Буфон: Нисам дошао због Лиге шампиона!

Али јесам да будем бољи човек и голман! „И то ћу доказати“, рекао италијански ветаран на промоцији у Паризу.  ПСЖ је дочекао Буфона: "Нисам баш ово планирао"! "Ђиђи" је стигао на "Парк принчева". Погледајте како му стоји нови дрес и прочитајте када га је нови клуб позвао, како му је променио планове, до када ће бранити. . .

Фудбал 09.07.2018 | 21:15
Буфон: Нисам дошао због Лиге шампиона!
Плата је мања. И клуб је мањи. Шта је, онда, натерало Ђанлуиђија Буфона да се уместо у пензију отисне у Париз. Изазов, уверава италијански ветеран и поручује да дрес Пари Сен Жермена није задужио с амбицијом да, под обавезно, освоји Лигу шампиона, која му је ионако вечито измицала док је био у Јувентусу.

На Парку принчева су уверени да с њим међу стативама, Нејмаром и Каванијем у нападу, ТијагомСилвом у одбрани, а Марком Вератијем у срцу везног реда могу да ураде оно што никад нису. Да постану прваци Европе.

Ђиђи их, ипак, опомиње.

„Освајање Лиге шампиона није опсесија. Понуду сам прихватио, јер мислим да могу да напредујем као особа и као фудбалер. Било би лудило ако бих на почетку сезоне поставио само један циљ, иако сам стигао у амбициозан клуб“, уздржан је Буфон на званичној промоцији у Паризу, после потписивања уговора на две сезоне, у коме ће годишње зарађивати 4.000.000 евра, што је за „пола милке“ мање него што је имао у Јувентусу.

Остаће, ипак, мистерија зашто каријеру није завршио у Торину. Голман таквих капацитета сигурно може још да брани. Сам каже да му је био потребан изазов.

„Контакти са ПСЖ-ом почели су почетком маја. Блез Матуиди ме је охрабрио и реко ми да да дођем, јер је Парижанима потребан неко као ја. Био сам изненађен, јер сам замишљао будућност на другачији начин. Десет година сам провео у Парми и 17 у Торину, налазио сам се у комфорној зони, која ми се заправо никад није свиђала. Желео сам такмичење, изазов и зато сам напустио Италију. Хоћу да покажем да сам и даље одлилчан голман и то ћу и доказати“.

Конуренти су му Алфонс Ареола и Кевин Трап (ако или док не оду), али је јасно да доласком једног од најбољих свих времена Француз и Немац падају у запећак.

„Увек сам био број један. У Парми, у Јувентусу и у Италији. Никад ми није било речено да ћу бити стартер, него сам сваки пут морао да се борим за место у тиму. Тако је то у спорту. Тачно је да имам 40 година, али сам у кондицији. И физичкој и менталној. Желим да урадим све што је у мојој моћи да погурам напред саиграче и моје колеге голмане да буду најбољи могући“.

Кад заврши мандат на Парку принчева имаће 42 године. Шта онда?

„Престао сам да мислим о томе докле могу да браним. Стајао сам на голу репрезентације Италије до 40, после чега сам решио да то питање више себи не постављам. Све док ми тело дозвољава...“

Уверен је да ПСЖ може далеко да догура. Уверава да је један од покретача тима Нејмар, који се, руку на срце, није прославио на Мундијалу.

„То што се догодило Нејмару у Русији може да се деси сваком. Дођу такви дани, али понекад значе и напредак у каријери. Као шампион, Бразилац може да реагује позитивно после разочарања на Првенству света“, закључио је Ђанлуиђи Буфон.

Иако су многи очекивали да Ђанлуиђи Буфон (40) заврши каријеру после чак 17 година у Јувентусу, то се није догодило. Легендарни голман браниће и даље, али у Паризу, за Пари Сен Жермен.

Чувени "Ђиђи" први пут је у животу на дуже напустио Италију и у понедељак био представљен као звучно појачање шампиона Лиге 1. 

У друштву своје деце, своје партнерке Кларе Д'Амико и председника ПСЖ-а, Насера Ал Хелаифија, Буфон је на стадиону "Парк принчева" први пут јавно подигао дрес у којем ће од јесени још једном покушати да освоји Лигу шампиона.

"Хоћу да докажем да сам и даље сјајан голман", звучно је одјекнула његова порука пред камерама и диктафонима.

Новинари су га питали за први контакт са Парижанима, као и за његову велику жељу да освоји Лигу шампиона, којом ипак није оптерећен.

"Изненадио ме је контакт са Пари Сен Жерменом. Догодило се то почетком маја, када сам планирао другачију будућност".

"Што се тиче Лиге шампиона, то ми није опсесија. Прихватио сам ову понуду јер мислим да могу да напредујем као човек и као играч. Било би лудило да поставим било који циљ на почетку сезоне".

Очекивано, упитан је и за улогу у новом тиму...

"Увек сам био 'јединица'. У Парми, у Јувентусу, у репрезентацији Италије... Никад ми није било речено 'бићеш стартер', већ сам сваки пут заслуживао то право. То је спорт. Да, имам 40 година, али сам у добром здрављу, менталном и физичком".

До када планира да игра?

"Престао сам да бринем о томе. Играо сам за Италију и у 40. години, тако да себи не постављам то питање. Играћу док ме тело буде служило".

Уз осмех је говорио колико му је било тешко да напусти Италију...

"То је добро питање. Био сам у Парми 10 година, а у Јувентусу 17. Целог живота сам се осећао комфорно у тим срединама и никад ми се то није свиђало. Желим такмичење, изазове..."

Први мали изазов био му је уводни тренинг у Пари Сен Жермену, на којем је дочекан ватрено.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар