Bufon: Nisam došao zbog Lige šampiona!

Ali jesam da budem bolji čovek i golman! „I to ću dokazati“, rekao italijanski vetaran na promociji u Parizu.  PSŽ je dočekao Bufona: "Nisam baš ovo planirao"! "Điđi" je stigao na "Park prinčeva". Pogledajte kako mu stoji novi dres i pročitajte kada ga je novi klub pozvao, kako mu je promenio planove, do kada će braniti. . .

Fudbal 09.07.2018 | 21:15
Bufon: Nisam došao zbog Lige šampiona!
Plata je manja. I klub je manji. Šta je, onda, nateralo Đanluiđija Bufona da se umesto u penziju otisne u Pariz. Izazov, uverava italijanski veteran i poručuje da dres Pari Sen Žermena nije zadužio s ambicijom da, pod obavezno, osvoji Ligu šampiona, koja mu je ionako večito izmicala dok je bio u Juventusu.

Na Parku prinčeva su uvereni da s njim među stativama, Nejmarom i Kavanijem u napadu, TijagomSilvom u odbrani, a Markom Veratijem u srcu veznog reda mogu da urade ono što nikad nisu. Da postanu prvaci Evrope.

Điđi ih, ipak, opominje.

„Osvajanje Lige šampiona nije opsesija. Ponudu sam prihvatio, jer mislim da mogu da napredujem kao osoba i kao fudbaler. Bilo bi ludilo ako bih na početku sezone postavio samo jedan cilj, iako sam stigao u ambiciozan klub“, uzdržan je Bufon na zvaničnoj promociji u Parizu, posle potpisivanja ugovora na dve sezone, u kome će godišnje zarađivati 4.000.000 evra, što je za „pola milke“ manje nego što je imao u Juventusu.

Ostaće, ipak, misterija zašto karijeru nije završio u Torinu. Golman takvih kapaciteta sigurno može još da brani. Sam kaže da mu je bio potreban izazov.

„Kontakti sa PSŽ-om počeli su početkom maja. Blez Matuidi me je ohrabrio i reko mi da da dođem, jer je Parižanima potreban neko kao ja. Bio sam iznenađen, jer sam zamišljao budućnost na drugačiji način. Deset godina sam proveo u Parmi i 17 u Torinu, nalazio sam se u komfornoj zoni, koja mi se zapravo nikad nije sviđala. Želeo sam takmičenje, izazov i zato sam napustio Italiju. Hoću da pokažem da sam i dalje odlilčan golman i to ću i dokazati“.

Konurenti su mu Alfons Areola i Kevin Trap (ako ili dok ne odu), ali je jasno da dolaskom jednog od najboljih svih vremena Francuz i Nemac padaju u zapećak.

„Uvek sam bio broj jedan. U Parmi, u Juventusu i u Italiji. Nikad mi nije bilo rečeno da ću biti starter, nego sam svaki put morao da se borim za mesto u timu. Tako je to u sportu. Tačno je da imam 40 godina, ali sam u kondiciji. I fizičkoj i mentalnoj. Želim da uradim sve što je u mojoj moći da poguram napred saigrače i moje kolege golmane da budu najbolji mogući“.

Kad završi mandat na Parku prinčeva imaće 42 godine. Šta onda?

„Prestao sam da mislim o tome dokle mogu da branim. Stajao sam na golu reprezentacije Italije do 40, posle čega sam rešio da to pitanje više sebi ne postavljam. Sve dok mi telo dozvoljava...“

Uveren je da PSŽ može daleko da dogura. Uverava da je jedan od pokretača tima Nejmar, koji se, ruku na srce, nije proslavio na Mundijalu.

„To što se dogodilo Nejmaru u Rusiji može da se desi svakom. Dođu takvi dani, ali ponekad znače i napredak u karijeri. Kao šampion, Brazilac može da reaguje pozitivno posle razočaranja na Prvenstvu sveta“, zaključio je Đanluiđi Bufon.

Iako su mnogi očekivali da Đanluiđi Bufon (40) završi karijeru posle čak 17 godina u Juventusu, to se nije dogodilo. Legendarni golman braniće i dalje, ali u Parizu, za Pari Sen Žermen.

Čuveni "Điđi" prvi put je u životu na duže napustio Italiju i u ponedeljak bio predstavljen kao zvučno pojačanje šampiona Lige 1. 

U društvu svoje dece, svoje partnerke Klare D'Amiko i predsednika PSŽ-a, Nasera Al Helaifija, Bufon je na stadionu "Park prinčeva" prvi put javno podigao dres u kojem će od jeseni još jednom pokušati da osvoji Ligu šampiona.

"Hoću da dokažem da sam i dalje sjajan golman", zvučno je odjeknula njegova poruka pred kamerama i diktafonima.

Novinari su ga pitali za prvi kontakt sa Parižanima, kao i za njegovu veliku želju da osvoji Ligu šampiona, kojom ipak nije opterećen.

"Iznenadio me je kontakt sa Pari Sen Žermenom. Dogodilo se to početkom maja, kada sam planirao drugačiju budućnost".

"Što se tiče Lige šampiona, to mi nije opsesija. Prihvatio sam ovu ponudu jer mislim da mogu da napredujem kao čovek i kao igrač. Bilo bi ludilo da postavim bilo koji cilj na početku sezone".

Očekivano, upitan je i za ulogu u novom timu...

"Uvek sam bio 'jedinica'. U Parmi, u Juventusu, u reprezentaciji Italije... Nikad mi nije bilo rečeno 'bićeš starter', već sam svaki put zasluživao to pravo. To je sport. Da, imam 40 godina, ali sam u dobrom zdravlju, mentalnom i fizičkom".

Do kada planira da igra?

"Prestao sam da brinem o tome. Igrao sam za Italiju i u 40. godini, tako da sebi ne postavljam to pitanje. Igraću dok me telo bude služilo".

Uz osmeh je govorio koliko mu je bilo teško da napusti Italiju...

"To je dobro pitanje. Bio sam u Parmi 10 godina, a u Juventusu 17. Celog života sam se osećao komforno u tim sredinama i nikad mi se to nije sviđalo. Želim takmičenje, izazove..."

Prvi mali izazov bio mu je uvodni trening u Pari Sen Žermenu, na kojem je dočekan vatreno.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar