Хеј, момче, твој деда је испод ове траве!

Путем од нижих енглеских терена где се чује свако добацивање, до првог голмана репрезентације Енглеске.

Фудбал 10.07.2018 | 23:30
Хеј, момче, твој деда је испод ове траве!
Џордан Пикфорд. У размаку од годину дана прошао је пут од испадања са Сандерлендом из Премијер лиге до неприкосновеног броја један у репрезентацији Енглеске. Како је голман Евертона постао тако кључна карика Енглеске која се налази на 90 минута од првог финала Светског првенства још од 1966. године?

Морао је да прође тежак пут каљења. По нижим лигама. И ту лежи његова тајна.

Дошао је у жижу јавности када је прешао у Евертон за 34.000.000 евра. Било је то озбиљно улагање у будућност од стране Карамела. Ипак, морао је да покаже велику вољу и да у најтежем окружењу покаже од чега је саздан. Пре играња у Премијер лиги, морао је да покаже карактер на грубим путевима нижелигашког фудбала.

Играо је у Дарлингтону и Алфретону, тимовима за које не бисмо ни чули да није кладионичарске листе. Ту нема попуста за млађе играче.

"Много сам научио из малтретирања и то од потпуно одраслих типова. Заиста ојачаш када те тако разапну са трибина", рекао је Пикфорд у недавном интервјуу.

Присетио се први чувар мреже Енглеске неких врло тешких момената на гостовањима у тим нижим лигама.

"Када одеш на гостујући терен чујеш све што ти добацују. Сећам се да смо играли у Саутпорту. Отишао сам да попијем мало воде. И један од ликова ми је добацио ´хеј, момче, твој деда је сахрањен испод ове траве´. Само сам се окренуо, показао му палац одобравања и рекао ´нема проблема´.

Пикфорд је такође био на позајмицама у Бартону, Карлајлу, Бредфорду и Престону. Многи су оспоравали његову висину за голмана (185 центиметара), али нико није смео да оспори његову храброст. А, са својом агилношћу и еластичношћу које је показао у Русији, нико не треба да сумња у његове квалитете.

Чак га је због висине пецнуо и Тибо Куртоа рекавши да је 10 центиметара нижи и да зато није скинуо шут Јанузају. Ипак, Пикфорд је имао спреман одговор.

“Баш ме брига да ли сам највиши голман. Имам снагу и агилност да се крећем испред гола и добар сам у томе”, рекао је Пикфорд, а касније то потврдио и на терену.

После номадских искушења по нижим лигама вратио се у Сандерленд, клуб који је био у слободном паду. У сезони 2016/2017 када је Сандерленд испао из лиге, имао је 135 одбрана од 185 шутева у оквир гола са процентом одбрана од чак 72,9%! Заиста невероватне бројке.

Одбранама у Евертону, на утакмицама које је селектор Герет Саутгејт редовно посећивао, дао му је до знања да може да рачуна на њега у Русији. Пре тога је добио шансу да дебитује против Немачке на Вемблију у новембру 2017. И одједном је 30.000.000 фунти колико је Евертон дао за њега деловало као сића. А шта да тек кажемо после силних одбрана на Мундијалу, посебно против Шведске?

"Рођен сам када је Енглеска последњи пут играла полуфинале Светског првенства. Идемо да створимо историју. Знамо да је велика утакмица испред нас. Али знамо и да смо добри и да имамо самопоуздања. Уживамо док ово радимо и што чинимо нашу земљу поносном", каже Пикфорд.

Они који га добро знају кажу да му је најјаче оружје то што лако оставља грешке иза себе и брзо се опоравља од тога. Има челичан карактер и на њега критике не утичу превише. Многи су му подметали ногу, али се он враћао јачи и јачи.

Да није Пикфорда, можда не би било ни Енглеске у полуфиналу Мундијала. Страшан голман и велики потенцијал. Прошао је оне најтеже испите далеко од очију јавности, очеличио се, и сада му све иде као по лоју. И њему и Гордом Албиону.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар