom bandom.

Name

Katastrofa

10.07.2018 06:19

A gosp Tegeltija izabran upravo po drugi put za predsjednika VSTS!!! Bice da je imao odlicne rezultate u odrzavanju haosa u pravosudju, pa je nagradjen. Glasalo za njega 90% sudija i tuzilaca i citav savjet. Jadni mi ko nas tuzi i ko nam sudi. Sve to treba potjerati! Cast izuzecima...

ODGOVORITE
Name

O cemu vi

10.07.2018 06:38

Re: katastrofa ... kojih nema. Jer da ima bio bar jedan slucaj uzimanja mito ljekara, neki tender ili nesto slicno

Name

VETERAN

10.07.2018 07:16

TEGELTIJA,,,POSLUSNIK ZVALJO ,TREBA KISOBRAN KAD PRICA,..jadni smo mi sa ovakvim pravosudjem...

Name

Đorđe

10.07.2018 07:32

Ovo nije pravna država. Ovo se može nazvati "Test izdržljivosti građana". Pozdrav i lijep dan svim čitaocima...

ODGOVORITE
Name

Đorđe

10.07.2018 08:05

Dodatek: Kada nepravda postane zakon, OTPOR je naša obaveza. Onako kako možete, podržite proteste, glasajte za promjene, stičite nova znanja učenjem, a ne kupovinom diploma i sl. . Pozdrav i lijep dan svim čitaocima...

Name

BOBA

10.07.2018 07:35

OVA ZEMLJA JE SKROJENA TAKO DA JE VRLO TEŠKO DA POSTANE UREĐENA .A JOŠ KAD SE SKROJILA PO KURTI I MURTI ŠTA OČEKIVATI.OVO JE ZEMLJA NA GURANJE POKRADI GLEDAJ U OČI VARAJ,LAŽI .ZAKON VAŽI ZA NE MOĆNE, OJAĐENE, OBOLJELE ZA ONE KOJI SU GLADNI ZATO IMA ONA JOŠ IZ RATA NE OKREĆI SE SINE .NAKON TOLIKO GODINA TA SE PAROLA POČELA PRIMJENJIVATI KOD NARODA KOJI BIJEŽI GLAVOM BEZ OBZIRA ZNAJUĆI DA OVO NIKADA NEĆE BITI DRŽAVA DOSLIJEDNA NORMALNOG ŽIVOTA.

ODGOVORITE
Name

Linux

10.07.2018 07:42

Neka me neko podsjeti kada je procesuiran neki slučaj korupcije. Kod nas su tzv. uspješni privatnici jedino oni koji posluju sa državom preko namještenih tendera. Da nije toga bilo bi novca i za zdravstvo, školstvo i sve drugo.

ODGOVORITE
Name

Dario

10.07.2018 07:53

Imamo Tegeltiju jos 4.godine sve ce biti u redu bez brige,pakujte se i selite.

ODGOVORITE
Name

Aaaaa

10.07.2018 19:28

A uuuu Tegrltija nagradjen za jos 4 godine !!! Narode bjezi kuda koji mili moji!!!! Pa ljudi i ptice na grani vide da su tuzioci sudije i svi redom u sluzbi kriminalnih politicara pa sta dalje sa Tegrltijom isto o boze bezvlasce korupcija kriminal cvjetaju a oni kao ne vide nista sude sitne lopovcice i stite politicare i njijove poslusnike i to je to fuj fuj fuj

Name

Boba

10.07.2018 19:33

Toooo pravosudjeee samo napred u ponor do dna Ljdi pa je li ovo moguceeee!! Odo se pakovati ovdje zivota nema evo ni na godisnji odmor vise se ne moze ovdje obo je dno dna kakvo dobro pravosudje za politicare dobar stitca za gradjane nulaaaaa fuj fuj fuj...

Name

Igor

10.07.2018 08:03

A jest dobro "u nas" u Evropi . Hahahahhahah Kakao vas tu karaju i kazu problem ovde raditi 12 sati . Ma nije 16 problem kako uredno placaju i kako su vikendi slobodni i godisnji redovan . Uskrsi, Bozici , Kraljicin rodjendan, Dan pobjede ... Zivio Benelux , u Srbiju i Bosnu samo 3 puta godisnje na jeftine kurave i gas nazad.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

10.07.2018 09:00

Toooo lutkoooo...

Name

Istok

10.07.2018 08:33

E ovo je posebna prica. Ovo je poseban "nesoj" u nasem društvu. Al da skratim i budem direktan . "Kume , ja bi da mi to koljemo!" R.I.P. Milorad Mandić Manda

ODGOVORITE
Name

Aleksandar Skočajić

27.11.2018 16:44

Na osnovu mog slučaja koji traje više godina a na osnovu brojnih činjenica i dokaza imam osnovanu sumnju : - da je više očigledno korumpiranih sudija, počev od Općinskog, pa preko Kantonalnog suda u Mostaru, (sada je kod Vrhovnog suda Fed. B i H, kako sam otkrio spremaju mi podvalu), koje su očigledno bile povezane te su predmete rješavale zloupotreblavajući svoj položaj, - da su štimovale dokaze, da su direktno kršile Krivični Zakon Fed. BiH : čl. 383, ( Zloupotreba položaja ili ovlašćenja), čl. 349. (Sprečavanje dokazivanja), čl. 357 (Kršenje Zakona od strane sudije), i druge, a sa namjerom da se preko suda i lažiranih Presuda pribavi nezakonita korist odredjenoj stranci u postupku, u koju svrhu su i korumpirane, - advokat je bila Adonisa Djuliman iz Mostara - to molim stranke koje imaju sumnje u zakonitost postupanja sudija koje su im presudjivale u zadnjih nekoliko godina za sudije iz Mostara : Mediha Boskailo-Veledar i Nada Hamović-Kovačević, Mediha Boskailo-Veledar (Općinski sud Mostar), Nada Hamović-Kovačević (Kantonalni sud Mostar), Amra Hadžimustafić, Danica Šain i Fatima Mrdović, (Vrhovni sud Fed. B i H) i Mirsad Ćeman, Mato Tadić, Zlatko M. Knežević, Valerija Galić, Miodrag Simović i Seada Palavrić (Ustavni sud B i H) i Predsjednici sudova iz Mostara : Jasmina Rajković, Divna Bošnjak i Marin Zadrić, - da mi se obrate na email adresu [email protected]

ODGOVORITE