Vukojević izbačen iz stručnog štaba, HNS se izvinio Rusiji!

Hrvatski fudbalski savez (HNS) saopštio je da je dosadašnji član stručnog štaba Ognjen Vukojević razrešen dužnosti nakon što je posle pobede protiv Rusije u četvrtfinalu Mundijala objavio video u kojem taj trijumf posvećuje Ukrajini.  IZBAČEN iz hrvatske reprezentacije zbog politike! Reč je o članu stručnog štaba i nekadašnjem reprezentativcu Ognjenu Vukojeviću. Ali, Domagoj Vida nije kažnjen. Izvinjenje Rusiji.

Fudbal 09.07.2018 | 17:15
Vukojević izbačen iz stručnog štaba, HNS se izvinio Rusiji!
Zbog te "provokacije prema Rusiji" Hrvatski savez se javno izvinio ruskoj javnosti, a isto je učinio i Vukojević, kao i igrač Domagoj Vida, koji takodje učestvuje u snimku.

Vukojević je nekadašnji reprezentativac i bivši igrač Dinama iz Kijeva, baš kao i Vida, koji je dres ukrajinskog šampiona nosio pre nego što je prešao u Bešiktaš.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) samo je upozorila Vidu zbog spornog snimka. Hrvatska će u sredu uveče u Moskvi igrati u polufinalu Mundijala protiv Engleske.

Hrvatski fudbalski savez odlučio je da Ognjena Vukojevića razreši dužnosti pomoćnika u stručnom štabu hrvatskog tima i neće više biti član delegacije na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Vukojević je kažnjen zbog toga što je posle utakmice sa Rusijom i plasmana u polufinale Mundijala zajedno sa igrače, Domagojem Vidom (na prvoj slici), rekao:

"Ovo je pobeda za Ukrajinu i Dinamo iz KIjeva".

Na to se Vida nadovezao: "Slava Ukrajini".

"Hrvatski fudbalski savez se ovim putem izvinjava ruskoj javnosti za postupak člana stručnog štaba reprezentacije. Ognjen Vukojević i Domagoj Vida takođe se izvinjavaju za izjave koje u svojoj nameri nisu imale političke konotacije, ali su ostavile prostor za takve interpretacije", piše u saopštenju HNS.

Ova odluka, naravno, ostavlja dovoljno prostora za ocenu da Hrvatski fudbalski savez nije dosledan, jer ako je već kaznio Vukojevića, onda je trebalo i Vidu. Ali, teško da bi se odrekao tako važnog igrača odbrane...

Političko-sportski skandal koji je, može se slobodno reći, grdno uvredio domaćine Svetskog prenstva u fudbalu, kada su Domagoj Vida i Ognjen Vukojević preko društvenih mreža na snimku poručili nakon pobede nad Rusijom "Slava Ukrajini", dobio je logičan zaključak. Pomoćnik selektora Zlatka Dalića, Vukojević odstranjen je iz stručnog štaba, dok je Vida "preživeo"!

Bio je to, može se slobodno reći primitivan postupak pre svega prema domaćinima koji su se potrudili da svima bude potaman, "ma koje vere bili". Njih dvojica su Rusima tako "uzvratili" uzvikom kojim se služe ukrajinski nacionalisti i neofašisti i nije ni čudo da su se ovi našli strašno uvređenim. Odmah je reagovala FIFA, uručivši im opomene, što je uradio i FS Hrvatske pritom se javno izvinivši Rusima. To očigledno nije bilo dovoljno, što se moglo zaključiti iz izjava ruskih zvaničnika, pa je fudbalski savez naših komšija pod pritiskom morao da učini potez više i tako definitivno pokaže kajanje. Tako je Ognjen Vukojević zapravo svesno žrtvovan zbog lične i Vidine gluposti.

"Razumem i poštujem odluku Hrvatskog nogometnog saveza. Ne bih žele da budemi teret reprezentaciji uoči izuzetno važnog polufinalnog susreta Svetskog prvenstva kada je najpotrebniji mir. U mojim izjavama nije bilo nikakvih političkih konotacija, želeo sam samo zahvaliti za podršku prijateljima u Ukrajini i mom klubu, kijevskom Dinamu, koji mi je dopustio učešće na SP. Međutim, razumem da se te izjave mogu i drugačije interpretirati. Zbog toga mi je žao i izvinjavam se ruskoj javnosti ako su doživeli moje izjave na takav način. Izuzetno sam ponosan na ono što je Hrvatska do sada napravila u Rusiji i dečkima želim puno sreće u preostalim utakmicama. Biću njihov najveći navijač do samog kraja!", stoji na sajtu HNS-a

Treba imati na umu da su njih dvojica igrali za ukrajinske klubove, da dobro znaju šta su "poručili" u videu, te da je u pitanju čista provokacija i poniženje Rusa.

Hrvatska i Engleska će se boriti za finale SP u sredu od 20 časova protiv Engleske.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar