Вукојевић избачен из стручног штаба, ХНС се извинио Русији!

Хрватски фудбалски савез (ХНС) саопштио је да је досадашњи члан стручног штаба Огњен Вукојевић разрешен дужности након што је после победе против Русије у четвртфиналу Мундијала објавио видео у којем тај тријумф посвећује Украјини.  ИЗБАЧЕН из хрватске репрезентације због политике! Реч је о члану стручног штаба и некадашњем репрезентативцу Огњену Вукојевићу. Али, Домагој Вида није кажњен. Извињење Русији.

Фудбал 09.07.2018 | 17:15
Вукојевић избачен из стручног штаба, ХНС се извинио Русији!
Због те "провокације према Русији" Хрватски савез се јавно извинио руској јавности, а исто је учинио и Вукојевић, као и играч Домагој Вида, који такодје учествује у снимку.

Вукојевић је некадашњи репрезентативац и бивши играч Динама из Кијева, баш као и Вида, који је дрес украјинског шампиона носио пре него што је прешао у Бешикташ.

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) само је упозорила Виду због спорног снимка. Хрватска ће у среду увече у Москви играти у полуфиналу Мундијала против Енглеске.

Хрватски фудбалски савез одлучио је да Огњена Вукојевића разреши дужности помоћника у стручном штабу хрватског тима и неће више бити члан делегације на Светском првенству у Русији.

Вукојевић је кажњен због тога што је после утакмице са Русијом и пласмана у полуфинале Мундијала заједно са играче, Домагојем Видом (на првој слици), рекао:

"Ово је победа за Украјину и Динамо из КИјева".

На то се Вида надовезао: "Слава Украјини".

"Хрватски фудбалски савез се овим путем извињава руској јавности за поступак члана стручног штаба репрезентације. Огњен Вукојевић и Домагој Вида такође се извињавају за изјаве које у својој намери нису имале политичке конотације, али су оставиле простор за такве интерпретације", пише у саопштењу ХНС.

Ова одлука, наравно, оставља довољно простора за оцену да Хрватски фудбалски савез није доследан, јер ако је већ казнио Вукојевића, онда је требало и Виду. Али, тешко да би се одрекао тако важног играча одбране...

Политичко-спортски скандал који је, може се слободно рећи, грдно увредио домаћине Светског пренства у фудбалу, када су Домагој Вида и Огњен Вукојевић преко друштвених мрежа на снимку поручили након победе над Русијом "Слава Украјини", добио је логичан закључак. Помоћник селектора Златка Далића, Вукојевић одстрањен је из стручног штаба, док је Вида "преживео"!

Био је то, може се слободно рећи примитиван поступак пре свега према домаћинима који су се потрудили да свима буде потаман, "ма које вере били". Њих двојица су Русима тако "узвратили" узвиком којим се служе украјински националисти и неофашисти и није ни чудо да су се ови нашли страшно увређеним. Одмах је реаговала ФИФА, уручивши им опомене, што је урадио и ФС Хрватске притом се јавно извинивши Русима. То очигледно није било довољно, што се могло закључити из изјава руских званичника, па је фудбалски савез наших комшија под притиском морао да учини потез више и тако дефинитивно покаже кајање. Тако је Огњен Вукојевић заправо свесно жртвован због личне и Видине глупости.

"Разумем и поштујем одлуку Хрватског ногометног савеза. Не бих желе да будеми терет репрезентацији уочи изузетно важног полуфиналног сусрета Светског првенства када је најпотребнији мир. У мојим изјавама није било никаквих политичких конотација, желео сам само захвалити за подршку пријатељима у Украјини и мом клубу, кијевском Динаму, који ми је допустио учешће на СП. Међутим, разумем да се те изјаве могу и другачије интерпретирати. Због тога ми је жао и извињавам се руској јавности ако су доживели моје изјаве на такав начин. Изузетно сам поносан на оно што је Хрватска до сада направила у Русији и дечкима желим пуно среће у преосталим утакмицама. Бићу њихов највећи навијач до самог краја!", стоји на сајту ХНС-а

Треба имати на уму да су њих двојица играли за украјинске клубове, да добро знају шта су "поручили" у видеу, те да је у питању чиста провокација и понижење Руса.

Хрватска и Енглеска ће се борити за финале СП у среду од 20 часова против Енглеске.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар