Све благодети одмора

Научници тврде да је за здравље важно да се направи пауза од посла у којој ћемо се искључити од порука, мејлова и свакодневних обавеза.

Здравље 09.07.2018 | 14:02
Све благодети одмора
НЕКО не признаје одмор краћи од две недеље, други, пак, мисле да ако негде не отпутују као да и нису били на летовању. Научници тврде да је за здравље важно да се направи пауза од посла у којој ћемо се искључити од порука, мејлова и свакодневних обавеза. Да ли ћемо то радити у свом дворишту или на другом крају Земљине кугле, мање је битно. Ни време није пресудно, нека истраживања показују да је и четири дана довољно да се стрес снизи. Ово су неке од благодети одмора.

Кардиоваскуларно здравље - Људи који не искористе годишњи одмор суочавају се са повећаним ризиком од обољења срца и ране смрти. Мушкарци који не иду на одмор имају 32 одсто већу шансу да умру од срчаног удара. Ако жена шест година заредом не оде на одмор има осам пута већу вероватноћу да оболи од болести срца.

Бољи сан - Током одмора боље спавамо јер се прилагођавамо свом природном ритму буђења и одласка на починак. Ефекти трају недељама након одмора, тврде научници.

Боље реакције - Да ли вам се икада догодило да по повратку са одмора све посматрате другим очима? То значи да сте се заиста одморили. Стрес је лош за мозак, чини нас уморним и непажљивим. Кад смо растрзани између одговарања на мејлове, гледања у телефон и рачунар и размишљања о томе шта све не стижемо да урадимо јер радимо, губимо способност да обратимо пажњу на детаље.

Раст продуктивности - За сваких 10 сати одмора продуктивност расте осам одсто, израчунали су научници. Ако узмете две недеље одмора, што је 80 радних сати, продуктивност се повећава за више од 60 одсто. Такође, људи који редовно користе одмор лојалнији су послодавцу, задовољнији послом и мање склони да га напусте.

Оштрији ум - На одмору имамо времена да се окренемо себи што често заборавимо у хаосу свакодневних обавеза и посла. Мозак почиње да се бави стварима које су нам важне. Једна од најбољих које можете да урадите је да пустите ум да лута. Готово сви смо доживели да нам током ленчарења на плажи или на неком другом месту падне на памет нека бриљантна идеја. Да ли смо је остварили је већ друга прича, али кад не форсирамо мозак да мисли о нечему, он изналази боља и креативнија решења.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар